用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 下年開始入學, 數學便轉用中文教啦.
go

下年開始入學, 數學便轉用中文教啦. [複製鏈接]

星期六小一簡介會話, 下年開始入學, 數學便轉用中文教啦, 大家點睇呀?

0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

可否說清楚一點?
是用英文書,但中文解說
定係用中文書,中文解說呢?
因為李小既吸引在於有英數,
若因為方便小朋友理解及學習,
而用英文課本,但中文解說,
我覺得是可行的,
但若是轉用中文課本教書,
則不可接受呢

回覆 1# GCH 的文章

me 2,聽晚家長會你去唔去呀?我會去呀,希望可以知道學校點做,亦希望佢知道我地既想法!!
我家有2個小寶貝~~~Sam Sam & Ken Ken

醒目開學勳章

原帖由 moondream3003 於 10-9-14 11:56 發表
下年開始入學, 數學便轉用中文教啦, 大家點睇呀?

此話當真? 果然?  

moondream3003,
你還不是李小家長? 為何有此靈通消息???
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

吓?  咁讀開咗o既學生洗唔洗都轉中文呀?  我唔想囉... 其實, 唔知呢度有冇p3/p6 啲家長, 我想請教吓你地啲小朋友考TSA math 時係點同佢地溫書呢?  佢地又話要用中文去考,... 其實有好多terms學開英文但又要用中文考其實真係好難呢?

醒目開學勳章

原帖由 goodbaby 於 10-9-14 14:41 發表
吓?  咁讀開咗o既學生洗唔洗都轉中文呀?  我唔想囉... 其實, 唔知呢度有冇p3/p6 啲家長, 我想請教吓你地啲小朋友考TSA math 時係點同佢地溫書呢?  佢地又話要用中文去考,... 其實有好多terms學開英文但又要用中文考 ...

沒有難度, 因學校亦有應付TSA math 的worksheet 比學生做, 當然是中文的, 同埋遲d 可能要家長自付購買數學補充(中文)。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

係咪剩係新生?
而家讀開既繼續用英文?

唉,我都好想去,但老公咁啱要返夜,個仔八點半瞓,個女九點瞓,無人幫我睇佢地,所以黎唔到,要靠你地去問呢

原帖由 yandy 於 10-9-14 14:34 發表
me 2,聽晚家長會你去唔去呀?我會去呀,希望可以知道學校點做,亦希望佢知道我地既想法!!

佢係聽小一簡介會知架

原帖由 wawaliluk 於 10-9-14 14:37 發表

此話當真? 果然?  

oh, really? I bought some exercise books for him already... not sure if it's compulsory to buy those then?  anyway... the terms are a bit difficult to remember gar wo... a bit worried tim.

原帖由 wawaliluk 於 10-9-14 14:46 發表

沒有難度, 因學校亦有應付TSA math 的worksheet 比學生做, 當然是中文的, 同埋遲d 可能要家長自付購買數學補充(中文)。

星期六小一簡介會話, 不過應該0吾影響現有學生, 只係下年入學咋.......我估.

原帖由 wawaliluk 於 10-9-14 14:37 發表

此話當真? 果然?  

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

但係lee  D 數字遊戲, 我真係0吾知佢用什麼尺來度.

原帖由 薯媽 於 10-9-14 19:56 發表
詳細少少係:
p1 用10%-20%英文教
p2 用20%-30%
p3 用30%-40%
p4 用40%-50%
p5 用50%-60%
p6 用60%-70%

哦,照咁睇應係英書中教啦,無問題喎

原帖由 薯媽 於 10-9-14 19:56 發表
詳細少少係:
p1 用10%-20%英文教
p2 用20%-30%
p3 用30%-40%
p4 用40%-50%
p5 用50%-60%
p6 用60%-70%

agreed~~

我都無問題, 英文書用中文教! 學math 最緊要明白, 識點計, 而唔係學英文嘅地方

用英文書係等佢地識得d term & 專有明詞, 上英中時, 唔洗咁陌生, 由頭學過曬

崗崗去完家長會,校長說中數(用中文書)係由出年入小一的才開始,我地而家用緊英數的不會改變!:)
我家有2個小寶貝~~~Sam Sam & Ken Ken

用中文或英文教我覺得無所謂,小朋友學嘢好快,搞得掂就係搞得掂,搞唔掂就係搞唔掂,下下搞唔掂就轉來轉去,反而無所適從。
‹ 上一主題|下一主題