用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為言語發展遲緩o既小朋友選小學
樓主: Geni
go

為言語發展遲緩o既小朋友選小學 [複製鏈接]

請問大家可以係邊度check到小朋友有問題?我其實極度懷疑我個女有讀障,但係唔知点算好!

醒目開學勳章 王國長老

小朋友過左6歲, 好似健康院唔再接CASE.........如果懷疑, 最快就係去協康啦, PRO得黎都一定比政府快, 雖然要收費
(幾年前我仔就收$600/50分鐘, 而家唔知呢)
原帖由 cutekiddy 於 10-9-15 03:27 AM 發表
請問大家可以係邊度check到小朋友有問題?我其實極度懷疑我個女有讀障,但係唔知点算好!

你仔好幸福, 有你在旁協助, 又入到好學校 , 加油.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-14 10:56 發表
我緊係明啦! 我就係因為個女讀左間學校幾年, 我見到佢點樣幫學生補底(有需要時), 有D真係跟黎跟去都麻麻地(例如半唐番小朋友中文跟得辛苦), 學校入面亦有收過A仔, ADHD, 學障果D, 所以我知佢"頂得住"
當然, 學你話齋 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔生都生左出黎, 仲有得揀咩
大家都加油啦!
原帖由 sohappy 於 10-9-15 11:05 AM 發表
你仔好幸福, 有你在旁協助, 又入到好學校 , 加油.

你可去私家check先, 政府照排, 你叫私家醫生寫refer letter去排政府cac.

另外, 你可要求見學校社工安排心理學家評估.

原帖由 cutekiddy 於 10-9-15 03:27 發表

原帖由 cutekiddy 於 10-9-15 03:27 發表

你女幾大﹖讀障at least一年級先可以confirm,但珠絲馬跡,其實早d已經有跡可尋。我仔果時k2,我去健康院慢慢排,先係見健康院姑娘,過關,再排見健康院醫生,又過關,醫生寫紙去cac見姑娘,再過,而家就係排緊見cac醫生,因小朋友未夠秤,所以都講明見左醫生都唔會做評估,而且一年級學校會有test做讀障,到時一併做,我而家只係落薄備案。

雖然話未夠秤做評估,但各方問完口供都覺得佢係marginal case,另外cac姑娘見完話可能charge佢多一條專注力缺乏........但,一切言之尚早,有待觀察。雖然話斷症要夠秤,但如果有懷疑,我覺得要及早做野,到佢confirm我先開工,已經蚊訓。所以我而家都當正佢係讀障咁教(中文拆開個字黎教,一個字一個故事,英文就配合phonics....)

我有時諗,對marginal黎講,confirm可能有labelling effect,但會有好d既資源同support,1516,都唔知想佢confirm好定唔confirm好,但唔係我話事,anyway,盡力而為。加油

阿女5歲,今年k3.每個英文字同佢串50次以上都唔記得.上星期問佢apple点串都可以錯,跟住叫我比佢串個佢鍾意嘅'太陽'.最尾串咗s...u...之後都唔識串埋,重要求其串多個u就算

至於中文,新屋出面有張揮春'出入平安',佢同我講識讀,當時幾開心.但係佢竟然讀咗'師傅入出' 可能佢成日見到啲裝修師傅出出入入掛! 係屋企門口教完佢,跟手搭lift,去到樓下又唔記得嗰幾個字点讀.

有時真係好辛苦,大仔超級聰明,k1已經識睇餐牌叫嘢食,k2問我人係咪可以分解成粒子,最近就自己計緊各種職業收入,同我講要做醫生,仲話到時比番個折頭我,不過得95折.佢話已經好平,因為100蚊平咗5蚊,我仲唔駛比車錢 平時都係問佢点搭巴士去邊度,唔知点解佢未搭過都up得出

兩兄妹年紀相差1年,但係IQ真係天同地,我真係唔知点教!呢牌報緊小一,阿老公話如果比佢付碌考到間好好嘅,都唔知比唔比佢讀好,盞我地兩個教到嘔血!

原帖由 Geni 於 10-9-13 20:21 發表

今個星期聽埋協康個講座, 多D資料就作決定  

我都是21/9去梁顯利"聽埋協康個講座,
多D資料就作決定"
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

小女及小兒都有語言問題,由2.5age開始去專科門診上語言治療,選校時你可問語言治療師意見, 我和另一朋友都是入普通的津貼學校,小女至今都升小六, 初入小一時治療師寫了轉介信給學校的語言治療師,之後由學校的治療師繼續跟進.直至小二下學期,治療結束,現在她的語言和其他小朋友沒什麼分別 ,而小兒選另一普通的津貼小學,同小女一樣如此跟進.

(香港的小學如是官立或津貼的學校,都由政府資助聘請 語言治療師及社工註校)

語言發育遲緩在香港現今很常見,不要太担心,

多同小朋友談話,不要強迫她每次發音正確或每次有回應,
因為在家長同小朋友談話,是讓她多聽正確的發音,再配合適當的治療,

原帖由 cutekiddy 於 10-9-16 01:22 發表
阿女5歲,今年k3.每個英文字同佢串50次以上都唔記得.上星期問佢apple点串都可以錯,跟住叫我比佢串個佢鍾意嘅'太陽'.最尾串咗s...u...之後都唔識串埋,重要求其串多個u就算

至於中文,新屋出面有張揮春'出入 ...

