用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
樓主: cherrynequ
go

四年班家長來傾下 [複製鏈接]

真的? 因為阿女依2天都做哂所有功課, 我以為好似平時咁 jar

原帖由 vanyau 於 10-9-22 11:00 發表

昨日和前日已經派了不少功課,今日又不用帶書包,應該不會再派功課吧?
嘻嘻,亞女做剩一份功課咋!我諗今晚和明天我們可以盡情的玩了.

好明顯阿女無聽書 , 佢琴日做哂功課, 仲今日帶埋返學, 睇來今日下午立即就大解放, 明天玩儘佢了. 哈哈

原帖由 ttyy 於 10-9-22 11:37 發表
我都好懷念一年級時返半日的美好時光。而家只覺得每日都唔停催囡囡快D快D。琴晚一樣都係咁催,點知臨睏覺囡囡先話D功課今日唔使交,仲反問我一句“么你唔知咩?”無語中...... 都好,功課差唔多完成。

祝大家的中秋節輕鬆又 ...

醒目開學勳章

原帖由 vanyau 於 10-9-21 10:28 發表
放完暑假都大半個月了,各位媽媽已經回復狀態未呢?
話說今日是Dictation,我昨晚都有叫亞女溫書的,但後來又被其他的瑣碎事給忘記了.到今早出門上學時,才突然記起.我叫亞女回到學校不准玩,一定要用來溫書呀!希望第一次 ...

講起 dict 就嬲 na, 一早收到風要默書, 好心想同佢每日溫少少, 點知佢日日都搞到夜一夜先做完功課, sat 同 sun 又唔肯溫, mon 都仲未想溫書, 我問佢你究竟想點, 唔溫一定有紅雞蛋食, 溫左都未必合格, 終於佢死死氣溫左一陣就 zzzZZZZ, 今次默書課文其實真係好淺同好少, 唔合格真係要

醒目開學勳章

原帖由 vanyau 於 10-9-22 11:00 發表

昨日和前日已經派了不少功課,今日又不用帶書包,應該不會再派功課吧?
嘻嘻,亞女做剩一份功課咋!我諗今晚和明天我們可以盡情的玩了.

你地就好喇, 我囡都唔肯做功課, 佢話今日 half day 唔使交住, 但係我都局佢做減 d, 留返 little writer 同埋小作家今日做.

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-22 11:58 發表
真的? 因為阿女依2天都做哂所有功課, 我以為好似平時咁 jar

你囡真係乖同識諗, 起碼唔使好似我咁催到自己暈都唔肯郁

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-22 12:00 發表
好明顯阿女無聽書 , 佢琴日做哂功課, 仲今日帶埋返學, 睇來今日下午立即就大解放, 明天玩儘佢了. 哈哈

查實今日會唔會再額外派多少少功課呢, 因為聽日又假期, d 功課數量好似同以前放假時少左 d 咁.

醒目開學勳章

祝大家中秋節快樂!!!

未知阿女默成點, 只係聽佢講過, 好淺, unseen 有默 kowloon, 佢話好彩出依個, 佢記得點串, 如果出 new territories 佢就一定唔記得了

原帖由 zater 於 10-9-22 12:08 發表

講起 dict 就嬲 na, 一早收到風要默書, 好心想同佢每日溫少少, 點知佢日日都搞到夜一夜先做完功課, sat 同 sun 又唔肯溫, mon 都仲未想溫書, 我問佢你究竟想點, 唔溫一定有紅雞蛋食, 溫左都未必合格, 終於佢死死氣 ...

係 law, 所以我先唔為意果d係假期功課, 等一下阿女番來就知了

原帖由 zater 於 10-9-22 12:15 發表

查實今日會唔會再額外派多少少功課呢, 因為聽日又假期, d 功課數量好似同以前放假時少左 d 咁.

原帖由 cherrynequ 於 10-9-22 12:56 發表
係 law, 所以我先唔為意果d係假期功課, 等一下阿女番來就知了

真happy,今日無再派功課啦,
呢個假期,真的可以盡情去玩了.
現在最緊要是天公作美.

yes ah yes ah, 阿女昨晚玩得好 happy

原帖由 vanyau 於 10-9-22 13:42 發表

真happy,今日無再派功課啦,
呢個假期,真的可以盡情去玩了.
現在最緊要是天公作美.

原帖由 cherrynequ 於 10-9-23 07:51 發表
yes ah yes ah, 阿女昨晚玩得好 happy

哈哈,現在連天公都作美了,
昨晚和今日的天氣都很ok,
今日我哋可以去BBQ了.
Bye.

