用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
樓主: cherrynequ
go

四年班家長來傾下 [複製鏈接]

good good

原帖由 zater 於 10-11-9 23:09 發表

醫生開左止痕藥同藥膏比阿囡搽, 食左藥已經唔痕, 所以都無 r , 佢又無發燒, 其實都唔係好辛苦, e+ 等 d 焦甩埋就可以返學, 我估 next week 都返得.

囡囡回來傳話,這次英文考試Part 2全級都好差,最高也只得三十出頭(滿分四十)。慘了,之前擔心中文閱讀理解,以後連英文都一併加入。
話說四年班開始考試難度似乎大大增加?

醒目開學勳章

原帖由 ttyy 於 10-11-26 13:48 發表
囡囡回來傳話,這次英文考試Part 2全級都好差,最高也只得三十出頭(滿分四十)。慘了,之前擔心中文閱讀理解,以後連英文都一併加入。
話說四年班開始考試難度似乎大大增加? ...

聽聞英文科考試一班只有幾人合格   特別係 Quiz 部分

我囡今次考試唔知會唔會滿缸紅呢

下, 真的? 英文都咁差, 慘啦, 好担心呀.....

平時都只會担心中文同常識, 依家要加埋英文.... 我暈了

快些到星期一啦, 應該派卷

原帖由 ttyy 於 10-11-26 13:48 發表
話說四年班開始考試難度似乎大大增加? ...

數學: 阿女叫做滿意
英文卷一: 阿女都OK
英文卷二: 阿女打電話來話, 接近 30 分, 比起之前係差左. 我未睇份卷, 不知為什麼全級都差左
現只有最担心那兩科中文 & 常識 還要繼續担心, 唔知幾時派, 希望唔好太令人驚嚇就好了.

原帖由 cherrynequ 於 10-11-26 22:45 發表
下, 真的? 英文都咁差, 慘啦, 好担心呀.....

平時都只會担心中文同常識, 依家要加埋英文.... 我暈了

快些到星期一啦, 應該派卷

好恐怖...... 只有幾人合格
原帖由 zater 於 10-11-26 21:24 發表

聽聞英文科考試一班只有幾人合格 :scary:  特別係 Quiz 部分 :L

我囡今次考試唔知會唔會滿缸紅呢 :Q

wah, 聽你地咁講, 真係好恐怖呀, 我女依加3年班, 真的比小2, 吃力左, 加深左, 全班maths阿女話有一半吾合格... 死羅... 9字頭既吾駛諗, 最高既都係8字, 我女得7字, 係米真係好差呢.
常識仲未派, 有牌驚

可能大家未適應新的考試形式,囡囡就覺得分開兩卷,時間上反而不夠寬裕。

回覆 281 Little_cy 的文章

三年班氣氛咁緊張?
我哋四年班都有9字頭wor.
都係覺得四年班開始學習難度大咗,無論文理,都需要更強分析思考能力。

Yes, 我覺得緊張左.  只有常識科比較多人9字頭, 其餘既真係冇, 至勁8字, 可能佢地個班比較差, hahhhaaa

派哂卷, 總括來講, 常識同數學成績平穩過度, 但中英文除了不少心外, 主要在閱讀理解 (卷二, comprehension) 失分, 依方面可能在時間上未能掌握, 篇章相比之前亦都多左, 所以......唯有慢慢適應, 繼續努力.

原帖由 ttyy 於 10-12-2 09:53 發表
可能大家未適應新的考試形式,囡囡就覺得分開兩卷,時間上反而不夠寬裕。

今早好凍呀 , 得 8度, 又勁大風, 阿女著左羽絨, 頸巾, 等校車都話好凍, 好彩校車好快到, 上左車就唔凍了

原帖由 cherrynequ 於 10-12-10 15:34 發表
派哂卷, 總括來講, 常識同數學成績平穩過度, 但中英文除了不少心外, 主要在閱讀理解 (卷二, comprehension) 失分, 依方面可能在時間上未能掌握, 篇章相比之前亦都多左, 所以......唯有慢慢適應, 繼續努力.

...
‹ 上一主題|下一主題