用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? ...
樓主: Whitepine
go

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? [複製鏈接]

我都覺得唔去補習社會好一點,因為補習社會因為時間關係而直接給小朋友答案。
教小朋友功課的大忌是直接講答案...因為佢地會依賴你同懶得諗。

Hi happyvalley:
我囡學校都好注重成績, 老師常常都俾壓力家長
今年升3年級, 學校已買6本TSA, 佢做功課又慢, 每天放學後要用4小時先完成功課, 平日已沒有時間溫書, 小朋友想玩想睇TV都沒, 我女英文特別差, 記唔到串字, 試過中秋節放假用了5小時溫默書, 真係好辛苦........

原帖由 happyvalley 於 10-9-16 21:06 發表

因為高分數同學會笑低分數同學的,來自學校太重視成績的後果,學校會獎賞高分同學引至的。

啱啱先高小,比個喻:低小時偏重死記而得高分者,閱讀理解及作文會較難,因為無得死背做法,進步方法咪死記句子,死記閱讀及理解答案。

...

原帖由 AMY 於 10-9-26 11:55 發表
Hi happyvalley:
我囡學校都好注重成績, 老師常常都俾壓力家長
今年升3年級, 學校已買6本TSA, 佢做功課又慢, 每天放學後要用4小時先完成功課, 平日已沒有時間溫書, 小朋友想玩想睇TV都沒, 我女英文特別差, 記唔到串 ...

慢係因為細,手仔未有力。記英文字用 Phonics。

要多鼓勵,早點睡,下學期會特然大過囡。

點解無, 我地都係自己跟, 再請個上門補習.  補習社可免則免, 一兩個職員對住成班學生, 無理由好過一對一.  不過有d因工作關係, 焗住搵補習社之麻.

醒目開學勳章

我兩個仔都喺自己教,我覺得自己教可以調節程度一定比補習好,我兩個仔成績我好滿意。

Happy Happy,

請問你有無有比亞女出去讀D gammer 班?需吾需要架 ?

原帖由 ZeroM 於 10-9-30 11:43 發表
Happy Happy,

請問你有無有比亞女出去讀D gammer 班?需吾需要架 ?

Grammar 都幾重要,我都怕出面傳統教,想提起興趣都難,所以自己教。

教 Grammar 要間接教,例如睇故事書時,用內容介紹 Simple Pass Tense 的意思,最後才教點樣轉。其實還有好多多多好方法,有趣味就得。

回覆 27# happyvalley 的文章

Thank you.

我諗緊點自己教, 請教仲有物好方法 ?

原帖由 ZeroM 於 10-10-4 12:11 發表
Thank you.

我諗緊點自己教, 請教仲有物好方法 ?

睇完英文故事書,仿句子寫作,斗正下 d Grammars。

回覆 29# happyvalley 的文章

Good suggestion. Thanks!

每年睇住小孩成長,身教呢 d 無形教導,先會與學問並進,高小新的啟示,就是要小朋友自我導航,去追求自己的目的地。

各位媽咪,

請問你們的學歷高嗎? 因自己學歷唔高所以沒有自己教:cry:

這個問題困擾了我4年, 我個女小學的英文高人一級, 但我女英文又比人差,自己英文又唔好,  一年班返補習社, 因一個老師教30幾人, 常常罵人我女怕了她小便都死忍, 最後忍不住. 第二天給小朋友笑, 返學不開心, 最後老師打電話給我, 希望不要再返補習班了. 之後我改了請補習上門, 功課冇問題次次A/B 但一考試就死唔合格. 一問之下原來補習老師因時間關係講答案. 當時我都很奇怪我個女十分喜歡補習老師, 如有一天冇補習, 我個女會話死. 當時1-5都補, 但原來仲死. 有一次同一個開英文班的老師講開, 我覺得她很有道理. 她說最緊要上堂留心功課一定自己做錯了自己改正. 不可全星期都補習. 她說有些小朋友中學了但程度是小三, 她的媽媽很奇怪謂何由一年班返補習班到中學成績會這樣差原本就是因為補習.小朋友變了依賴 現在我減少了補習. 但每星期會有個補習溫一個星期的英文我已對她說一定不可教功課. 以前做英文好似想死, 但現在最快做完是英文. 但都有死結就是做功課和默書都要我和她一起.

