用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
樓主: cherrynequ
go

四年班家長來傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-27 12:26 發表
導修課: 因為當天家長會對象係四五年班, 有家長反應導修課的需要性, 校長回答話, 一至三年班比較需要導修課, 但四至六年班可能作用唔係咁大, 如果真係有大部份家長認為不需要, 佢係會認真諗諗, 不過, 都要下一個學年 ...

導修課原意係好架, 可以比小朋友在校做少少功課先返屋企, 對於我囡黎講係有少少幫助.  但 e+ 可能新校舍/新校車各種原因, 令到原本一堂 ge 導修課變成 10-15mins, 實質幫助真係唔大.  我囡都話導修課做唔到功課, 因為 d 同學要排隊分幾輪出去搭校車.  以往舊校舍, 我囡在導修課真係可以做到 2 樣功課先返屋企, 對於專注力弱 ge 同學在校做功課係有幫助 ge.

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-27 12:31 發表
大家溫好中文默書未? 琴日同阿女溫第二課, 都錯左好幾個字, 今日如果唔多功課, 要再溫熟D 中文

琴日見我囡睇住本中文書, 我話同佢默一次, 佢打 c 都唔肯, 唉.....唯有今晚再努力.

醒目開學勳章

我女係P2,不過我覺得個導修堂係完全冇咩用,開左學咁多日,我個女係試過一日咁多做左"小小"功課返黎,我寧願佢早D放學好過.
原帖由 cherrynequ 於 10-9-27 12:26 發表
導修課: 因為當天家長會對象係四五年班, 有家長反應導修課的需要性, 校長回答話, 一至三年班比較需要導修課, 但四至六年班可能作用唔係咁大, 如果真係有大部份家長認為不需要, 佢係會認真諗諗, 不過, 都要下一個學年 ...

無錯, 以前我阿女都有做到幾樣ga, 佢話有同學一齊, 做得開心d, 但依家時間少左, 而且佢地依家功課好多時未必10-15分鐘內做好, 所以先變得無大意義.

原帖由 zater 於 10-9-27 12:49 發表

導修課原意係好架, 可以比小朋友在校做少少功課先返屋企, 對於我囡黎講係有少少幫助.  但 e+ 可能新校舍/新校車各種原因, 令到原本一堂 ge 導修課變成 10-15mins, 實質幫助真係唔大.  我囡都話導修課做唔到功課,  ...

其實第一課我已在上星期同阿女默過, 都有幾個字寫得唔係幾好, 又或者唔記得點寫, 到琴晚先溫第二課.

一默就默2課書, 又長又多生字, 睇來要繼續努力了
我記得以前都係同阿女默一次就攪掂, 都唔會有錯字, 所以默書都好易拿100分, 但依家第一次中默, 我同佢溫都每課錯幾個字, 我已沒有信心了.   不過, 我唔會比阿女知, 唯有自己同佢再溫多幾次, 同埋自己要有心理準備先

原帖由 zater 於 10-9-27 12:52 發表

琴日見我囡睇住本中文書, 我話同佢默一次, 佢打 c 都唔肯, 唉.....唯有今晚再努力.

其實我都覺得現在的導修課,和以前的有所不同.
但我又覺得好彩有導修課,讓某些同學先行排隊上校車,如果唔係,放學一定會遲咗.因為上課的話,一定唔可以讓某些同學先行離開的.
我又想到,如果沒有導修課,小朋友又可用什麼時候來抄齊手冊和做其他瑣碎事情呢?
或者再將導修課縮短為15分鐘,因為現在大概用15分作排隊等用途.還有改名不叫導修課,叫班主任課啦!我囝囝學校是這樣叫法的.

醒目開學勳章

我以前(舊校舍)去過幾次接女女放學,其實以前佢地都會早大約10分鐘開始排定隊等上校車,所以都唔關有冇導修堂問題,最後個一堂一定係上唔足(不過佢地通常最後個堂都唔係主科). 而且就算第一個上校車都冇用,因為始終都係要等齊人至開.
原帖由 vanyau 於 10-9-27 17:08 發表
其實我都覺得現在的導修課,和以前的有所不同.
但我又覺得好彩有導修課,讓某些同學先行排隊上校車,如果唔係,放學一定會遲咗.因為上課的話,一定唔可以讓某些同學先行離開的.
我又想到,如果沒有導修課,小朋友又可用什麼 ...

10月5號中文做溫習紙, 中文第一二課再加一課補充課文 (我唔記得個名), 要溫書了.

