用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學
go

高主教小學 [複製鏈接]

請問高主教係咪開始可以攞表勒,一般佢地interview係几时?要準備d咩呢?
   0    0    0    0

http://rcps.raimondi.edu.hk/p1admission/p1admission11.pdf
18/9開始有表自取 OR download, 23/10面見!
感謝主

It says "足齡:二00四年九月至二00五年八月出生者優先取錄" So, small boys' chance is low or none?

回覆 1# MountainView 的文章

我聽過通常學校係會先選d大仔大女,到最后先至會考慮細仔細女.

連幼稚園既校長都係咁講.佢話比佢都係揾咗d大仔大女先,小朋友爭几個月已經好唔同.

Hi,

Do anyone if any preference to boy or girl?

Besides, what the school look at most, academic or ECA?

And the portfolio just allow 2 pages, what can be put in 2 pages..

Anyone can help, thx

咁係咪人人都有份interview呀,定係細仔要等佢in晒大仔,睇下有無位先in呢,我個仔係10月頭呀

I don't think it is a fair judgement that 大仔 are better. I can understand if it is for K1 application. But for P1, I really don't agree that "爭几個月已經好唔同". I think everyone should be equally evaluated regardless the birth month.

原帖由 2bbma 於 10-9-10 15:18 發表
咁係咪人人都有份interview呀,定係細仔要等佢in晒大仔,睇下有無位先in呢,我個仔係10月頭呀

我仔仔都係10月尾, 真係"慘" 來形容.  由k1開始, 佢同班同學係大b, 已感覺唔同.  到現今考小一, 又來過....., 你可以講細b叻既都可以ok, 但好多時個age未到, 思想, 行為細d係自然定律, 好似bb7坐8扒, 9成不變.  回想起, 我1月有左bb時, 人地1月bb剛剛出世, 我重剛陀緊bb.  數年後要一起比賽, 大佬呀!! 我阿b10月出世時, 人地已識扒啦.  點比呀.

所以, 我二仔係2月出世, 要做大b.  

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

醒目開學勳章

係人人都有得 in 架,佢地初頭會問家長問題,跟住就留番小朋友係房入面同其他小朋友玩,大約 20 分鐘到就 in 完啦。

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

只是高主教寫明優先考慮大仔, 其他學校都無寫到.
BTW, 我個仔是11月細仔, 但爸爸是舊生, 机會又會唔會高呢?

請問高主教11月15前有result知收唔收, 據以往經驗, 係唔係立即要你做決定讀唔讀, 連政府第一輪公怖都等唔切?

原帖由 gor_gor 於 10-9-10 13:31 發表
請問高主教係咪開始可以攞表勒,一般佢地interview係几时?要準備d咩呢?

聽聞可以等第一輪公布結果先決定,但如果註冊著高主教就要放棄第二輪大抽獎.

我女女是細女, 上年亦考到高主教, 每個人都有機會面試, 覺得小朋友的表現很重要, 而我感覺老師特別關注家長如何為女兒分配星期六日的時間, 至於小朋友, 老師留意小朋友說普通話的能力, 因學校實行小一普通話教學, 可能希望收一些有一定普通話程度的學生.

Hi,

Is anyone know 高主教 is more focus on academic or ECA?

And is 高主教 sec is band 1 or band 2 secondary school? Thanks

quote]原帖由 gor_gor 於 10-9-10 13:31 發表
請問高主教係咪開始可以攞表勒,一般佢地interview係几时?要準備d咩呢? [/quote]

Was your daughter accepted in the 1st round before lucky draw?  cos RC seems not allow to join lucky draw if offered a seat.  Will RC still accept application at "knocking door" stage in June?

Thanks!
原帖由 wanj 於 10-9-13 20:39 發表
我女女是細女, 上年亦考到高主教, 每個人都有機會面試, 覺得小朋友的表現很重要, 而我感覺老師特別關注家長如何為女兒分配星期六日的時間, 至於小朋友, 老師留意小朋友說普通話的能力, 因學校實行小一普通話教學, 可 ...

我都想問下如果11月收了, 幾時要confirm位? 可否等到12月等埋其他私校的結果呢?

原帖由 NCmama 於 10-9-13 00:31 發表
只是高主教寫明優先考慮大仔, 其他學校都無寫到.
BTW, 我個仔是11月細仔, 但爸爸是舊生, 机會又會唔會高呢?

我姨甥係11月頭出世,同高主教無任何聯繫,都收左不過家姐無同佢註冊,因為唔想放棄大抽獎,最後派到心儀津校。

我小朋友kg同學又係11月,哥哥係高主教讀緊,報名時老師同佢媽咪講機會唔大,但最後都收左,不過高主教都算多功課,佢媽咪話細仔讀得辛苦d。

回覆 5# Ving 的文章

‹ 上一主題|下一主題