用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔)
go

1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔)

如題

Hi, 各位1B 家長,你哋好!我係在職媽媽,煩請日後多多指教!開咗學都有2星期了,你哋D仔仔適應嗎?開心嗎?而我最擔心都係嗰仔D英文,因為都幾深。此外我嗰仔都好大懵,抄手冊經常漏,上堂又唔專心,再加上佢哋嗰班成43人,真係擔心佢跟唔到!!!

所以...希望各位家長多D聯絡互相報料。

Thanks a lot.

1B 家長

我都好煩,問極都唔講,家課册寫又唔知寫咩,成班43人,點照顧到,我日日都唔知幚佢帶咩書,日日都唔齊,不過今日第一日食飯,仔仔好興奮.

Hi 1B mummy,

Thanks for your sharing!

我嘅感受也和你一樣!好似有D subjects,真係唔知帶咩書,eg. C. Comp, E. Comp. Oral....所以為有帶曬! 真慘情!

好似琴日咁話要背天主經,我拿拿林同佢温習,結果讀咗3次都放棄,因為有D字佢讀極都唔記得,唉!又佢啦!費事咁早"炳"佢,等佢再適應吓。

話是話,你個仔又無話D Miss好惡呢??

Add Oill 所有St. Josep Mummy (Especially 1B mums.)

Hello Fionau,

Very happy u can join our 1B forum.. Pls keep in touch as I know being the mum of St. Joseph is quite challenging.. Agree?

Bye the way, do u have any good suggestions for the tutor... I just saw your message in another forum that u have already hired an experience tutor for your son. Could u mind to give me some information for me.... thro' my email :kimyck_913@yahoo or pm to me..

As I just looking forword a totur for my son.

Thanks.

HELLO, 各位媽媽, 我仔仔都係 1B 班, 佢寫家課冊又係成日寫少野, 今個月都話可以上網CHECK, 下個月開始我都唔知點好LOR, 問佢野, 佢成日都話唔記得老師講左D咪, 比佢激死

Hi,

我囝囝2年級,上年係1B.

去年我囝囝帶以下書,唔知今年有無改.

Subjects    Books Needed
C.Comp     無書(老師用工作紙教)

Oral           IPA + Nursery & Action Rhymes Beginner Stage

原帖由 kimyck_913 於 14/9/2010 10:34 AM 發表
Hi 1B mummy,

Thanks for your sharing!

我嘅感受也和你一樣!好似有D subjects,真係唔知帶咩書,eg. C. Comp, E. Comp. Oral....所以為有帶曬! 真慘情!

好似琴日咁話要背天主經,我拿拿林同佢温習,結果讀咗3次都放棄,因 ...

Hi,

Ethics should be (我是主的羊)。另外想問今天有沒有國工派俾仔仔,因為見唔到阿仔本國工?

下星期帶C.L.袋又係D乜?

Thanks a lot

我都找不到"國工" 呀,
另外, CL 袋, 我仔說是找一個袋可以入到本電腦書 & 小息用既物品WOR , 都唔知係唔係呀

好可能老師keep 住,希望如此! Thanks for sharing!

Hi,

E&R用不同的書.

Subjects   Books needed

E =Ethics       我的個人習誌
R =Religious  主是我的羊

CL堂後,如是小息,老師會要小朋友帶一個袋放書+文具/小息用品.如果唔帶個袋,小朋友用手拿口甘多口野可能會好呢hea.我囝囝只用F4拉鏈袋放CL用品.

原帖由 fionau 於 14/9/2010 07:35 PM 發表
Hi, kimyck,

請問Ethics係我是主的羊,咁宗教又係我是主的羊?咁即係E&R係唔係用同一本書呀?

C.L.袋我都唔知係咩黎,如果我知道的話再話比你聽,我都無國工。
多謝回覆

...

唔好客氣!

我囝囝是讀英文幼稚園,所以都跟倒SJ的進度,但初上小一時都係矇吓矇吓,過咗一個學期後漸漸好D.

三字經咁深,如果要考試,真唔知點算.好彩唔使考.我當佢好似中文copybook咁 .

上年,多得高年級家長比咗好多寶貴意見,我先無咁呢hea,所以都係大家互相幫助.有任何問題隋便問.

原帖由 fionau 於 14/9/2010 08:10 PM 發表
Hi, 懶羊羊
真係多謝哂你啦,真係搞到我暈陀陀,係呢你個仔小一個時跟唔跟到呀?同埋我想問下三字經洗唔洗背熟同測驗架?唔好意思咁多問題。

更正:CL袋要F4 size(not A4 size)大拉鏈袋

原帖由 懶羊羊 於 14/9/2010 08:05 PM 發表
Hi,

E&R用不同的書.

Subjects   Books needed

E =Ethics       我的個人習誌
R =Religious  主是我的羊

CL堂後,如是小息,老師會要小朋友帶一個袋放書+文具/小息用品.如果唔帶個袋,小朋友用手拿口甘多口野可能會 ...

最好趁依家無咁多功課,溫吓D中默,
我估中秋過後,D 默書開始湧嚟

Thank u so much  懶羊羊,fionau and 其他家長

報料及堤示!

唉!我個仔係活動教学嘅,英文又想話同個仔温吓習,佢都鬼咁嘈,又話自己識,轉頭問佢,又話我煩!真難頂!

我有國工喎,又要帶多個袋,又餐具,又塾,又水,又小食....