用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 有25分喺手,唔知去唔去馬,真係怕好大壓力... ...
go

有25分喺手,唔知去唔去馬,真係怕好大壓力... [複製鏈接]

有無mama講吓多唔多homework,test & exam.係咪好傳统定係活動教学,啲老師ok?我自己要返工,所以預咗補習,但係我怕到時大細都辛苦....
   0    0    0    0

有25分都唔去馬?! 一生人都只有一次機會...

要有學問當然要付出, 你相信在學問上不努力可以成功嗎?  你不付出, 間間都是難, 你付出, 間間都是容易...

其實,現在有邊間好小學唔多homework,test & exam。好多20分都想博一博 (機會真係要好好好............運) 。25分都已係sure win。 不要想太多。除非你不喜歡此校,就真係另話。

除非你住的地方離學校好遠, 又除非你好討厭你的母校, 否則我勸你想清楚。你的25分已為你減少莫大的抽籤選校煩惱, 如果你要選一間比SMCS更好, 那一定是同樣或更谷的功課, 更多測驗考試的競爭壓力的學校。如果你只想求其一所小學, 到中學才找實力的中學, 你估下小朋友的成績夠吾夠跟別人爭。

其實, 學校小一至小三是活動教學, 全年只有二次考試, 測驗不計分, 已經好好了。小學升中學一條龍, 只要小朋友不是年年包尾, 主科不合格, 應該可以順利過渡, 已經比其他小學家長要挖空心思找中學very good.

我見小女可以做到愉快學習, 今年升上中學, 課程深了好多, 我相信好多好的中學用的書都是一樣, 咁即是打好小學基礎好重要, 另外, 培養小朋友都是由小開始, 她們好早熟, 讀書的環境和氣氛好重要, 好好考慮

Marians

原帖由 GALIE620 於 10-9-12 15:13 發表
有無mama講吓多唔多homework,test & exam.係咪好傳统定係活動教学,啲老師ok?我自己要返工,所以預咗補習,但係我怕到時大細都辛苦....

回覆 4# Marians 的文章

Marians,

Pls check pm

回覆 1# camma 的文章

25 分是很高分,希望妳能珍惜. 壓力那一間沒有不伯去...

校風淳樸、一條龍、學術表現理想......仲要諗?

我都係畢業生. 我又分享下我個想法.

我好討厭母校, 因為小學比我十分唔愉快既經歷, 但其實都係成績跟唔上, 冇朋友, 等等.

亞女出世, 我都好大聲, 話一定唔會比佢讀. 後來, 自己冷靜左, 諗返..... 呢間始終係一間好學校, 坦白講好多人想入都入唔到, 真係連機會都冇... 可能係細女, 冇宗教分, 我聽過人10分15分都照試, 都係有個盼望.

我再諗, 自己25分, 在情在理, 冇理由唔試.  再講, 25分應該係有宗教分啦. 我相信呢個條件, 亦係天主早已安排. 由我地入讀呢間學校開始, 已經安排好我個女讀呢間學校, 或者話有機會讀呢間學校.

25分, 雖然冇話一定得........都機會已經係屬於最高, 唔可以眼白白放走呢個機會.

我當然都想小朋友可以少d功課, 開心輕鬆咁學習. 但講真, 出面d直資學校, 都唔係舒服好多........

同老公傾好, 如果真係入到, 都一定會試. 如果真係跟唔上, 或者有其他問題, 我地先會再考慮轉其他學校.

我反而認為, 小朋友入到校風好既學校, 佢地自然會有能力跟得上....... 雖然係辛苦, 但出到黎, 個個都話你叻, 勁.........我又會覺得好值得!!!

雖然我個人唔喜歡母校, 都係因為個人因素, 但我認同佢既教學水平........所以到最後, 我都交左 form.

天主保祐!

歡迎加入我們的大家庭,校長話『無唔得嘅學生,只有唔得嘅父母。』請作好準備,做一個稱職的家長,願主保佑你和你的小公主!
原帖由 rosactf9999 於 10-10-7 14:32 發表

我好討厭母校, 因為小學比我十分唔愉快既經歷, 但其實都係成績跟唔上, 冇朋友, 等等.

亞女出世, 我都好大聲, 話一定唔會比佢讀. 後來, 自己冷靜左, 諗返..... 呢間始終係一間 ...

我看完你的文章, 我覺得你給你的囡選母校絶對是一個正確的決定.

你說你的小學生涯讀書辛苦, 但我見你諗嘢能力都好強, St. Mary 出名英文好, 但你的中文都好流暢.  咁我唸, 這會是不是你的母校的功勞?  

好多人恨都恨唔到, 你有25分, 都未聽過唔得...

原帖由 rosactf9999 於 10-10-7 14:32 發表

亞女出世, 我都好大聲, 話一定唔會比佢讀. 後來, 自己冷靜左, 諗返..... 呢間始終係一間 ...

啊.......你太誇獎了........

我插班入母校, 成績跟不上, 最後當然派不到原校中學, 後來我轉到沙田另一間新校就讀, 該校現在已經成為區內的band1中學.

上到中學, 英文的確很好, 到中五都應付自如. 中文我反而沒有太深印象, 我自己認為一般. 可能我自己不大喜歡中文吧, 會考成績也不好.

不過, 回想當日捱到小六畢業, 都是一種恩賜, 至少我的女兒也有很高機會就讀一所名氣很好的學校.

香港基本上無乜學校唔多功課, 無壓力既(除非國際學校) , 甚至直資, 為左BANDING, 好多間都係好谷的.....起碼呢間學校出名校風好,對我來說, 唔學壞比拿十條A還要重要.....家下D風化新聞真係嚇死人....
‹ 上一主題|下一主題