用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 急:請教上年劍鳴N升K1情況
樓主: mousegirl
go

急:請教上年劍鳴N升K1情況 [複製鏈接]

去年,我的小朋友也是KM N班的學生,只收到waiting信。收到waiting信後有搵過class teacher傾,但無講小朋友有咩問題點解唔收,只叫我哋寫信給校長。寫了但最後都等不到offer。

雖然我相信大多數N班學生最後都會收到offer,但真的有學生最終也沒有,所以一定要搵back up offer。

咁你小朋友最終去咗邊讀K1

原帖由 chilokbb 於 10-9-16 00:48 發表
去年,我的小朋友也是KM N班的學生,只收到waiting信。收到waiting信後有搵過class teacher傾,但無講小朋友有咩問題點解唔收,只叫我哋寫信給校長。寫了但最後都等不到offer。

雖然我相信大多數N班學生最後都會收到offer,但 ...

hello smallpigbb, kerkermui,
我舊年都有睇過你哋既post, 又問咗好多問題......可惜KM 有收我個仔, 放咗係waiting list.....

好羨慕你哋呀 !

我想今年再接再厲, 但係似乎K1主要係收n1 學生, 睇嚟機會好微.  請問老師重視小朋友哪方面的能力, 希望可以谷下個仔......

醒目開學勳章

原帖由 ellen_l 於 10-9-16 14:45 發表
我舊年都有睇過你哋既post, 又問咗好多問題......可惜KM 有收我個仔, 放咗係waiting list.....

好羨慕你哋呀 !

我想今年再接再厲, 但係似乎K1主要係收n1 學生, 睇嚟機會好微.  請問 ...

其實我覺得收新生嘅數量比我預期多
但係點多.. 都係約60個 (一半) 咁2千幾人報, 好多其實係漁翁.. 我建議你如果真係好鍾意KM, 不如幫小朋友做份portfolio.. KM會睇架!
btw, 你識填份問卷嗎???

我自己都唔知佢揀d咩學生, 不過如果面試時唔夠"獨立", 相信會差d

btw, 你識填份問卷嗎??? >>吾好意思, 我都諗住幫我囡囡報今年n1架, 但吾係好明你講份問卷, 應該留意d咩呀?? Thanks

原帖由 chilokbb 於 10-9-16 00:48 發表

雖然我相信大多數N班學生最後都會收到offer,但 ...

你個小朋友幾月出世架??

原帖由 ellen_l 於 10-9-16 14:45 發表

好羨慕你哋呀 !

我想今年再接再厲, 但係似乎K1主要係收n1 學生, 睇嚟機會好微.  請問 ...

如果真係鍾意km, 你要預左坐一輪過山車先, 因為第一輪interview完舊年見真係收得好少(咩standard唔知), 好多媽媽明知佢有pn會收先都起到鬧學校賺人地個$30報名費. 到5月註冊後就見到好多媽媽收到call, 所以要比少少耐性, 小朋友超醒另計.

醒目開學勳章

原帖由 lion_2009 於 10-9-16 18:00 發表
btw, 你識填份問卷嗎??? >>吾好意思, 我都諗住幫我囡囡報今年n1架, 但吾係好明你講份問卷, 應該留意d咩呀?? Thanks

I think I answered this in another thread recently.. but cant found it now..
give me some time =P

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 10-9-17 08:52 發表

I think I answered this in another thread recently.. but cant found it now..
give me some time =P

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2233885&extra=page%3D6

恐龍媽萬歲 !    等我返屋企睇下舊年答到點先.

醒目開學勳章

原帖由 ellen_l 於 10-9-17 11:17 發表
恐龍媽萬歲 !    等我返屋企睇下舊年答到點先.

唔駛咁誇張嘛~

其實同KM嗰份唔係幾似.. 但係答問題嘅原則差唔多
如果遲d你有題目嘅.. 可以再大家研究研究一吓!

我都有朋友上年考K1入到KM,但佢就唔記得D問題,不過佢大概記得首先係group interview,之後就單對單問問題,o甘我買咗今期學前教育都有講KM大概問D咩,希望幫到你o地啦。

it's fortunate that we got offer from Kentville.

原帖由 mousegirl 於 10-9-16 12:13 發表
咁你小朋友最終去咗邊讀K1

July 07, not big & not small

原帖由 cherrychris 於 10-9-16 23:51 發表

你個小朋友幾月出世架??

吾該晒你呀..等我慢慢睇先..
‹ 上一主題|下一主題