用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局蕭漢森小學 vs 路德會梁鉅繆小學
go

保良局蕭漢森小學 vs 路德會梁鉅繆小學

請問有冇人比到意見呢2間小學好些?那間功課壓力大一點?

兩間功課都唔係太多, 一般啦. 我上年都心大心細, 兩間我都喜歡, 兩間既校長都好nice, 最後我選了蕭小. 因為 :-
1) 蕭小口啤唔錯, 梁小是幾年前合併的.
2) 蕭小無分精英班, 梁小話就話三年班開始,但學校內部一年班都分.
3) 蕭小 一至三年班全部用普教中, 梁小是2班普通話,
4) 兩間校舍-環境寧靜, 遠離屋村. 蕭小校舍舊d, 但有泳池.
5) 蕭小 - 老師年資長, 夠穩定.
6) 蕭小好少新移民. 梁小-就唔知 (附近好似有條新屋村).
7) 蕭小 - 我個人覺得校風好d, 老師嚴d(我鍾意).
仔仔返了一星期, 佢好鍾意, 好開心, 所以我覺得我無選錯.

我自己去年都面对同样问题,最后选择梁小(第二),萧小在其后.
1) 梁小口啤都不错, 合併后更得各方称赞,提议问问家长和幼稚园老师校长的意见.
2) 梁小有分精英班, 我也怀疑小一普中班有一定程度是根据之前暑假时3天预备班里的表现来分班.
3) 梁小只有某些班有普教中, 但听说也在积极计划推行全校普教中.
4) 梁小校舍-環境寧靜, 遠離屋村,校舍较新,在河边.
5) 梁小 - 听闻老师团队非常稳定.
6) 梁小一定有新移民,多不多就不知道,但我自己就不觉得有很大问题,相信有一些新移民的子女比土生土长的小孩更上进.
7) 梁小 - 校風淳朴得没话说,最好自己感受一下,或多听不同渠道的意见.
8)梁小升英中的比例比较高.

仔仔返了二星期, 佢好鍾意, 好開心, 所以我覺得我無選錯.
其实,梁小萧小都是好学校.

我都覺得兩間既教學同質素都好好, 所以上年我都好難取捨, 家長們, 最好去參觀下, 親身睇下, 可能會有決定.

其實兩間都係好學校,屬一線尾的.
上年我們都係呢兩個學校之間,選二or三.
結果我們選了梁小.
原因有以下幾點 :-
1. 基督教背景,是我們的首要考慮因素
2. 老師學生質素好,從校長老師朋友口中得之,是不俗的學校,校風很好.
3. 校舍及環境很好,從前是一所中學校舍.
4. 功課唔太多,至少這個星期7788的功課可以在"導修課"完成. 對比一線頭的學校,我知道今個星期已經有默書了.

原帖由 yookko 於 10-9-12 22:25 發表

蕭小 - 今個星期都已經有默書

很多謝家長的意見

我選這兩間小學是因為他們的功課壓力可能比一線的小學少,例如呂小,胡素貞等

但再近問幼稚園老師,問那間小學適合小兒,回覆是朱正賢和胡素貞,不知道大家有何看法?

原帖由 yookko 於 10-9-15 13:56 發表
很多謝家長的意見

我選這兩間小學是因為他們的功課壓力可能比一線的小學少,例如呂小,胡素貞等

但再近問幼稚園老師,問那間小學適合小兒,回覆是朱正賢和胡素貞,不知道大家有何看法? ...

then, what's are their (幼稚園老師) reasons?

原帖由 ckyc403 於 10-9-14 00:20 發表
其實兩間都係好學校,屬一線尾的.
上年我們都係呢兩個學校之間,選二or三.
結果我們選了梁小.
原因有以下幾點 :-
1. 基督教背景,是我們的首要考慮因素
2. 老師學生質素好,從校長老師朋友口中得之,是不俗的學校,校風很 ...

這個星期每天平均多少樣功課 le?

胡素貞同朱正賢都是屬多功課和谷的.
我有朋友以前喺朱正賢教書,首先highlight的便是壓力大同功課多.

不過,老師應該了解你的小朋友情況才有此見議,所以建議你和老師傾傾箇中原因.

原帖由 yookko 於 10-9-15 13:56 發表
很多謝家長的意見

但再近問幼稚園老師,問那間小學適合小兒,回覆是朱正賢和胡素貞,不知道大家有何看法? ...

大約4樣左右啦. 有些是改正.

原帖由 bbkingdombb 於 10-9-15 22:44 發表

這個星期每天平均多少樣功課 le?

提外話. 我們的學校是 "梁鉅鏐 (音 流)" 呀.
部首係 "金", 唔係 "糸".:loveliness:

原帖由 yookko 於 10-9-12 22:25 發表

原帖由 ckyc403 於 10-9-16 00:04 發表
大約4樣左右啦. 有些是改正.

quite less. Do u know on average in P1/P2?

原帖由 michellecheng06 於 10-9-13 11:39 發表
兩間功課都唔係太多, 一般啦. 我上年都心大心細, 兩間我都喜歡, 兩間既校長都好nice, 最後我選了蕭小. 因為 :-
1) 蕭小口啤唔錯, 梁小是幾年前合併的.
2) 蕭小無分精英班, 梁小話就話三年班開始,但學校內部一年班都 ...

這個星期每天平均多少樣功課 le? Thx.

小兒就讀的幼稚園是沙田區內頗有名的, 老師通常都推介較熱門的小學給家長

平均都是4樣左右.
不過,老師都強調現在依然是適應期,慢慢會增多.

原帖由 bbkingdombb 於 10-9-16 00:47 發表

這個星期每天平均多少樣功課 le? Thx.

那便要作為家長的你根據小朋友的性格去選擇了.

原帖由 yookko 於 10-9-16 09:11 發表
小兒就讀的幼稚園是沙田區內頗有名的, 老師通常都推介較熱門的小學給家長

原帖由 ckyc403 於 10-9-17 00:08 發表
平均都是4樣左右.
不過,老師都強調現在依然是適應期,慢慢會增多.

Thx. Both are similar at this stage. Do u know the amount at P2?

http://forum.baby-kingdom.com/thread-1888583-1-1.html

something about 蕭小

'...其實呢間學校都係我上網check同問老師, 佢地評語都非常好, 最好, 就是佢地升中方面係勁好, 你可以上佢網站check check,,,
只於學校方面, 就1年考4次試, 默書每星期默中, 英文各1次, 另外每星期都有好多課外動, 例如: 全方位, 視藝 同聯課活動....
教書方面就小班教, 中文用普通話教, 常識有1個學用英文教.....希望能幫到你...
仲有1樣係好重要, 就係成績差要留班...'

蕭小 '默書每星期默中, 英文各1次' Does anyone know about 梁小?

升中-

梁小 2009-2010
http://202.82.17.67/html/upmid10.mht

蕭小 2008-2010 平均數

http://www.plkshs.edu.hk/0810year_Studen_R.pdf.pdf

小班-
兩間都係

默書-
梁小10月至開始有默書.
Frequency要check吓...好似冇咁密...

原帖由 bbkingdombb 於 10-9-17 01:59 發表
http://forum.baby-kingdom.com/thread-1888583-1-1.html

something about 蕭小

'...其實呢間學校都係我上網check同問老師, 佢地評語都非常好, 最好, 就是佢地升中方面係勁好, 你可以上佢網站check check,,,
只於 ...