用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? ...
go

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢?

身邊有唔少的家長,朋友都會帶兒女去補習社,英文、數學...班。其實最了解自己兒女的應該是自己罷!!如果可以的話,是否應該自己教,唔好係唔係將責任交比補習社呢?
   0    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 13:32 發表
有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢?

身邊有唔少的家長,朋友都會帶兒女去補習社,英文、數學...班。其實最了解自己兒女的應該是自己罷!!如果可以的話,是否應該自己教,唔好係唔係將責任交比補習社呢? ...

呢個世界上邊有老師好得過你自己?
會為左個仔唔會偷懶, 唔會有保留,
無時間 limit, 全心全意, 又唔駛錢.

我都無補習的,由自已教.
我兒子現在小一, 希望能夠堅持下去.

醒目開學勳章

我同你一樣,都你今年小一的家長。我都係自己教,一對一,又知道阿仔的脾性,所以我相信會比補習社更可以幫到佢。不過,每晚的時間都比晒佢囉!!

原帖由 ZeroM 於 10-9-14 17:55 發表

呢個世界上邊有老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115好得過你自己?
會為左個仔唔會偷懶, 唔會有保留,
無時間 limit, 全心全意, 又唔駛錢.
我都無補習http://adex.baby-ki ...

我都教左三年,都唔記得點教 law,不過最重點都係要佢產生興趣。

對比補習社,佢地會主攻分數,背後有大量貼近學校常出的題目,除左教做功課,還會提供額外的工作紙,與學校考試非常接近,所以通常令到同學會高分點,當然代價就是失去多多的私人時間 (童年)。

自己教即是要自己讀書,有兩類家長,一類是跟貼學校進度教,死做死記,著眼點是每次成績,因為年級提高而課量增加,越來越吃力。另類就是低小打基礎,到高小發力…

醒目開學勳章

我可能比較像後者,讀書條路好長,我希望仔女唔好怕讀書,想佢地享受讀書的樂趣。分數高低可能唔係最重要,我要教懂佢地點樣盡自己能力去做每一件事,讀書就是其中一件事。

我深信父母本身的身教才是最重要的教導。

原帖由 happyvalley 於 10-9-14 21:35 發表
我都教左三年,都唔記得點教 law,不過最重點都係要佢產生興趣。

對比補習社,佢地會主攻分數,背後有大量貼近學校常出的題目,除左教做功課,還會提供額外的工作紙,與學校考試非常接近,所以通常令到同學會高分點,當然代價就是失去 ...

回覆 5# Whitepine 的文章

我夜晚已經無watch TV 6 年 la.
我係working mama. 得放工後D時間可以陪佢. 所以我會同佢看書, 玩車, lego...有時我會同佢做D project..最近佢問 what is Mummy.. 甘我咪同佢一起搵資料, 看書, 搵d 紗布包裹d工仔, 又問佢仲有無其他方法可以保存d死左身體. 實情呢D對分數無幫助. 但我真係希望keep住佢對學習興趣, 認真學習同埋提高語文能力.
希望能夠持續到啦. 畢竟有時身不由己.
Add oil!

醒目開學勳章

多謝你呀! ZeroM

我會加油!!

原帖由 ZeroM 於 10-9-15 14:55 發表
我夜晚已經無watch TV 6 年 la.
我係working mama. 得放工後D時間可以陪佢. 所以我會同佢看書, 玩車, lego...有時我會同佢做D project..最近佢問 what is Mummy.. 甘我咪同佢一起搵資料, 看書, 搵d 紗布包裹d工仔,  ...

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 22:19 發表
我可能比較像後者,讀書條路好長,我希望仔女唔好怕讀書,想佢地享受讀書的樂趣。分數高低可能唔係最重要,我要教懂佢地點樣盡自己能力去做每一件事,讀書就是其中一件事。

我深信父母本身的身教才是最重要的教導。

...

最難一關是分數會明顯比其他同學低,因為死記會快準答題,得分高。跟住同學互相比較下會失信心,如果學校重視成績,會有離棄妳的感覺,自身覺得成績好的家長們自視得很高。

細路成績會影響家長的自信心,所以要做到堅持原先的理想,信任自己的眼光,三不、不補習,不做無謂及操練的補充練習,不只為証書而參加課外活動。

醒目開學勳章

其實未到考試、測驗,我已經感受到D壓力。

幸好阿仔都好乖,每日番屋企都會做功課先,我叫佢做的溫習都做得幾好!!我希望成績都會OK啦!!

