用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 12月後不再用香港韋氏啦
go

12月後不再用香港韋氏啦 [複製鏈接]

致各位爸爸媽媽:
   教育局已經發信俾所有註冊既心理學家話今年12月之後唔可以再用HK-WISC (香港韋氏兒童智力量表)做IQ TEST啦! 取而代之係新版既WISC-IV (韋氏兒童智力量表-第四版). 可以預告大家新既WISC-IV評估需時可能比舊版超過一倍, 以前HK-WISC快起上黎9個字搞掂, 呢個新版快極都要個半鐘! 而且教育局認受真正資優(即130)以上, 唔同HK-WISC分分鐘要到140以上先接受你仔仔係資優生!

咁講咁多做咩呢,其實係我地行家已經準備好加價啦, NGO加幅約33% , 私人唔敢講!不過點都有幾百....! 如果而家D心理學家仲同你講做HK-WISC就真係靠害啦......除非有特別用途..嘻嘻! 不過話時話,好多人套KIT仲未到手.....我既已經到O左手啦!!!成套野計埋 d protocol 成兩萬幾, 好貴啊..........

jeffery!!
   10    0    0    1

想請教一下,我囝囝剛滿七歲,在協康會做了你提到的WISC-IV,結果如下:

VCI: Average to High Average
PRI: Superior to Very Superior
WMI: Superior to Very Superior
PSI: Low Average to Average
FSIQ: High Average to Very Superior

它不是用數字表示評估結果,加上囝囝明顯地在verbal comprehension 和 Process他ing Speed 方面一般,我怎樣可以知道囝囝是不是資優?

我不是介意分數多少,因為他同時評估為有'features of Autistic Spectrum Disorder",心理學家建議同學校講,
所以想知多點資料。

謝謝!

原帖由 jefferyho 於 10-9-9 22:26 發表
致各位爸爸媽媽:
   教育局已經發信俾所有註冊既心理學家話今年12月之後唔可以再用HK-WISC (香港韋氏兒童智力量表)做IQ TEST啦! 取而代之係新版既WISC-IV (韋氏兒童智力量表-第四版). 可以預告大家新既WISC-IV評估需 ...

原帖由 LapLapMom 於 10-9-10 01:17 發表
想請教一下,我囝囝剛滿七歲,在協康會做了你提到的WISC-IV,結果如下:

VCI: Average to High Average
PRI: Superior to Very Superior
WMI: Superior to Very Superior
PSI: Low Average to Average
FSIQ: High Average t ...

首先呢,心理學家一般係呢d sub-test都係俾一個range出黎既,因為人係有波動既,唔係一個"死硬"既數字.但呢d協康就係咁ga la, 又唔寫average 或者very superior即係幾多分,等你d家長唔知搞咩!

好啦, 其實average 即係IQ: 90-109
high average: 110-119
superior: 120-129
very superior: >130 (呢個level 先叫資優)
至於係唔係資優剩係需要睇FSIQ - (FULL-SCALE IQ), 我絕對相信一係你打錯O左,一係協康亂咁黎, 你仔仔個RANGE點會咁廣? -由HIGH AVERAGE 到VERY SUPERIOR 講緊係由110到>130?? 咁我都唔知係點啦, 不過睇落D得分既分佈,係資優既機會都係較低啦!
至於話自閉既特徵就仲難過, IQ TEST唔係用黎TEST自閉既,當然自閉既小朋友係某些SUB-TEST得分可能低一點,但絕對唔可以用黎DIAGNOSE, 呢個評語其實係心理學家同佢做IQ TEST 既時候觀察到你仔仔既某些行為特點然後才有呢個評語, 咁最好梗係做一次自閉症既評估啦..!
希望幫到你啦!!

jefferyho,

感謝你詳細的回覆。

我們到協康會做心理服務是因為察覺囝囝有社交困難和情緒問題,懷疑他有亞氏保加症。

臨床心理學家其實有和他做心智解讀和小組觀察,後來又想和他做智能測試,最後便得出這些結果和diagnosis,要轉介到醫院兒童精神科。

另外,我冇打錯FSIQ的結果,確是寫High Average to Very Superior,心理學家話他Perceptual Reasoning 和 Working Memory subtests 做得很好,但是VC和PS就average,所以在他的情況,FSIQ的range 很大,只作參考。

不過,我估計班主任會問那些superior 和 very superior 即係代表IQ幾多,點解FSIQ的range 咁大,又有ASD,咁即係叻定係笨的問題,因為唔係好多老師了解特殊學童,我係佢阿媽都係摸索和頭痛中,都唔知點同老師講,和想學校點幇。

無論如何,再次多謝你的幫忙。

原帖由 jefferyho 於 10-9-9 22:26 發表
致各位爸爸媽媽:
   教育局已經發信俾所有註冊既心理學家話今年12月之後唔可以再用HK-WISC (香港韋氏兒童智力量表)做IQ TEST啦! 取而代之係新版既WISC-IV (韋氏兒童智力量表-第四版). 可以預告大家新既WISC-IV評估需 ...

