用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學後, 情緒有問題
樓主: tigerkelly
go

小一開學後, 情緒有問題 [複製鏈接]

我個女舊年小—開學時都話D男仔好曳,  又蝦佢 (都係D幼稚園男同學寵壞佢, 個個當佢係公主!)。

我就話你同老師講啦, 佢話老師唔理。咁我就教佢唔好彩D男仔, 但佢話D男仔仲你騷擾佢。

我覺得好煩, 咁我就鄭重咁同我個女講: 唔好以為自己真係公主, 媽咪唔可以亦唔會跟住你返學, 有問題請老師或自己諗辦法解決。如果真係有人蝦你, 你要想辦法保護自己。

於是我個女過左一排都冇向我投訴, 仲同我講話D男仔約佢早D返學捉棋。

之後家長日我問老師亞女同同學相處成點, 老師話差唔多所有男仔都比我個女鬧過。不過我個女食始終都係個開朗既人, D男仔冇再騷擾佢, 仲好想同佢玩。

哈哈!而家佢D男同學朝早見到我, 會主動叫我auntie 早晨!

各位媽咪, 對於小一生, 社交係最大沖擊, 小學對於幼稚園生真係一個大染缸, 小朋友學左D千奇百怪既事, 唔使擔心, 教佢地分辯是非就得啦!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

各位,

要小朋友重新適應新新環境, 新學習模式, 新朋友, 是需要時間的. 試想想, 有這麼多 "新事物" 湧過來, 是不容易的. 大人們轉工都要時間去適應, 何況小朋友呢.

經過了一日的精神繃緊是很需要放鬆的. 讓他們回家後感到輕鬆和溫暖, 攬攬他們, 錫錫他們. 多點和他們傾談, 放大/強化他們有興趣和開心的事; 正面處理/淡化他們的負面感覺, 慢慢便會好起來了, 小朋友適應能力是很強的.

有本小冊子可以和大家分享. 是很有用又好看的, 我囡囡之前上小一時十分喜歡看:

http://hkparent.tripod.com/p1.pdf

各位小朋友和家長, 加油啊.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

我囝囝上小一後,問他有關學校情形,他也表現得很開心.但晚上就睡得唔好,容易醒.我每天六時起床,無論我幾細聲,他都會醒,跟住就哭,唔想我返工.不過他都明白事理,最後會開DVD給他睇,我就去返工啦.總之就唔肯再睡.
不知是上小一關係,還是換咗姐姐的關係.
以前讀幼稚園都不會這樣,現考慮自己帶他返學後才上班,但也不能每日如是,最多只可做到隔個星期一次.讓他適應後才作其它安排.

回復 5# pennyma 的帖子

如果佢肯瞓應該會好啲,最慘係我個囝3:30返到屋企做完功課唔肯瞓,又唔肯練琴,到我返到屋企食完飯就要改正佢啲功課已8:30,佢就開始話眼瞓冇精神,又練唔倒琴、又温唔倒書,點算?

回復 25# fa_fa 的帖子

8:30咪早囉, 我每晚搞掂我仔D嘢已經係10:00開外咯, 呢個時候我先開始做家務沖涼洗衫, 開學後情緒有問題係我唔係佢.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我都覺的情緒有問題係我~~我放工放到屋企都快7點 又要煮飯 煮完都7:30 之後即刻去奶奶度湊阿女 8點先開始做功課  日日都6樣功課 阿女做功課又慢 日日教佢寫功課 我血壓就升高作完功課都10:30啦 我又要做家務~救命呀~~~我日日6點起身 要到半夜12點先可以訓呀~~又有細個bb要睇
阿女係奶奶度唔肯做功課,奶奶叫都唔做呀,以前k3 日日都有功課 但係佢會自己好快做完  升小一後 日日都話好支力
hello~我叫happy~又叫臭P 睇清楚沒呀 我係一隻摩天使

原帖由 kay 於 10-9-24 15:32 發表
我都覺的情緒有問題係我~~我放工放到屋企都快7點 又要煮飯 煮完都7:30 之後即刻去奶奶度湊阿女 8點先開始做功課  日日都6樣功課 阿女做功課又慢 日日教佢寫功課 我血壓就升高作完功課都10:30啦 我又要做家務~救命呀~ ...