原帖由 happyvalley 於 10-9-15 23:55 發表

最難一關是分數會明顯比其他同學低,因為死記會快準答題,得分高。跟住同學互相比較下會失信心,如果學校重視成績,會有離棄妳的感覺,自身覺得成績好的家長們自視得很高。

細路成績會影響家長的自信心,所以要做到堅持原先的 ...

原帖由 happyvalley 於 10-9-15 23:55 發表

細路成績會影響家長的自信心,所以要做到堅持原先的 ...

Happyvalley,
你d小朋友現在高小未 ? 看到改變or成果未 ? 點樣唔會因為分數比其他同學低而無自信心 ? 我成日聽到d人講話到高小時d成績會大改變, 係唔係 ?

我個都係自己在家教, 無去補習社!
到外面學的都是興趣班~

原帖由 ZeroM 於 10-9-16 09:47 發表

Happyvalley,
你d小朋友現在高小未 ? 看到改變or成果未 ? 點樣唔會因為分數比其他同學低而無自信心 ? 我成日聽到d人講話到高小時d成績會大改變, 係唔係 ?  ...

因為高分數同學會笑低分數同學的,來自學校太重視成績的後果,學校會獎賞高分同學引至的。

啱啱先高小,比個喻:低小時偏重死記而得高分者,閱讀理解及作文會較難,因為無得死背做法,進步方法咪死記句子,死記閱讀及理解答案。

以閱讀為本,文字變為圖象,多多都記到,因為只是一張大圖畫,記得好輕鬆。對文字思索深入,就算 IQ 閱讀理解都變得無難度。寫作因為讀得書多、內容闊、意識深,所以變得多變,多意念。

講番我個囡,佢小四,但係做到小六 TSA。

醒目開學勳章

happyvalley,

聽完你的分享,我信心當堂大左好多。我會好好向你學習,希望我仔女到高小都好似你女禁叻就好啦!!!

原帖由 happyvalley 於 10-9-16 21:06 發表

因為高分數同學會笑低分數同學的,來自學校太重視成績的後果,學校會獎賞高分同學引至的。

啱啱先高小,比個喻:低小時偏重死記而得高分者,閱讀理解及作文會較難,因為無得死背做法,進步方法咪死記句子,死記閱讀及理解答案。

...

原帖由 happyvalley 於 10-9-16 21:06 發表

...

Happyvalley,  你好叻.真係要好好向你學習.
甘你個囡係低小成績好唔好 ? 有無因為成績唔好而唔開心? 可唔可以比d教囡心得 ? 雖然我個係仔.

原帖由 ZeroM 於 10-9-17 09:59 發表

Happyvalley,  你好叻.真係要好好向你學習.
甘你個囡係低小成績好唔好 ? 有無因為成績唔好而唔開心? 可唔可以比d教囡心得 ? 雖然我個係仔. ...

太客氣,見笑、小一開始就給溫馨的睡前講故事,睡得甜及留下美好的閱讀故事書印象,這時都會到圖書館看大圖畫故事書的。一年後、即是小一上小二的暑假時,開始撰擇老鼠記者,估勵佢,切勿硬推,睇到一本跟住另一本。
這時多讚賞,閱讀能力提高及興致濃厚開始。到小二升小三的暑假開始『神奇樹屋』,一路自我提升閱讀,好自然的。

父母應經常留意小朋友的故事書興趣,及適當的提高難道、並加以估勵。

p.s 書展時,囡囡在大人書部搵書,但個頭跟本望唔到書頂,旁邊的姐姐一路笑,一路幫佢拿書。

成績只是中間,因為寫字慢,和記字不好,答案是無問題的。這般時候最重要保持囡囡自信心,分數其次…

今天小四唔同晒 lu,無晒以上的問題了!

雖然自己係補習老師,但其實我細個既時候都無補習,所以我會自己教。
呵呵,好似倒緊自己米~~~

醒目開學勳章

好Wor!! 自己係補習老師,當然自己補啦!!

你可以每個月由左手比$$右手,當每月的補習費囉!!!!

原帖由 nicole1234 於 10-9-18 22:10 發表
雖然自己係補習老師,但其實我細個既時候都無補習,所以我會自己教。
呵呵,好似倒緊自己米~~~

我亞女今年小二啦!我都係自己幫佢溫習...不過自己真係無晒d時間law!好彩,亞女考試成績好好,我都很開心!

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 19:29 發表
我同你一樣,都你今年小一的家長。我都係自己教,一對一,又知道阿仔的脾性,所以我相信會比補習社更可以幫到佢。不過,每晚的時間都比晒佢囉!!

...
My Sweet Heart- Minnie
‹ 上一主題|下一主題