用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為言語發展遲緩o既小朋友選小學
go

為言語發展遲緩o既小朋友選小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個細仔有speech delay, 下年入小一. 佢哥哥依家讀緊小學, 最安全就係揀番o個間, 但又怕學校對佢呢類小朋友支援唔知夠唔夠, 咁我應該留意d乜o野而決定揀唔揀佢好呢?
   0    0    0    0

你可以先了解哥哥所讀學校對有特殊需要小朋友的支援,才作出選擇。

如果曾在cac進行評估,又有服務跟進(如e位、i位),相關中心/學校可以 send小朋友的file去學校,但大前提是家長填表時剔了小朋友有特殊需要。教署有額外撥款俾學校給予有特殊需要小朋友的。

原帖由 Geni 於 10-9-10 12:46 發表
我個細仔有speech delay, 下年入小一. 佢哥哥依家讀緊小學, 最安全就係揀番o個間, 但又怕學校對佢呢類小朋友支援唔知夠唔夠, 咁我應該留意d乜o野而決定揀唔揀佢好呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 olima 於 10-9-10 15:10 發表
你可以先了解哥哥所讀學校對有特殊需要小朋友的支援,才作出選擇。

如果曾在cac進行評估,又有服務跟進(如e位、i位),相關中心/學校可以 send小朋友的file去學校,但大前提是家長填表時剔了小朋友有特殊需要。教署有額外撥 ...

我冇o係政府做過評估, 不過填表o既時候我唔介意剔小朋友有特殊需要, 因為我唔擔心學校會因為咁標籤o左佢, 我反而怕就算學校知道佢有額外需要但都幫唔到佢.

因為我之前有帶個仔去協康上堂, 所以佢地安排o左個小一選校講座俾我去聽, 我想o係聽之前知道多少少要注意o既地方, 等到時識得問.

醒目開學勳章 王國長老

小學已經無所謂e位i位, 只有融合課程, 但學校按"有需要支援"既學生人數申請左津貼後, 點用d錢係無規定的

我仔亦係i位畢業, 果時i位老師已經提醒我:
1. 有支援需要, 唔等於優先派間融合學校俾你, 抽獎機會同一般學生係一樣的
2. 有融合教育唔等於做得好, 舉例, 佢知有學校有st, 不過一個月一堂, 30分鐘, 你覺得幫到幾多? 都未坐暖張chair已經夠鐘了, 有d拎晒d錢d買電腦話用黎做支援, 又無人理

(又要呻一次, 靠政府就真係大件事)

所以我揀學校, 我會睇返間學校本身focus係咩, 如果對住d家長日日講自己學術卓越果d, 唔係我杯茶, 我希望學校俾到allowance每一個小朋友(無論有無特殊需要), 尊重小朋友係獨立個體各有長短

去過一間直資, 校長話"我地好錫小朋友, 收得返黎, 佢讀唔讀得書成, 我地都咁錫佢" 同老師傾計, 佢地可以隨口share得出過去點幫到d學生, 我覺得呢d好緊要, 係老師對教育既一種承諾

硬件方面, 就算要交學費既學校都唔一定資訊充足, 我去簡介會一定會問"你地對有學習需要既學生有咩支援", 有d答得出, 知道自己有咩(包括我仔而家讀緊果間), 有補底, 有ed psy, 每日有社工長駐, 有st..........亦有學校好proudly present一句"我地有充足既支援, 我地個個禮拜都有社工到訪!" (無言!)

所以我好強烈建議你自己去學校open day, 簡介會, 感受下學校focus係咩, 點去辦教學, 你會有唔同感受

原帖由 olima 於 10-9-10 03:10 PM 發表

如果曾在cac進行評估,又有服務跟進(如e位、i位),相關中心/學校可以 send小朋友的file去學校,但大前提是家長填表時剔了小朋友有特殊需要。教署有額外撥 ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-10 16:30 發表
小學已經無所謂e位i位, 只有融合課程, 但學校按"有需要支援"既學生人數申請左津貼後, 點用d錢係無規定的

我仔亦係i位畢業, 果時i位老師已經提醒我:
1. 有支援需要, 唔等於優先派間融合學校俾你, 抽獎機會同一般學生 ...