以往的家長會, 我比較喜歡回到班房聽班主任講解, 因為是家長都可以直接問班主任一些問題或意見, 但以往經驗, 時間都十分短暫, 如果能夠將早段的講座時間 (個半鐘以上) 縮短就好了 => 只係個人意見

原帖由 vanyau 於 10-9-23 11:00 發表

哈哈,現在連天公都作美了,
昨晚和今日的天氣都很ok,
今日我哋可以去BBQ了.
Bye.

原帖由 cherrynequ 於 10-9-24 23:01 發表
以往的家長會, 我比較喜歡回到班房聽班主任講解, 因為是家長都可以直接問班主任一些問題或意見, 但以往經驗, 時間都十分短暫, 如果能夠將早段的講座時間 (個半鐘以上) 縮短就好了 => 只係個人意見

...

原全忘記了家長會,所以沒有出席.
有沒有家長出席了,可否講講有什麼特別事項嗎?
謝謝!

我遲左去到, 講者講座只聽了尾部份, 都幾精彩.
跟住到校長講話, 主要是為新校舍與校車為家長帶來不便致歉.
另有家長提到太早上校車, 校長話已向校車公司反應, 正待校車公司最遲10月底交待改善方案.
都有家長提到導修時間太短, 小朋友根本沒什麼可做到, 建議校長早些安排放學 (我都同意, 因為阿女仲要幫老師在果段時間做野, 更加唔使做功課), 校長話當初係有大部份家長要求才安排導修, 但現在卻說有大部份家長反對, 校長話會再正視依個問題.
至於四年班, 最開心係無左統整, 仲有考試 paper 可能會派回家 (依個唔肯定, 係我家長會後問班主任), 最好的地方係, 中英數考試各有分 paper 1 & paper 2, 而 paper 1 & paper 2 都會分開日子考試.
咁就可以令小朋友更加 focus 在各自的部份, 唔會再出現做得前面, 又唔夠時間做後面部份, 特別後面部份都係 comprehension, 數學應用題等.....
我暫時記得就係依d

原帖由 vanyau 於 10-9-26 14:49 發表

原全忘記了家長會,所以沒有出席.
有沒有家長出席了,可否講講有什麼特別事項嗎?
謝謝!

其實導修堂一路以來都形同虛設,真正可以做到功課的時間懷疑有冇三分一。都唔明點解之前咁多家長都支持開設導修堂,就算俾足二十五分鐘,唔通平日做功課唔主動的小朋友就會高效利用呢段時間?
只是一等就要等到下個學年先有可能調整。

醒目開學勳章

初初我都覺得導修堂係幾好提議,但真正開始實行就覺得冇咩用,因為得個20分鐘,當中小朋友又要執下書包,有D就寫手冊,又要預時間比佢地排隊搭校車,變左得返大約10分鐘我個女都好小係真係有做到功課返黎.另外我都希望冇統整課程,個人覺得統整課程作用不大,教左統整就有D課本唔教,我寧願佢照課本教,學校照可以跟課本加小小教材米得 lor, 學校用太多時間放落統整,變左成日要趕教課本.

可能我講得唔清楚, 我亦唔知道其他級, 我只係問左阿女班主任, 佢話今年唔會有統整, 統整係 FOR P.1-P.3

原帖由 polarbb 於 10-9-27 09:24 發表
初初我都覺得導修堂係幾好提議,但真正開始實行就覺得冇咩用,因為得個20分鐘,當中小朋友又要執下書包,有D就寫手冊,又要預時間比佢地排隊搭校車,變左得返大約10分鐘我個女都好小係真係有做到功課返黎.另外我 ...

導修課: 因為當天家長會對象係四五年班, 有家長反應導修課的需要性, 校長回答話, 一至三年班比較需要導修課, 但四至六年班可能作用唔係咁大, 如果真係有大部份家長認為不需要, 佢係會認真諗諗, 不過, 都要下一個學年了.

原帖由 ttyy 於 10-9-27 08:55 發表
其實導修堂一路以來都形同虛設,真正可以做到功課的時間懷疑有冇三分一。都唔明點解之前咁多家長都支持開設導修堂,就算俾足二十五分鐘,唔通平日做功課唔主動的小朋友就會高效利用呢段時間?
只是一等就要等到下個學年先有 ...

大家溫好中文默書未? 琴日同阿女溫第二課, 都錯左好幾個字, 今日如果唔多功課, 要再溫熟D 中文
‹ 上一主題|下一主題