用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分入紅馬, 有冇機會呢?
go

15分入紅馬, 有冇機會呢?

醒目開學勳章

王國長老

應該有,但不知機會有幾高囉

你小朋友係2011升小一嗎
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

醒目開學勳章

原帖由 doryee 於 10-9-13 12:19 發表
應該有,但不知機會有幾高囉

你小朋友係2011升小一嗎

是呀...

我住學校對面, 所以會選這間, 博下啦...

第一輪冇可能, 你等大抽奬吧 ~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

王國長老

官校無宗教分15分有得抽架喎,只係唔知有幾高咋??
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

按照您的說法,20分都要抽,對嗎?看來紅馬真"神"了!
原帖由 bchi 於 10-9-13 17:11 發表
第一輪冇可能, 你等大抽奬吧 ~~

醒目開學勳章

相同宗教背景 就 20分最 basic,
官校/冇宗教 就 15分最 basic.

PS:
For similar situation,
1. not old boy/girl
2. 父母又唔係在學校 working
3. 冇哥姊
4. 有宗教背景

王國長老

個個都會咁諗,覺得無宗教分15分有得抽,但就係因人人有相同諗法,實際報名人數可能勁多,結果抽中機會就變得細左

全級125人,30%約38個留比必收生,20%約25個自行分配學位用,25個位中先要分比20分先,咁到底得返幾多個位比15分呢?

mat 媽,
你抽紅馬呀....

我應該會去 農官交.....

醒目開學勳章

原帖由 jolo 於 10-9-14 14:07 發表
mat 媽,
你抽紅馬呀....

我應該會去 農官交.....

hehe.... 佢夠近嘛!!

農官 都很好!!

因佢男女都

原帖由 uglyduckling 於 10-9-13 19:49 發表

王國長老

jolo

你唔係諗住直升架咩??why改變主意呀??

請問各位爸爸/媽媽,在您們的心目中,紅馬在35校網是最TOP的一家小學嗎?難道沒有別的可選擇?非紅馬不可?

王國長老

我想聽下你見解
原帖由 uglyduckling 於 10-9-14 14:18 發表
請問各位爸爸/媽媽,在您們的心目中,紅馬在35校網是最TOP的一家小學嗎?難道沒有別的可選擇?非紅馬不可?

我覺得35網紅馬最好,不過我唔會揀,因為聽講好多功課....

其實我都想問下大家一個問題,入左紅馬一定好咩?如果到時應付唔到咁多功課+考試,咁點算呢?

原帖由 uglyduckling 於 10-9-14 14:18 發表

王國長老

好不好我就不知道,只知係一所出名的官校

醒目開學勳章

咁.... 有什麼建議??

因為個人對現在的紅馬不了解,我才提出這樣的問題,希望有比較了解紅馬的父母親們能代我回答一下。不過有一個現實的情況就是:如果您在"自行分配學位"階段時選"紅馬"及"統一派位"階段都選"紅馬"失敗後,再去"紅馬"叩門時,起碼您的誠意分會多一點,"紅馬"收您的孩子的機會會大一點,這是一些家長們給出的看法!

原帖由 mat媽 於 10-9-14 15:09 發表
咁.... 有什麼建議??

醒目開學勳章

原帖由 uglyduckling 於 10-9-14 15:48 發表
因為個人對現在的紅馬不了解,我才提出這樣的問題,希望有比較了解紅馬的父母親們能代我回答一下。不過有一個現實的情況就是:如果您在"自行分配學位"階段時選"紅馬"及"統一派位"階段都選"紅馬"失敗後,再去"紅馬"叩門時,起碼 ...

ic

其實我有間私校打底, 自行/大抽獎的結果 ok 就再想, 唔ok的話就唔叩門了.

原帖由 uglyduckling 於 10-9-13 07:49 PM 發表

20分當然都要抽啊, 因為有20分人都好多.
又因為有25分, 同30分的人佔左大部分學位, 餘下的位就係20分爭囉.  
所以15分第一輪, 點爭到呢 ~~~~~ 可以講係冇可能發生在馬字頭.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員