無錯~~ 所以我唔介意俾學校知小朋友有特殊需要, 反而你怕佢得個知字, 但乜都做唔到~~~

但問題係, 依家哥哥讀緊o個間, 大把人揀第一志願都入唔到, 反而同區有幾間做融合教育做得幾好o既學校, 年年收生不足.... 而且哥哥依家都讀得幾輕鬆, 功課又唔多, 之不過o岩哥哥又唔等如o岩細佬.... 都唔知揀唔揀佢好....

醒目開學勳章

原帖由 Geni 於 10-9-10 16:54 發表

無錯~~ 所以我唔介意俾學校知小朋友有特殊需要, 反而你怕佢得個知字, 但乜都做唔到~~~

但問題係, 依家哥哥讀緊o個間, 大把人揀第一志願都入唔到, 反而同區有幾間做融合教育做得幾好o既學校, 年年收生不足.... 而 ...

有時, 出名融合好既收生不足學生的學校, 過多幾年, 到佢地收到足(吾驚殺校)就會變質, 寶x, 日x 就係一個好例子

我的經驗....就揀阿哥個間啦, 間間學校都話有補底, 但資源分配唔到你話事, 所以揀自己喜歡的學校啦..............

醒目開學勳章 王國長老

唔係架, 有d連"補底"都唔想提, 就算你問到補底政策, 都好似督正死穴咁避重就輕係咁易帶過
所以我咪話, 如果對於班"未來家長"都只講自己學校點好點叻, 樣樣都成績掛帥, 家長都應該心中有數
原帖由 BBHim 於 10-9-12 12:44 AM 發表
我的經驗....就揀阿哥個間啦, 間間學校都話有補底, 但資源分配唔到你話事, 所以揀自己喜歡的學校啦..............

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-10 16:30 發表
去過一間直資, 校長話"我地好錫小朋友, 收得返黎, 佢讀唔讀得書成, 我地都咁錫佢" 同老師傾計, 佢地可以隨口share得出過去點幫到d學生, 我覺得呢d好緊要, 係老師對教育既一種承諾

可否整幾間校名黎﹖我自己再去研究。
茫茫大海,你short list左幾間,我又行少好多路。
thanks

但問題係, 依家哥哥讀緊o個間, 大把人揀第一志願都入唔到, 反而同區有幾間做融合教育做得幾好o既學校, 年年收生不足.... 而 ...

same here. 大仔讀緊一間ok既學校,問題係是否適合細仔,我細懷疑係讀障,應該係marginal case,但要等一年級先有得評估,我都15/16...但傾向跟左阿哥先,一來讀障未confirm,二來到時學校真係配合唔到,我諗轉返出黎會易過到時發現佢都適應到而想轉佢入去。

Charlotte_mom,

你提嗰間直資,是否在tko一條龍,讀12年的那間基督教英小﹖

定係你對寶貝仔女讀那間港島一條龍學校﹖

請賜教。

原帖由 aryee 於 10-9-13 14:51 發表

可否整幾間校名黎﹖我自己再去研究。
茫茫大海,你short list左幾間,我又行少好多路。
thanks

醒目開學勳章

原帖由 aryee 於 10-9-13 15:00 發表

same here. 大仔讀緊一間ok既學校,問題係是否適合細仔,我細懷疑係讀障,應該係marginal case,但要等一年級先有得評估,我都15/16...但傾向跟左阿哥先,一來讀障未confirm,二來到時學校真係配合唔到,我諗轉返出黎會易過到時發 ...

轉出O黎容易過轉入去 <-- 我都係咁諗. 例者等今個星期聽埋協康個講座, 多D資料就作決定.