常識教得好快, 已教第三課

回覆 4# cherrynequ 的文章

對於導修課 , 我女(not me)認爲係好事喎! 佢大約可完成兩至三樣功課, 加上有同學一齊做特別開心及快手 ... 個人認爲呢段時間真係好睇小朋友本身能力. 回想p.1 時也有一天設三十分鐘的導條課, 但當時的她真係唔知用左呢d時間嚟做乜, 一樣功課都無完成之餘仲抄漏晒手冊. 如今喜見囡囡日漸成長,能好好把握運用時間.這可算是我導修課既收穫呢 !
不如大家番去問吓用家意見丫,相討,鼓勵及計劃該如何運用呢段時間. 始終用既係囡囡,而唔係我地家長呢! 再者學校一向都係3:30 PM 放學... No harm?!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原帖由 emiluihk 於 10-9-28 13:05 發表
對於導修課 , 我女(not me)認爲係好事喎! 佢大約可完成兩至三樣功課, 加上有同學一齊做特別開心及快手 ... 個人認爲呢段時間真係好睇小朋友本身能力. 回想p.1 時也有一天設三十分鐘的導條課, 但當時的她真係唔知用左 ...

很耐無見你出現了.

回覆 1# vanyau 的文章

係呀! 我都無去家長會所以咪要上嚟收吓風囉
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

醒目開學勳章

其實P1-P2(我唔敢講P3之後個D,因為我女女未讀到)個堂導修堂對佢地黎講,真係冇咩用,雖然我地家長唔係用家,但佢地重細,根本唔知好唔好,咁我地做家長的就唯有係睇佢地成果,個成果就係一係佢地做到飛起哂返黎要擦,一係就一樣都冇做,成堂拎黎寫手冊,上次開家長會班主任都係咁講,個個有時間就唔寫手冊,到導修堂至寫,執書包,而且得個小小時間,執得書包同扣埋排隊放學,所淨的時間不多,咁個堂導修堂的原意已經冇左.宜家主要係導修堂時間根本就唔夠,扣埋淨返個10幾分鐘,咁有同冇都冇分別.

emiluihk: 我依兩日公司好忙, 都唔得閒上來, 又無時間同你msn傾, sorry.

你多d上來沖 chang 下個場面啦.

你今日問我中默使唔使背默, 我今晚有個媽咪都來問我. 佢話今日中文老師叫佢地背, 但成 2課書, 仲要星期四就默, 點背?
我阿女無話要背默, 我諗唔使gua

原帖由 emiluihk 於 10-9-28 17:47 發表
係呀! 我都無去家長會所以咪要上嚟收吓風囉

數學: 下星期做溫習紙

中文: 5/10 做溫習紙

英文: 5/10 默書, 第二課

睇來 1/10 假期都要溫書溫書......

今日阿女有通告, 話可以參加公益少年法團, 原本都想參加, 但係時間好似同紅十字會撞正, 所以唔使參加了

你女女好返未?

原帖由 WongCW 於 10-9-16 17:54 發表
咁我又唔知難唔難學, 見我女又ok就算啦

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-28 21:50 發表
emiluihk: 我依兩日公司好忙, 都唔得閒上來, 又無時間同你msn傾, sorry.

你多d上來沖 chang 下個場面啦.

你今日問我中默使唔使背默, 我今晚有個媽咪都來問我. 佢話今日中文老師叫佢地背, 但成 2 ...

中默唔使背默, 只讀默放學回家 (上)(下).

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-28 21:53 發表
數學: 下星期做溫習紙

中文: 5/10 做溫習紙

英文: 5/10 默書, 第二課

我暈 na

睇來 1/10 假期都要溫書溫書......

今日阿女有通告, 話可以參加公益少年法團, 原本都想參加, 但係時間好似同紅十字會撞正, 所以唔 ...

點解我無通告架

呢個好似係抽唔中 redcross 同埋小女童軍先可以參加.

原帖由 zater 於 10-9-28 23:27 發表

高年班中文默書有時要背默一至兩段,其他課文讀默,同學仔要小心一點!!!

e, 原來係咁ga, 阿女仲比張通告我問我同唔同意

原帖由 zater 於 10-9-28 23:32 發表

點解我無通告架

呢個好似係抽唔中 redcross 同埋小女童軍先可以參加.

係law, 我諗無理由兩日前先叫人背 兩大課

原帖由 zater 於 10-9-28 23:27 發表

‹ 上一主題|下一主題