放鬆d (我識安慰人但唔識安慰自己), 星期一至四有時比一兩日唔好煮飯買外賣食, 教阿女放學返來玩一陣自己做功課, 雖未必做得好好或好齊, 夜晚同佢Check一次, 有錯漏或唔識做再補做就慳返好多時間.
我個仔都叫做識自覺做功課, 但預咗佢會有好多甩漏.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我囡囡返頭一個星期都好開心, 但唔知點解, 第二個星期開始, 日日都喊住唔肯返學, 話要媽咪陪。其實我每日都會同佢講學校發生嘅事, 發覺到問題有3. 第一, 佢話覺得d老師好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息, 第二, 有老師在課堂要同學做習作,要所有同學仔做完習作先可以小息, 於是附有小朋友做唔完, 成班冇得小息, 第三, 有老師唔知點解取消了體育課, 改上其他科目。

其實我覺得, 小朋友由幼稚園升小學, 首要是適應學校生活, 如果小朋友未能適應學校生活, 又點可以適應學習生活呢.. 而且開學都只是兩個幾星期, 係咪d課程真係咁趕呢?

原帖由 曲曲 於 10-9-20 10:44 發表

我女好鍾意返學
有時連星期六日都問點解要放假唔返學
而且佢好鍾意做功課/ 練習
暑假時都會主動做練習

這星期
上堂無心機, 做功課無心機

話又話過, 鬧又鬧過, 打又打過
真係好激氣 ...

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 11:33 發表
我囡囡返頭一個星期都好開心, 但唔知點解, 第二個星期開始, 日日都喊住唔肯返學, 話要媽咪陪。其實我每日都會同佢講學校發生嘅事, 發覺到問題有3. 第一, 佢話覺得d老師好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息, 第二 ...

講現實比妳聽,呢 d 係老師的『下馬威』。學校係商業運作,即係妳小朋友唔比 d 成績學校,就唔好想學校會比 d 好野妳。

完全認同呀!你仔之前間學校咪又係咁,小一咋返第二日就巳返全日正常上課做功課,唔乖小朋友就要比老師隔離孤立佢自己一個坐開,只係一兩星期佢地心靈好脆弱架!仲點叫個小朋友可以投入到學校生活呀!

原帖由 KenixSoSum 於 2010/9/27 11:33 發表
我囡囡返頭一個星期都好開心, 但唔知點解, 第二個星期開始, 日日都喊住唔肯返學, 話要媽咪陪。其實我每日都會同佢講學校發生嘅事, 發覺到問題有3. 第一, 佢話覺得d老師好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息, 第二 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

其實我又唔覺得暫時學校比到咩好野我, 因為開學都只係幾個星期. 話係商業社會啫, 佢都要d學生比到成績出嚟,先可以唔會有殺校危機ca....加上囡囡個間又唔係咩名校, 都係屋村學校啫, 如果老師要比下馬威, 我覺得多餘左d囉...... 加上都係得個6歲人仔, 一開始你想佢點呢?  你要佢地一兩日可以完全適應, 咁又係唔係咁容易呢? 其實小朋友好簡單, 只要佢適應學校生活, 信任老師, 往後的學習生活係會事半功倍囉....  

原帖由 happyvalley 於 10-9-28 00:37 發表

講現實比妳聽,呢 d 係老師的『下馬威』。學校係商業運作,即係妳小朋友唔比 d 成績學校,就唔好想學校會比 d 好野妳。

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-28 10:22 發表
其實我又唔覺得暫時學校比到咩好野我, 因為開學都只係幾個星期. 話係商業社會啫, 佢都要d學生比到成績出嚟,先可以唔會有殺校危機ca....加上囡囡個間又唔係咩名校, 都係屋村學校啫, 如果老師要比下馬威, 我覺得多餘左 ...

我囡都係街坊學校,小一的首次考試考閱讀理解,三篇、等如我囡幼稚園的三本書!其實入到學校已經分類,當然會有好學校,有兩年的適應期,但我囡的學校梗定

醒目開學勳章

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-28 10:22 發表
其實小朋友好簡單, 只要佢適應學校生活, 信任老師, 往後的學習生活係會事半功倍囉....

同意!:idea:

回覆 5# 粉紅虎 的文章

很喜歡妳的分享! 對我和小孩很有用!

原帖由 kay 於 10-9-24 15:32 發表
我都覺的情緒有問題係我~~我放工放到屋企都快7點 又要煮飯 煮完都7:30 之後即刻去奶奶度湊阿女 8點先開始做功課  日日都6樣功課 阿女做功課又慢 日日教佢寫功課 我血壓就升高作完功課都10:30啦 我又要做家務~救命呀~ ...

你可以考慮吓俾亞囡去功課輔導班兩小時,
做完功課先返屋企,
咁你只係同佢check功課就可以節省好多時間啦!
有好多家長都係咁架!
‹ 上一主題|下一主題