用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? ...
樓主: Whitepine
go

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? [複製鏈接]

回復 18# nicole1234 的帖子

我都系。(主要幫小朋友補中文,普通話、英文)
自己的小朋友2年級了,只是上一些興趣班,無補功課。

我有2 個仔, 一個六年級,一個三年級,都從來無出去補習,亦無請人補習. 我信不過所謂補習社/老師,我吾覺得有幫助. 當然他們不是一等一,我的要求不高,只要每天做好功課,考試沒有不合格便可. 其實有時是父母太緊張而巳. 其實如他們課餘多看課外書,日子有功,無論中文英文都會好,並沒有促成法. 都係老方法,多看,多聽,多說罷.

另類就是低小打基礎,到高小發力…

我就吾自已教啦!惊自已命都短幾年

真係好難唔去補習社

放左工最快都7點返到屋企

都係睇下間補習社好唔好者

自己教佢仲唔肯聽,又唔驚你

我個仔補緊果間就幾好

跟到足,放工唔使又同佢激氣

從小一開始,我太太是買一些補充練習和自已做一些練習給仔仔做,每天做兩三頁左右,和教他一些英文文法,就沒有其它,他小學的成績都算幾好,升中也能進入band 1中學,可能小學個底打得好,中學的成績也不錯,能進入精英班。

家長學歷唔高仲要日日返工....可以點教呢

原帖由 fc1668 於 11-5-7 10:39 發表
家長學歷唔高仲要日日返工....可以點教呢

其實如果家長吾介意,不用成日做exercise,可能一星期一次便可, 可以每天要小朋友做完工課,看最小半小時英文卡通片或劇情片(小朋友自己挑選有興趣的看),不可看字幕. 然後睡前15-20分鐘看英文書(適合他們和有趣的).聽得多,看得多文法都會容易入腦d,不用強記,加上間中做小小補充便可,日子有工,英文一定有進步的.
‹ 上一主題|下一主題