用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔枝角天主教小學/馬灣基慧小學
go

荔枝角天主教小學/馬灣基慧小學 [複製鏈接]

呢2間邊間好?
有無家長的小朋友讀緊?
   0    0    0    0
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

醒目開學勳章

I heard some parents of Lai Chi Kok Catholic Primary School said they loves this school. I do meet the students everyday, because I live nearby, they are nice and polite. I don't know what their academic results are.

But, my impression of this school is good.

原帖由 easonkinki 於 10-9-12 16:04 發表
呢2間邊間好?
有無家長的小朋友讀緊?

多謝你的回覆,令我對呢間學校更有信心

馬灣基慧小學

我都要選馬灣基慧,如當年收我兒,我都會讓他讀。可以每月慳錢。

原帖由 sampapa 於 10-9-25 01:08 發表
我都要選馬灣基慧,如當年收我兒,我都會讓他讀。可以每月慳錢。
你仔仔而家唔係讀馬基?

荔枝角天主教我不認識,因為沒有識人係讀過
但我同意jk5126所講馬灣基慧是一間十分好的學校 , 我三個姨甥都在這間小學畢業,升如下中學:
大姨甥--- 荃灣官立中學
中姨甥--- 中華傳道會安柱中學
細姨甥--- 寶安商會王少清中學

原帖由 jk5126 於 10-9-17 21:33 發表
馬灣基慧 academic results are very good. Most of the students go to band 1 secondary school. Teachers are professional. There are lots of school activities and they are meaningful for students. The ho ...

我識好幾個朋友都係馬灣基慧, 環境一流 (係遠少少), 大家都覺得活動適中, 但唔好諗住好活動教學, 功課都唔算少, 都要幾勤力. 小朋友都乖的. 都唔易入, 至少 20 分至有得諗, 同校網我識有人都抽唔到...我仲要識親入到都係 2 兄妹有世襲, 一唔係就基督徒. 至於荔天就唔清楚.

唔該你地 馬基我知係好野黎,但得15分唔到我簡,我仲要係66網,我都係一心簡荔天算啦!

我阿仔今年入左荔天讀小一, 呢間學校比我原先期望既更加好. 好似學校安排小一家長會, 解釋得清楚非常. 小一適應日, 唔太多, 亦都比到小朋友真正既適應. 亦有聽過人話學校既飯餐唔好食, 口味偏淡, 但根據我了解, 學校用了一間很好既飯餐公司, 所以食物質素很有保證, 事實上阿仔都話很好味. 開學至今已差不多一個月, 功課雖然唔算少, 但如果小朋友肯做, 都總算可以應付. 各方面來說, 我對荔天都非常滿意!
原帖由 easonkinki 於 10-9-25 18:04 發表
唔該你地 馬基我知係好野黎,但得15分唔到我簡,我仲要係66網,我都係一心簡荔天算啦!

聽完你咁講對呢間學校有信心,因為佢剛剛轉o左新校長,驚行証上會亂
‹ 上一主題|下一主題