我聽過一個心理學家講, HK-WISC 好鬆, compare with 新既量表, 分數要減10分先係等於新既IQ分數, 其實係唔係呢 ? 定係2者冇咁既直接關係 ?

以前D人話做了TEST 起碼 幾年唔可以再做, 因怕會記得題目, 但現在有新既TEST, 係唔係已經不用理 ?

原帖由 waiwai2006 於 10-9-13 22:13 發表

我聽過一個心理學家講, HK-WISC 好鬆, compare with 新既量表, 分數要減10分先係等於新既IQ分數, 其實係唔係呢 ? 定係2者冇咁既直接關係 ?

以前D人話做了TEST 起碼 幾年唔可以再做, 因怕會記得題目, 但現在有新 ...

唔可以話HK-WISC好鬆, 易拎高分係事實只因為佢參照既數據已經係20年前既小朋友常規. 20年前既細佬仔智商同而家比梗係差好遠啦! 所以係易D攞高分既! 所以一般教育局果D會減少少分再睇係無可厚非的!

其實HK-WISC 同WISC-IV都係IQ TEST, 一般最起碼都要相隔半年才可以再做, 因為怕有PRACTICE EFFECT! 所以新舊都唔可以當兩樣野睇,應該遵守ETHICAL 既做法, 起碼起碼要隔半年, 不然你仔仔日日做 > IQ 仲高過愛恩斯坦! 那是沒有意義的!
做IQ TEST 其實都係想知仔女既強弱處同埋係真實既IQ , 到歲數其實一世做一次都好夠啦!

原帖由 jefferyho 於 10-9-14 17:38 發表

唔可以話HK-WISC好鬆, 易拎高分係事實只因為佢參照既數據已經係20年前既小朋友常規. 20年前既細佬仔智商同而家比梗係差好遠啦! 所以係易D攞高分既! 所以一般教育局果D會減少少分再睇係無可厚非的!

其實HK-WISC 同 ...

多謝你回答,真係好有個professional係度

其實我都唔係想做多次IQ TEST, 學你講, 做都係為左知小朋友既優點同不足, 知點去幫佢..

只不過覺得奇怪既係 當做完個TEST 後, 個心理學家會講新既TEST分數會差不多等於HK-WISC減番10分, 好明顯係度暗示緊我小朋友既分不足信咁, 我就覺得奇LOR, 係唔係真係咁簡單呢 ?

jefferyho,

My son is in P1 this year and his class teacher ask me to take him for ADHD assessment (he is really bad at concentration in class) but my son already did an assessment (not sure if it is HK-Wisc) last Oct at Child assessment centre and he is rated above average.
1) How old can he take the Wisc IV test?
2) Do you know what kind of assessment Child assess. center give him?
3) I heard Wisc IV covers IQ and also some ADHD.

回復 8# jefferyho 的帖子

請問有什麼分別呢.

原帖由 waiwai2006 於 10-9-14 22:22 發表

多謝你回答,真係好有個professional係度

其實我都唔係想做多次IQ TEST, 學你講, 做都係為左知小朋友既優點同不足, 知點去幫佢..

只不過覺得奇怪既係 當做完個TEST 後, 個心理學家會講新既TEST分數會差不多等於HK ...

唔係唔足信, 只不過係會rate 高o左少少, 點睇同點樣analyze 呢d就好個人啦, 不過一般係一個sd 之內, 係行內可以接受既!

原帖由 aaasmama 於 10-9-21 18:21 發表
jefferyho,

My son is in P1 this year and his class teacher ask me to take him for ADHD assessment (he is really bad at concentration in class) but my son already did an assessment (not sure if it is  ...

1) wisc-iv 要足6 歲先做得
2) cac 做既野全面既時候可以好全面,不過睇佢地班大哥咩心情....由adhd到autism到iq 其實咩都做到既.
3)wisc-iv 係由測試專注力既部份, 如果你仔仔有adhd 問題,個d部份得分就會較低.....之但係唔能夠因為個part得分低所以diagnose佢係adhd...一定要正正經經做個專注力評估先ok!. 不過一般做iq test 個陣, 心理學家其實會留意到佢會唔會有adhd 既symptoms, 然後做完iq test 會suggest你做個adhd 評估既. 一般流程係咁, 希望幫到你啦