我以為我大細仔相差遠,你仲誇張過我。
點都好,盡力教,用多d唔同方法幫佢認幫佢記,佢最後吸收左幾多就幾多,最緊要,都係佢地健康快樂成長啫,其它野,盡左力就得。努力!

醒目開學勳章 王國長老

有無試過俾小朋友接觸phonics呀? 對串字/認字好有幫助架

原帖由 aryee 於 10-9-18 12:39 AM 發表

我以為我大細仔相差遠,你仲誇張過我。
點都好,盡力教,用多d唔同方法幫佢認幫佢記,佢最後吸收左幾多就幾多,最緊要,都係佢地健康快樂成長啫,其它野,盡左力就得。努力! ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-18 12:12 發表
有無試過俾小朋友接觸phonics呀? 對串字/認字好有幫助架

有,仲讀得幾好tim,但可惜呀,佢精神分裂。比許多唔識既生字佢,如果話係溫phonics,佢都可以拼個音出黎,但如果呢d字出現響英文書上,佢全部都會讀唔出。英文個bag同phonics個bag,對佢黎講係唔同架,佢未可以將phonics apply響學習英文上,佢當左另一科黎讀,死未

大件事,阿女連dog都唔識串 !除咗'精靈'之外,佢仲要成日認叻!叫親佢串字就話'o甘易都要串?',最尾都係串錯.有一次叫佢串1至10,佢講完呢句說話之後,就開始'串'比我聽, "1..2..3..4..5..6..7..8..9..10",不過係用廣東話

我係12網,原本有好多好學校選擇.但係阿女o甘,比佢抽到marymount 或 st. paul's 就預咗墊底,軒官老公又唔鍾意.但係又無可能有好嘅唔簡,搵一啲次一啲比佢!下星期就要交表,依家都唔知点填!

其實港島區有無好嘅phonics介紹,最好係銅鑼灣啦!

thanks a lot!

原帖由 cutekiddy 於 10-9-19 02:43 發表
大件事,阿女連dog都唔識串 !除咗'精靈'之外,佢仲要成日認叻!叫親佢串字就話'o甘易都要串?',最尾都係串錯.有一次叫佢串1至10,佢講完呢句說話之後,就開始'串'比我聽, "1..2..3..4..5..6..7..8..9..10",不過係 ...

我個仔就呢款,比五張字咭佢叫佢認,數分鐘後問佢,佢話我唔使睇都識呀,果五個字就係「金木水火土」,佢係背晒果五個係咩字,但你抽一張字咭比佢,佢根本分唔出果個係咩字。好明顯,佢係背晒(有時係記圖畫/顏色/位置/page #)佢要學既字,都就認唔出果隻字。你叫佢讀書咩,佢唔係讀出黎,佢係背出黎。其實佢個人幾好學,亦唔懶,但無法認字,個腦好似無左認字個function咁。寫鏡字,左右掉轉就更加常有發生,所以,雖然未評估,都心中有數。

你小朋友可能有讀障, 不過要上小一先有得評估, 我個就係咁, 細時有speech delay, 上小學証實有讀障問題, 這些小朋友腦部發展出了小障礙, 佢地decoding文字有困難, 唔係佢地懶,真係讀十次都未必認到, 要用好多感知方法去教.

原帖由 aryee 於 10-9-20 10:08 發表

我個仔就呢款,比五張字咭佢叫佢認,數分鐘後問佢,佢話我唔使睇都識呀,果五個字就係「金木水火土」,佢係背晒果五個係咩字,但你抽一張字咭比佢,佢根本分唔出果個係咩字。好明顯,佢係背晒(有時係記圖畫/顏色/位置/page #)佢要 ...

原帖由 sohappy 於 10-9-20 10:26 發表
你小朋友可能有讀障, 不過要上小一先有得評估, 我個就係咁, 細時有speech delay, 上小學証實有讀障問題, 這些小朋友腦部發展出了小障礙, 佢地decoding文字有困難, 唔係佢地懶,真係讀十次都未必認到, 要用好多感知方 ...

Yes, 晚晚都挑戰我既創意,你有咩好方法share?
咁你小朋友係咪主流學校讀書﹖你覺得適唔適合﹖
我仔無speech delay,但可能有專注力缺乏。學校老師叫我最好揀傳統教學,佢話活動教學,我仔可能學到一舊雲,傳統仲有d咋拿。某程度上,我同意佢講。

主流學校, 不太傳統, 分組活動, 英文主攻phonic, 中文要分部件教, 用唔同color寫部件, 要配詞, 字card, 在米粒上用手指寫下字, 用cd聽課文再看書. 不停repeat又repeat去做, 無法, 佢地decoding有問題, short term memory 又好短.

原帖由 aryee 於 10-9-20 11:32 發表

Yes, 晚晚都挑戰我既創意,你有咩好方法share?
咁你小朋友係咪主流學校讀書﹖你覺得適唔適合﹖
我仔無speech delay,但可能有專注力缺乏。學校老師叫我最好揀傳統教學,佢話活動教學,我仔可能學到一舊雲,傳統仲有d咋拿。某程度 ...

原帖由 sohappy 於 10-9-20 11:58 發表
在米粒上用手指寫下字

呢個唔明,有勞指教,玩米仙﹖

呵呵, 找米仙指點.
我薄薄放一些米(或豆豆都得)在小盤or平蓋面上, 用手指在米上寫字, 其實好似在沙灘用手寫子一樣咁, 訓練觸感.

原帖由 aryee 於 10-9-20 14:14 發表

呢個唔明,有勞指教,玩米仙﹖

thanks米仙指點
‹ 上一主題|下一主題