用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地幫亞仔亞女報幾多間N1?
go

你地幫亞仔亞女報幾多間N1? [複製鏈接]

如題. 要報幾多間先放心D ar?
   0    0    0    0

I have apply six school for NP last year.
Result:
3 have been success.
2 for waiting list
One, I did not go to interview.

My suggestion/experience:
bb (Aug-Dec), as many as you can
bb (Jan-Jul), 5-10 are okay.

Remember, during interview, your child is not USUAL, illness, being late, moody, hungry, sleepy, unattractive teachers, crowded environment, etc are all elements affecting your child's performance.

You want to choose but not be chosen, right?

醒目開學勳章

原帖由 wh0709 於 10-9-11 06:59 發表
My suggestion/experience:
bb (Aug-Dec), as many as you can
bb (Jan-Jul), 5-10 are okay.

Remember, during interview, your child is not USUAL, illness, being late, moody, hungry, sleepy, unattractive  ...

My baby is 0908 baby, I am applying 8 schools (N1) for him.... seems that I need to apply more.

下, 要報咁多? 我報左3間咋, 會報5間, 咁我都要搵多幾間報先得.

I need to work more hard la....

原來要報o甘多...thanks a lot!

報左6間, 最心儀的2間收左, 2間WL, 1間唔收, 1間排唔到我地無得in(救世軍).

我自己及朋友的經驗: 要適可宜止. 我有數位朋友漁翁撒網, in成十幾間, 結果大人又緊張小朋友又緊張, 最終最心儀的就唔收. 亦有朋友坐定粒六, 諗住細佬實入阿哥讀那間, 結果唔收, 臨急周圍找學校.

我建議你揀定比較心儀學校, 要精選, 然後打去問大約幾時in, in這些學校時盡量唔in其他唔係心水的學校, 等自己及小朋友唔好因為in得太密而緊張影響表現, 記住學校是同時in你及小朋友. 另外揀定2間左右較易入而你又覺得ok的學校, 最好早過心儀學校in的, 當打厎就ok了.

我只報左1間., 收左AM CLASS 插班

多謝SUGGESTIONS!

1間就得, 好勁AR

我都無諗過報1間就收, 初初打算如果唔收就下年再申請, 因為係細女無乜所謂...

醒目開學勳章

原帖由 JHsbb 於 10-9-13 02:01 發表
我都無諗過報1間就收, 初初打算如果唔收就下年再申請, 因為係細女無乜所謂...

真係叻女, 一次就攪掂

但係報多幾間穩陣d
1.
Touch Wood
最心儀果幾間都唔收點算, 我唔想到時臨急臨忙求其搵間俾佢讀呀.
2.
聽人講有時咁岩會兩間幼稚園撞期同一日同時間interview, 到時可能又要取捨考是旦一間, 咁又少左個chance & choice.
3. 考多一兩間, 多個option . 你揀佢, 好過佢揀你 ^^

我都諗住報10間但係自已心目中個間要出年3月先有得in, 出名個d 都係出年甘上下時間先有得in.

有d 口啤幾好的地區性學校卻要十月十一月有的 interview, 我諗in完叫你交得留位費來, 勁多人報的名校個d 都未有得in 住, 到時真係唔知點算好

原帖由 jelly-pudding 於 10-9-13 11:36 發表

真係叻女, 一次就攪掂

但係報多幾間穩陣d喎…
1.
Touch Wood 最心儀果幾間都唔收點算, 我唔想到時臨急臨忙求其搵間俾佢讀呀.
2.
聽人講有時咁岩會兩間幼稚園撞期同一日同時間interview架, 到時可能又要 ...

原帖由 snow228 於 10-9-13 15:35 發表
我都諗住報10間但係自已心目中個間要出年3月先有得in, 出名個d 都係出年甘上下時間先有得in.

有d 口啤幾好的地區性學校卻要十月十一月有的 interview, 我諗in完叫你交得留位費來, 勁多人報的名校個d 都未有得in 住, ...

真係值得worry, but if my baby o甘勁, 有o甘多間收佢又無所謂ar.

醒目開學勳章

原帖由 snow228 於 10-9-13 15:35 發表

有d 口啤幾好的地區性學校卻要十月十一月有的 interview, 我諗in完叫你交得留位費來, 勁多人報的名校個d 都未有得in 住, ...

If any school accept my son, I think I will pay for the fee first to reserve a seat(to play safe).  But at the same time I will still wait for the one which I like the most.  My hubby said maximum let me pay to 3 schools @.@

我大仔個時我緊張好多, 報左4間, 4間收晒AM CLASS 正取生, 但唔知點解今次亞女唔太緊張..

因為我大包圍: 將軍澳, 北角, 九龍塘, 銅鑼灣, 收左先再諗交通問題

原帖由 cincin_ko 於 10-9-13 18:28 發表
但係好多好的幼稚園都唔開n班, why 可以報咁多間ge?

醒目開學勳章

原帖由 snow228 於 10-9-14 09:41 發表
因為我大包圍: 將軍澳, 北角, 九龍塘, 銅鑼灣, 收左先再諗交通問題

你住邊區呢? Kowloon HK Island ?

我住鰂魚涌的, 我都係大包圍 由北角à 鰂魚涌à 太古城 à 杏花村 à 柴灣
所以都有成10間以上係有N1 班的.
‹ 上一主題|下一主題