醒目開學勳章 王國長老

原本想同囡囡做 wisc, 學校老師話會出 wisc-4, 叫唔好做住.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

jefferyho,
你好, 我仔7歲半小2, 岩岩呢個月初響大口環兒童醫院做完評估, 心理學家俾我既答案係, 語文能力係資優, 非語文能力係比一般高但唔係資優範圍, 話如果夾硬將兩個數黎計個平均數既話, 不足反映小朋友本身既能力, 只說明我仔冇情緒及行為問題, 無需跟進..
佢唔做個TEST還好, 依家做左講個咁既答案俾我, 攪到我更加好奇個仔到底邊方面強弱, 咩叫非語文能力, 好空洞
本來一直唔打算做評估, 只因去年佢小一時情緒好失控, 因而被醫生轉介去排期睇EMOTION, 依家佢做左個咁既評估, 攪到我1516好唔好過半年後幫佢再做多次....
其實個心理學家咁講, 即係點呢...
請指教....

如果我有SHORT AND LONG REPORT, 即一個係RANGE個分,一個係SCALE清晰 個分,那只給學校RANGE分,沒長細列明,會否影響可幫女兒報讀的課程(如中大課程),她小三,因學校有一些課程是只供GIFTED上的,如她verbal and non-verbal也是有距離,是否長大後也如是,定做治療有幫助呢?
Verbal:more than 140+
Non-verbal:120-129+

有没有人 Non-verbal 140+
verbal 100+
full scale 130+
正常嗎?

原帖由 Octopusma 於 10-9-30 00:16 發表
jefferyho,
你好, 我仔7歲半小2, 岩岩呢個月初響大口環兒童醫院做完評估, 心理學家俾我既答案係, 語文能力係資優, 非語文能力係比一般高但唔係資優範圍, 話如果夾硬將兩個數黎計個平均數既話, 不足反映小朋友本身既 ...

無情緒或行為問題其實係做緊iq test 果陣心理學家對你仔仔既觀察所得. 如果係明顯有自閉或者adhd 個d 其實應該會observe 到, 但係輕微或者其他既心理問題, 諸如有抑鬱或躁狂問題, 未必observe到.....但基本上可排除係自閉同adhd. 唔使咁擔心既, 有時小朋友情緒有d波動係正常既, 只要唔好持續一段時間同埋程度較嚴重就ok 啦

原帖由 paulineL 於 10-10-4 01:51 發表
如果我有SHORT AND LONG REPORT, 即一個係RANGE個分,一個係SCALE清晰 個分,那只給學校RANGE分,沒長細列明,會否影響可幫女兒報讀的課程(如中大課程),她小三,因學校有一些課程是只供GIFTED上的,如她verbal and non-ver ...

verbal 高過140真係好勁! . 係wisc-iv 定係舊版? 如果fsiq 高過130 咁就真係gifted. 恭喜您! 就算non verbal 高過120都唔差. 點解要做治療? 好顯無問題啦.

只於中大課程點收, 我就真係唔知, 幫唔到你, 但係一般short report 都可以報好多野, 教育局都受ga! long report 係"必殺" 黎ga! 呢張皇牌,最好唔好出住啦, 因為佢裏邊詳列好多數據, 其實可以爭取好多資源........不過都係唔好講咁多..:;pppp:

原帖由 Curtismama 於 10-10-4 13:47 發表
有没有人 Non-verbal 140+
verbal 100+
full scale 130+
正常嗎?

有. 我都見過不少, 特別係好鍾意打機既小朋友!(當然係打得勁個d).!

之但係verbal得100+ 就真係差幾遠, 咁事實上你個仔女係唔係成日打遊戲機個d小朋友啊? 係既話, 就唔係咁足信, 同埋verbal 能力太低, 需要注意. fsiq 係你呢個情況就真係唔係咁可信.........仲要睇睇裏邊d sub-test 能力既分佈如何再行定奪!..

JEFFERYHO,

請問 adhd 既小朋友, 做IQ test 時, 個分會唔會受影響架, 如果IQ TEST OVERALL 係122分, 有無可能有ADHD呢? thanks.

小兒才4歲,我也不知他打機叻唔叻!
Report said: he was slightly above average in ......on verbal areas. 他不是差,只是沒有Performance IQ 那麼高...........................
他Maths巳學小一數,cambridge - starters (full marks - assessment from the center),中文弱(三歲前說English).......不喜重覆做......硬頸

原帖由 jefferyho 於 10-10-6 13:57 發表

有. 我都見過不少, 特別係好鍾意打機既小朋友!(當然係打得勁個d).!

之但係verbal得100+ 就真係差幾遠, 咁事實上你個仔女係唔係成日打遊戲機個d小朋友啊? 係既話, 就唔係咁足信, 同埋verbal 能力太低, 需 ...

‹ 上一主題|下一主題