用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 報告首星期小朋友正式上課情況~
go

報告首星期小朋友正式上課情況~ [複製鏈接]

各位新舊家長:

呢個星期, 我除咗星期三冇返去睇飯之外, 呢個星期都返足5日, 以往首星期正常上課, 都會比較毛漏, 好似見倒小朋友冇帶餐具, 唔知邊個飯壺係自己? 食到成身都係等等等等.... 一切都係正常既!

好多謝呢個星期一班舊家長義工, 同埋少量既新家長義工返嚟幫手, 因為除咗小一生之外, 今年重要加派人手上小三睇飯, 因為小三開始, 小朋友再唔係食一個個既飯盒喇! 而係... 佢地會自己裝飯, 添餸.... 所以, 對我地嚟講, 佢地就好似小一學生樣, 從零開始學起...   

但各位家長可以放心. 過去呢一個星期, 小朋版適應力都好強, 先講小一同學仔, 佢地好叻, 係我近呢2年以嚟見既一班較叻叻既小朋友, 佢地開飯時間快, 食飯時間都好快, 再加上, 今年既小一生, 亦都好聰明, 一點就明... 所以新生家長大可以放心.... 如有問題, 亦可以問我, 我會盡自己知道既, 同大家分享~

小二生因為已經有一年既食飯經經喇. 所以佢地都好快上手, 呢點小二家長都太可以放心...   

小三同學仔今年就最開心喇, 因為佢地自己裝飯,  自己添餸, 對佢地嚟講, 真係好有挑戰性, 小朋友今扶會學識, 如何珍惜食物, 我地亦盡可能會喺呢個月內, 幫佢地手好好加快開飯既時間, 同埋, 教識佢地唔好眼闊肚窄...   

==============================

寶姨姨可以同大家分享一吓過去呢星期既趣事, 等大家都可以更加了解佢地食飯時間...

1. 因為小一生今年第一年入嚟讀, 佢地喺好多時都會每事問, 佢地會問, 點解要食飯盒? 點解會咁多人睇住佢地食飯(老師+1~2個家長義工)? 點解食學校飯要食一半以上, 自己帶飯要食晒等等.... 佢地求知心好強, 同時佢地既理解力亦同樣咁強...

2. 有一個小一同學仔, 有日食完飯, 唔記得帶餐具返屋企洗, 於是第二日個餐具發出少少嗅味, 小朋友大頭蝦, 絕對同佢係高/低年班冇關... 因為, 好多高年班同學仔都會...

3.星期四當日, P.3 某班學生因為食飯前上完PE , 所以佢地果日一班食咗足足4盒飯.... 嘩! 我睇倒眼都突埋, 邊可能食倒咁多飯架... 哈哈, 但佢地好開心咁話, 我重未飽呀! 見佢地食得咁開心, 自己都好開心呀!

===============================

喺呢度, 我好多謝呢個星期比我急CALL 返嚟幫手睇飯既家長義工, 當中有新既, 亦有舊既... 希望日後, 每有更多家長義工返嚟幫手啦! 因為過埋呢2星期, P.3就已經唔駛家長幫手睇飯喇... 我地只會全力睇P.1P.2... 如果大家都想更了解家長義工既工作範圍, 或者從做午膳姨姨當中更了解自己小朋友平時食飯情況, 大家都可以join 我地一齊玩架... 就算只係一星期一日, 或者係一個月一日, 我地都十分歡迎大家加入.... ^^

分享到此~ 希望各位小朋友會有個愉快既新學年啦!  
   0    0    0    0
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

謝謝分享

囡囡是1E班. 開學一個多星期適應沒有問題, 見她日日都開心回家. 午飯都沒有大問題,只是其一有一天不合口胃食得較慢. 星期五連餐具都已清洗好回家,不太乾淨,但都係好的開始. 剛同囡囡傾,佢話有個午飯EE讚佢地叻叻wor...

這2個月份公司比較忙碌,希望遲一點可抽空參加家長義工工作.

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

家熹媽咪,

我有關於課室坐位的問題,知道卓子擺放是分組的, 其中有2個位是則面位的, 以往一向是這樣子嗎 ?? 女兒的位置是在最後一組的第二個則面位, 這樣看黑板會辛苦嗎 ?? 因老師來電時提過亞女試過聽不到老師叫她. thanks.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

回覆 3# bebeyan 的文章

家熹媽咪, Thanks for sharing, really details. My son is also studying in 1E, he really enjoys the school life. He told me that my lunch box is very yummy, and he can nearly finish all.

原帖由 家熹媽咪 於 10-9-11 05:10 發表
各位新舊家長:

呢個星期, 我除咗星期三冇返去睇飯之外, 呢個星期都返足5日, 以往首星期正常上課, 都會比較毛漏, 好似見倒小朋友冇帶餐具, 唔知邊個飯壺係自己? 食到成身都係等等等等.... 一切都係正常既!:surprised ...

家熹媽咪:

真係好多謝您的分享! 讓我們一班在職的家長可以多些了解孩子在校的情況!

晴晴的媽媽

真係多謝你既報告

我都睇過一次飯, 都幾有趣的.
‹ 上一主題|下一主題