用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急問--選小甲部份一問.........
go

急問--選小甲部份一問......... [複製鏈接]

請問有冇過來人可以幫忙

請問小一甲部(即誇區選校)是否填3間,我知會係先處理甲部的,但係咪甲部都係以抽籤形式?如第一選擇不能抽到,便去第二,跟住第3,定係有可能3間所選既都唔收,先去乙部統一,如果甲部其中一間ok左,甘乙部係咪冇權再選?????

請幫忙一答,唔該晒
   0    0    0    0

全中.
甲部最多3間.
都係跟隨機編號(比美國家機密,永不知道)抽,你編號前,自然中,編號後,揀乜都冇你份.
甲一唔中到甲二再甲三再乙部,甲部是但一個中就不去乙部.
其實好多人甲部只填一間,因你所填既甲二甲三係會先比左人地填甲一個d,故若甲一唔中,早d跳落乙部好過.

原帖由 tobemum11 於 10-9-14 10:37 發表
請問有冇過來人可以幫忙

請問小一甲部(即誇區選校)是否填3間,我知會係先處理甲部的,但係咪甲部都係以抽籤形式?如第一選擇不能抽到,便去第二,跟住第3,定係有可能3間所選既都唔收,先去乙部統一,如果甲部其中一間ok左, ...
無知是福

我又有問題呀, 唔該brian61950 答一答我, tks

我係一心誇區的 (20分), 咁我甲一只填誇區的小學, 二, 三都唔填, 但乙部要填區內的, 對嗎? 咁我甲一失敗, 直接跳落乙部, 就算我備派到乙部的第一志願, 咁我可否再到甲一那間叩門?

因為真的沒有地址的原故, 會否沒誠意, 直程叩唔到門呢??

另外, 如果我填埋甲二 & 甲三的誇區小學, 係咪都或者有機會誇區都會派到甲部的頭3志願? 我知係好微....但我呢d冇地址又想誇區, 可以點填呢??

九月呢次自行只可揀一間,唔計區,只計分.
如成功,不會統一派位.

甲部只得10%學額(如某校總數120位,頭輪佔60,次輪60的10%即6位),甲二甲三要有機,隨非甲一冇乜人填佢囉.

乙一派到,當然可以去番甲一叩門.
誠意一定夠如你頭輪巳揀佢及次輪填佢甲一.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-14 11:43 發表
我又有問題呀, 唔該brian61950 答一答我, tks

我係一心誇區的 (20分), 咁我甲一只填誇區的小學, 二, 三都唔填, 但乙部要填區內的, 對嗎? 咁我甲一失敗, 直接跳落乙部, 就算我備派到乙部的第一志願, 咁我可否再到甲 ...
無知是福

甲一抽不到, 你當然可叩回甲一啦, 理論上, 你有沒有填過都可以叩門.  誠意每間學校都看 (或多或少), 但它們如果見你超班, 可以隻眼開隻眼閉.  我舊年排第二都扣到好學校...

甲二甲三很多人不填, 我就填滿, 但一定要填萬一抽到你都想入.  為什麼? 扣門用的.  填了沒壞的.

個人意見, 扣門可免則免, 萬一全軍覆歿真的要玩, 實力比誠意重要, 當然兩者都有就最好, 舊年頂尖女校扣門比賽, 我就覺得孩子的實力, 証書, 語文, 畫畫, 背景, 幼稚園, 關係都十分十分重要.

好多人都話甲一同乙一要撰同一間, 叩門時有誠意多d, 但乙一唔係要撰區內架咩, 咁點同甲一同一間?
原帖由 brian61950 於 10-9-14 11:58 發表
九月呢次自行只可揀一間,唔計區,只計分.
如成功,不會統一派位.

甲部只得10%學額(如某校總數120位,頭輪佔60,次輪60的10%即6位),甲二甲三要有機,隨非甲一冇乜人填佢囉.

乙一派到,當然可以去番甲一叩門.
誠意一定夠如 ...

甲部可誇區亦可填本區.
甲一10%,乙一90%,兩度都填同一間機會大d姐.
通常12和41網最多人咁填.

