用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 返左一個星期小一,老師就打黎...
go

返左一個星期小一,老師就打黎... [複製鏈接]

老師打黎話亞仔上堂好被動,唔識又唔問,個個開始做,佢都未做,要老師叫先做....
   0    0    0    0

Same behavior at home??  Did the teacher suggest what you should do to improve this?

原帖由 Heiyingleefamil 於 10-9-14 08:59 發表
Same behavior at home??  Did the teacher suggest what you should do to improve this?

佢喺屋企唔係咁架,但我知佢在學校係會怕羞D,因為幼稚園K1老師都有講過我仔好靜,但到K3時己冇這種情況,想不到又再次出現.
老師只係話叫我比多D信心佢(我當然咁做)!

噉你仔仔老師都好好wor.. 自動會打比家長... 你都可以放心, 仔仔應會好快適應

原帖由 maybaby 於 10-9-14 09:13 發表

佢喺屋企唔係咁架,但我知佢在學校係會怕羞D,因為幼稚園K1老師都有講過我仔好靜,但到K3時己冇這種情況,想不到又再次出現.
老師只係話叫我比多D信心佢(我當然咁做)! ...

原帖由 maybaby 於 10-9-14 08:45 發表
老師打黎話亞仔上堂好被動,唔識又唔問,個個開始做,佢都未做,要老師叫先做....

我個女都係咁呀..........係屋企都要我篤住佢先做功課, 自己又懶得睇題目, 唉............我應該點先可以幫到佢呀......

咪理佢,由佢唔做或錯,比老師話得幾日,佢仲緊張過你.

原帖由 mimosa 於 10-9-14 11:08 發表

我個女都係咁呀..........係屋企都要我篤住佢先做功課, 自己又懶得睇題目, 唉............我應該點先可以幫到佢呀......
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-9-14 11:18 發表
咪理佢,由佢唔做或錯,比老師話得幾日,佢仲緊張過你.

黎個方法work嗎??? 我真係好擔心..........

得架,係老師教d家長咁做架.
越早令佢自理,對佢越有益.
同樣方法,適用於執書包.

原帖由 mimosa 於 10-9-14 11:56 發表

黎個方法work嗎??? 我真係好擔心..........
無知是福

現在才小一, 已咁擔心, 日後有派你捱, take it easy 啦, 適當的放手, 讓小朋友學習承擔屬於自己的責任o

老師話小朋友好就會快適應, 適應唔到既可能係大人自己. 睇黎大人都要學習放手, 比佢自己碰下釘先....
‹ 上一主題|下一主題