原帖由 vickycheung36 於 10-10-13 12:44 發表
這個問題困擾了我4年, 我個女小學的英文高人一級, 但我女英文又比人差,自己英文又唔好,  一年班返補習社, 因一個老師教30幾人, 常常罵人我女怕了她小便都死忍, 最後忍不住. 第二天給小朋友笑, 返學不開心, 最後老師 ...

所有課程都係,唔好只求分數,小學做掂功課記得就會高分,我覺得日日上門補習無問題,最重要係除了功課,還要教導課外的知識,例如(無可能自己學到)英文的 Grammar 運用,英文作文。因為課本的英文只要對住問題寫答案,做得多都識,但對作文運用是令一把事,所以無教課外的 Grammar 技巧,上到中學都係得小三。

happyvalley,

謝謝你的回覆, 因自己的英文唔有真的冇能力教, 我亦常試過看女女的習作補課再教她, 但她一說"唔一定" 我但冇話可說, 我都同意你的說法. 現在我請了一位補習, 她只是不停地要我女女做學校的工作紙, 而作文及閱讀理解就話沒有時間. 她還說不停地做工作紙在這麼拿多些分. 其他少些分但都合格! 我都知有問題但自己沒能力教. 好像你說的 "例如(無可能自己學到)英文的 Grammar 運用,英文作文。因為課本的英文只要對住問題寫答案,做得多都識,但對作文運用是令一把事,所以無教課外的 Grammar 技巧" 更加不懂. 我想問用什麼方法, 給她上作文班可以嗎?

原帖由 vickycheung36 於 10-10-14 10:28 發表
happyvalley,

謝謝你的回覆, 因自己的英文唔有真的冇能力教, 我亦常試過看女女的習作補課再教她, 但她一說"唔一定" 我但冇話可說, 我都同意你的說法. 現在我請了一位補習, 她只是不停地要我女女做學校的工作紙, 而 ...

我應適的家長有出外上作文班的,成績幾好,只要妳對囡囡多鼓勵,她會學得好。

我個補習都係, 緊張佢校內成績等.
其實佢第一日幫手補, 我己經講過, 學校攞幾多分我唔介意, 目的係應用, 唔想同學校教的重覆. 同個仔講古仔又好, 吹水又好都無所謂.  大佬, 我自己睇電視劇唔知幾辛苦, 24睇得好勉強, house 簡直想死, 無字幕唔得, 仲要係中文, 成日都横紋肌溶解. lie to me 一聽到 lightman 又係想死.
但係可能大部份家長係咁要求, 作為補習都係有佢避忌. 好在佢次次都有同個仔講古仔, 輕輕鬆鬆又一堂. 好多時我都趁佢未黎, 哪哪聲同個仔做完功課, 溫埋測驗同默書, 等佢無得搞呢兩樣野.

我個補習都令我很勞氣, 試過幾次想反面, 剛剛來時是近考試, 我擔心我女女英文唔合格升唔到班, 她以前是教書, 她便同我個女做學校的工作紙, 不停做每次做十幾張, 到暑假我知我女女英文唔好要求好一星期增加1堂,再增加 1堂數學, 原本每星期會有寫作及閱讀理解, 但一開學她說沒有時間, 又話怕無時間唔教數學個堂, 轉了一星期3堂都是做工作紙. 最近 QUIZ 唔合格, 有時她會說不停地做工作紙就算寫作及閱讀理解唔得都唔會唔合格, 但我覺得唔全面. 做工作紙時都會有生字, 但她很多都唔識.

原來仲有好多人冇補習,我以為而家補習係必需架~~~太多人去補習la~~
我個仔出年先讀k1,但我希望自己教佢,至少教到小六la~~~我諗小學我都仲教到掛,但而家d野好似深左好多,我估都要同佢一齊學架喇~~不過想問各位家長駛唔駛返工呢?我知好多要返工既家長俾小朋友去補習主要目的係搵人睇仔囉~~

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢?

‹ 上一主題|下一主題