原帖由 231423JY 於 10-9-14 12:54 發表
好多人都話甲一同乙一要撰同一間, 叩門時有誠意多d, 但乙一唔係要撰區內架咩, 咁點同甲一同一間?
無知是福

唔該晒你呀brian
都唔該甘多位解答

不過咩係甲二三呀?係咪甲部第二志願甘解??

大至我都明既,不過甲部有三間簡,點解要填一間甘少?如果甲部三間都係照抽,我想知係咪3間當中一定會派一間俾你,定係3間都可能抽唔到就當冇,去乙部

唔好意思,今個月要填表,好多問題

醒目開學勳章 王國長老

我搭咀
不過咩係甲二三呀?係咪甲部第二志願甘解?? YES

不過甲部有三間簡,點解要填一間甘少?
如果甲一係"不2之選", 又係本區學校=乙1, 我唔想一個"好彩"派入甲2,3, 咁當然要漏空啦

如果甲部三間都係照抽,我想知係咪3間當中一定會派一間俾你,定係3間都可能抽唔到就當冇,去乙部 <-咁當然唔係甲部一定有啦, 甲部只有10%學額, 點夠派呀, 甲部唔中, 就會跳去乙部繼續PROCESS

仲有, 9月填果份表, 唔係呢份, 9月果份係FOR自行分配學位, 只填個人資料交去你心儀果"1"間學校(邊區都得, 一樣咁計分), 如果未有OFFER, 1月會再有通知填"統一派位"表格, 至係你講緊既甲部乙部

唔該晒呀mon,衣家好明啦,唔該甘多位
即係有第二份表學校會派俾你??衣家只填自行分配?

甘我想知,其實交表早同遲有冇影響抽籤架:)

理論上冇,但因同分由學校自行抽,唔知會唔會有d校長懶,就咁照先後次序.
又唔知會唔會有d校長小器,同分只抽第一日入表個d.
另一方面,我見過好多好多人填錯或帶漏野,早知道仲可以第二曰去多次.
萬一last個曰下晝先去交表,又黑到帶漏野..........,唯有等第二輪啦.

原帖由 tobemum11 於 10-9-14 14:06 發表
唔該晒呀mon,衣家好明啦,唔該甘多位
即係有第二份表學校會派俾你??衣家只填自行分配?

甘我想知,其實交表早同遲有冇影響抽籤架:)
無知是福

brian 唔該晒
係呢,我想問你d仔女係咪小學呀,係邊區呀
8下咋

如果我的例子, 我係誇區的, 當我自行失敗, 要填甲部乙部, 咁我唔好漏空甲二, 三了~

E.G. 我係84區, 但LOOKING FOR 91區, 照計, 91區都會優勝過84區, 那麼, 我甲1,2,3 都填91區, 乙填84區. 橫掂大機會玩叩門, 駁下甲部派唔派到91區都好喎, 真係派唔到先等佢派返84, 到時睇下中邊間.

另外, 我都會考定D私小後備. 真係要好多手準備.

鬼叫我呢D冇世襲, 冇地址咩......V_V

仔係灣仔男校,女係灣仔女校.

原帖由 tobemum11 於 10-9-14 15:03 發表
brian 唔該晒
係呢,我想問你d仔女係咪小學呀,係邊區呀
8下咋
無知是福

真係好多未知之數, 我好希望我仔考到私小直資. 必要時P.2 先插, 可能仲冇咁多條件限制...V_V

唔好意思, 真係唔熟, 所以想問多句.

請有經驗媽咪/爸爸解答 ^^ 謝謝.

甲一: 一呂
甲二: 沙官
甲三: 培基

乙一: 大埔某津小
"
"
"
"
PS: 甲部可否咁樣填? 如果唔可以, 係咪甲部3個志願只可以填同一校網EVEN 係誇區??

MANY TKS

甲部點誇都得,唔駛同區.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-14 23:20 發表
唔好意思, 真係唔熟, 所以想問多句.

請有經驗媽咪/爸爸解答 ^^ 謝謝.

甲一: 一呂
甲二: 沙官
甲三: 培基

乙一: 大埔某津小
"
"
"
"
PS: 甲部可否咁樣填? 如果唔可以, 係咪甲部3個志願只可以填同一校網EVEN 係誇區 ...
無知是福

OH~ MANY TKS!!
‹ 上一主題|下一主題