用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教家長、老師意見(鋼琴)
go

請教家長、老師意見(鋼琴)

我小朋友學咗6年都冇買過呢一類既書,以我所知訓練聽力係差不多到考琴試既時候先練(因為考試要考),而且亦係老師自己訓練,唔駛買書。

至於家長坐席要另收費,我本人就係老師上嚟我度,所以冇呢個問題,但我個friend都係上老師學,反而係老師request我個friend睇住上堂(冇另外加錢),因為老師話咁樣mami可以知道小朋友學咗啲咩,咁可以同小朋友傾吓、溫習吓。

原帖由 flsmama 於 2010/9/10 07:59 發表
書名:
Improve your aural  includes CD     $79
a workbook for examinations

Paul Harris and John Lenehan    Faber Music

囡囡今年5歲,學琴上了3堂,老師家學,(不可一起在看)因要另收費,即是1堂$18O,要看囡囡 ...

醒目開學勳章

原帖由 flsmama 於 10-9-10 07:59 發表
書名:
Improve your aural  includes CD     $79

Paul Harris and John Lenehan    Faber Music

囡囡今年5歲,學琴上了3堂,老師家學,(不可一起在看)因要另收費,即是1堂$18O,要看囡囡 ...

我20幾30年前學琴, 個老師就要我買一本書, 果本書, 係類似琴書甘上下, 每次上堂, 第一樣要做既, 就係老師彈d 音比我聽, 叫我up 出黎係major / minor, 或者佢彈果個係乜野音之類, 即係train 我arual, 呢本書我無記錯係綠色, 細細本既, 但就一定吾駛我自己返屋企彈/聽

到依家30年後, 呀女學琴, 上堂吾再有arual/樂理上

而係考試前既summer holiday 一次過連續上10堂左右(另外比$)

乜書, 乜cd 都無買.............

同埋, 老師去買琴書有折........佢照原價賣返比你(無折), 甘賺個差價law

我個囝今年六歲,
學咗琴兩年半(grade 2),
因下個月要考試先要學聽音,
但都係唔需要買書,
而我亦一樣因為亞囝細個學,
老師都要求可以就家長一齊上,
可以幫助小朋友學得好啲,
但當然有好多都唔俾一齊上,
咁你識搵邊啲好啦!
仲有一般剛開始開琴上30分鐘已充足有餘,
無需要花太多錢學45分鐘,
小朋友跟本唔能夠集中咁耐架!

我以前都跟過兩位老師學琴, 亦考過琴試, 從未買過你提及的書及任何cd, 我女兒曾學琴至二級, 由初級至二級每堂只需學30分鐘, 如果要考試才需學45分鐘, 女兒初級時只買了兩本琴書, 都是30-50元本左右, 和一本幾元的五線譜(因老師上堂會教簡單的樂理), 連樂理書都不用買, 你的教琴老師相當有問題

我以前都跟過兩位老師學琴, 亦考過琴試, 從未買過你提及的書及任何cd, 我女兒曾學琴至二級, 由初級至二級每堂只需學30分鐘, 如果要考試才需學45分鐘, 女兒初級時只買了兩本琴書, 都是30-50元本左右, 和一本幾元的五線譜(因老師上堂會教簡單的樂理), 連樂理書都不用買, 你的教琴老師相當有問題

醒目開學勳章 王國長老

我第一次搵琴老師, 唔知訂, 去惠康睇街招
我講左我女係"0", 完全咩都無學過, 個老師上黎, 就話買左本書, 要收返錢(同你情況一樣, 我無懷疑因為本書要寫的, 佢亦無賺我), 落堂時老師話"今日上堂多左10分鐘, 不過我見第一堂, 我唔收你錢啦"
我同老公都覺得:
1. 我地都話唔知個女鐘唔鐘意完全未學過, 點解問都唔問就買左本書上黎?
2. 我無要求你overtime又無捉住唔俾你走, 然後你expect ot要加錢? 唔通我以後要set timer夠鐘即時叫你走?
於是我地決定唔再幫襯--因為咁樣雙方無法建立一個長期合作關係

然後就係第2個老師, 佢會想家長一齊上(當然唔係離譜到加埋對手一齊學啦), 咁家長至知學左咩, 返去可以跟

至於本aural書: 考試會考aural, 我女分別考左2級同4級, 2級時, 都係老師自己攪掂aural, 4級都係, 不過老師見我"堅"到自己作曲練 , 就借左本aural雞精書連cd俾我播, 我女學左6年琴, 無買過一本aural書
學aural當然重要, 有d琴老師會覺得香港學生普遍比較唔著重aural, 臨急抱佛腳是但pass, 唔係太好.........但都唔駛5歲上左3堂就開始操掛?? 而家距離考琴起碼都有1,2年啦!

王國會長

我囡囡學緊四級, 書要買, 不過未買過有CD要自己聽的.

原帖由 flsmama 於 10-9-10 07:59 發表
書名:

書名:

你既鋼琴老師是否演奏級?我大仔4歲學琴,(上門)最初1/2 hours 收$110. 學左3年,舊年考左grade 2. 而家學grade 3 收$190 45 min. 出年考grade 4. 老師自已讀緊演奏級,書本在Tom Lee 買e.g. everybody, Michael Arron etc..教完後再買. 我侄仔既老師係professor.收費好高,用既書本初期有D一樣,但而家不同,佢老師會要求用佢認為合適既書.相信吾同老師有吾同要求.

阿囡考2級琴時老師都有叫我買一本書, "聽覺測驗基本訓練 grade2" , 上堂時老師用來同阿囡溫 aural 這一part, 咩呢d書可以唔使買架, 我仲以為好似考3首歌的歌書一樣要買 tim

書名:

其實書本嘅價錢,和學琴費比,是蚊吡和牛吡。不過,我都唔仲意咁悶蛋嘅嘢。仲有,上門學琴,就係為咗聽埋一份,要另外收錢,揾琴行仲好。

醒目開學勳章 王國長老

真係衰得咁犀利嗎? 我當時只係覺得佢老土咋!
(尢其是OT果下野)
原帖由 miffy 於 10-9-24 02:19 PM 發表
咁衰的老師都有, 真的當你盲毛乜都唔識。