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 話錫小朋友果間, 就係tko低密度式好靚果間 , 我都好鐘意(校舍&校學)
港島果間, 對左咁多年, 一清二楚當然亦好有信心
原帖由 olima 於 10-9-13 03:03 PM 發表
Charlotte_mom,

你提嗰間直資,是否在tko一條龍,讀12年的那間基督教英小﹖

定係你對寶貝仔女讀那間港島一條龍學校﹖

請賜教。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-13 21:23 發表
係呀, 話錫小朋友果間, 就係tko低密度式好靚果間 , 我都好鐘意(校舍&校學)
港島果間, 對左咁多年, 一清二楚當然亦好有信心

即係邊間呀?因為我都煩緊報邊間~
唔知陳國x同陳燿x好唔好呢?
因為我個仔係a仔~

即係x道書院,橙色的。

我都幾鍾意,唔知阿囝同佢有冇緣份。

A仔都好多類,有d過度活躍,有d係情緒問題,好難一概而論。我囝都被評為a傾,好彩屬高功能。

原帖由 loklokmami 於 10-9-13 22:35 發表

即係邊間呀?因為我都煩緊報邊間~
唔知陳國x同陳燿x好唔好呢?
因為我個仔係a仔~

原帖由 olima 於 10-9-13 23:47 發表
即係x道書院,橙色的。

我都幾鍾意,唔知阿囝同佢有冇緣份。

A仔都好多類,有d過度活躍,有d係情緒問題,好難一概而論。我囝都被評為a傾,好彩屬高功能。

...

據聞呢間唔易考,呢間考得入,會唔會讀返普通學校都唔成問題呢 定係大家既case係比較超班呢

直資咁多人爭, 好難入的, 有經驗的老師會分得出special小朋友, 除非真係好叻, 或者面試狀態好好, 又或者有人事關係. 要點是有沒有support給小朋友, 唔係間間直資會有的.

以我經驗,最好選小一時睇清楚合唔合適, 唔好以為由一間學校去第二間好容易, 好多普普通通的學校知你小朋友有問題係唔會收你, 我自己就係, 果種心情好難過.

原帖由 aryee 於 10-9-14 09:28 發表

據聞呢間唔易考,呢間考得入,會唔會讀返普通學校都唔成問題呢 定係大家既case係比較超班呢

醒目開學勳章 王國長老

我緊係明啦! 我就係因為個女讀左間學校幾年, 我見到佢點樣幫學生補底(有需要時), 有D真係跟黎跟去都麻麻地(例如半唐番小朋友中文跟得辛苦), 學校入面亦有收過A仔, ADHD, 學障果D, 所以我知佢"頂得住"
當然, 學你話齋, INTERVIEW時過唔過到關又另一件事, 無法啦, 就算係普通小朋友, 都唔易考入, 咁都要試架! 或者小朋友INTERVIEW果日做左D野令人印象深刻呢, 有咁既經驗同SUPPORT, 果D學費我俾得心甘情願了
間學校一讀就6年, 轉校真係唔係好好玩, 所以我希望"一撃即中", 起碼自己觀察過岩水心至考, 有信心學校收得就唔會叫你走, 好過玩攪珠, 結果點都要接受
原帖由 sohappy 於 10-9-14 10:08 AM 發表
直資咁多人爭, 好難入的, 有經驗的老師會分得出special小朋友, 除非真係好叻, 或者面試狀態好好, 又或者有人事關係. 要點是有沒有support給小朋友, 唔係間間直資會有的.

以我經驗,最好選小一時睇清楚合唔合適, 唔好 ...

醒目開學勳章

完全agree!!!!
其實好多家長雖口中說自己唔介意,但總會介意
反而點解唔可以俾小朋友係一間融合教育底下的學校學習包容,與人相處呢。

我曾經係度都分享過,有間tko既小學,有學生係特別需要,佢設左個特別室啦,但係我去一班教書,我睇到個特別需要既學生特別坐係中間位,無人願意同佢坐,佢一出聲,d小朋友又話miss!!佢出聲,佢好煩..等等等等
排隊仲要鬧交甘濟。

呢d..就係學校無教育小朋友學習包容下的影響...唉
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

可唔可以講下有邊d做得好的學校? 我發覺身邊越來越多朋友子女都有這些問題.

原帖由 SoNyPig 於 10-9-14 11:04 發表

完全agree!!!!
其實好多家長雖口中說自己唔介意,但總會介意
反而點解唔可以俾小朋友係一間融合教育底下的學校學習包容,與人相處呢。

我曾經係度都分享過,有間tko既小學,有學生係特別需要,佢設左個特別室啦,但係我去 ...
‹ 上一主題|下一主題