用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
樓主: cherrynequ
go

四年班家長來傾下 [複製鏈接]

好呀, 你去到幫我霸埋位 我地一齊坐, 不過, 我未見過你, 我地點相認?

原帖由 WongCW 於 10-9-16 10:25 發表
我邊會咁乖年年去, 我去咗第1年, 第2年去咗一次, p3冇去, 但今年諗住去, 你呢我地約埋一齊去

回覆 134# cherrynequ 的文章

幫你霸位有咩緊要, 但好似未知幾點開始, 我pm我mobile比你, 到時call我

原帖由 cherrynequ 於 10-9-16 13:46 發表
好呀, 你去到幫我霸埋位 我地一齊坐, 不過, 我未見過你, 我地點相認?

見到P4家長咁齊心,好似我哋以前的做法,真喺好啦!

由於家長會係分班坐,而且係開始前十多分鐘先至讓家長入內,所以以前入到有蓋操場(而家可能係新禮堂)後,不同班的家長便可能要分開坐,而有校長或老師發言時,家長傾計亦唔好,所以我哋會係家長會前先行聚會.

以前我哋喜歡到合和中心閣樓的O字頭快餐店聚會,家長自行去到便可,通常係收銀員後面,玻璃屏風後的數張枱,唔駛特登約實,有空去到便可.

囡囡上到中學後都不願意接送上下課,舊的家長已甚少參加這種聚會,或許現時仍有少部分新家長接續,大家或可考慮繼續這形式的溝通.

家長會後(過往大多在下午舉行,結束後是下午茶時間)亦可到該快餐店聚聚,邊談邊食,分享一下經驗.

係 law, 都未出通告, 我地會唔會心急左d呢
可能到時我早到, 幫你霸埋位都唔定

睇來我地都幾多共同話題, 你阿仔f.2, 我阿仔f.1

原帖由 WongCW 於 10-9-16 14:21 發表
幫你霸位有咩緊要, 但好似未知幾點開始, 我pm我mobile比你, 到時call我

你要搵人, 我個女都幾八卦, 可能幫到你都未定

原帖由 zater 於 10-9-16 12:04 發表

O.........搞錯左 tim

難唔難學ga? 我只係好奇, 我對中樂興趣不太

原帖由 WongCW 於 10-9-16 10:28 發表
唔係登龍街, 佢係景龍街間教古箏呀, 但我係上佢屋企學, 好d會專心d學

今日出左通告了, 25/9 9-12am.

原帖由 cherrynequ 於 10-9-16 17:24 發表
係 law, 都未出通告, 我地會唔會心急左d呢
可能到時我早到, 幫你霸埋位都唔定

睇來我地都幾多共同話題, 你阿仔f.2, 我阿仔f.1

...

回覆 139# cherrynequ 的文章

咁我又唔知難唔難學, 見我女又ok就算啦

回覆 9# WongCW 的文章

WongCW,
可否email古箏地址及電話給我 ?
[email protected]
Thanks.
wcp2029

阿女琴日penmanship C+, 要做成大半板改正撩草. 佢改正完我睇下, 都仍有一d寫得唔係咁清楚, 跟住阿女顯得有點唔耐煩, 我忍住唔發皮 4, 我同佢講, 你對照下你寫的同老師依個有無唔同, 你可以唔改, 等老師睇下, 最後, 佢睇完都話, 都係改左佢好, 費時要做 re-correction.

跟住新的 penmanship 功課唔使寫撩草, 我仲以為要次次寫

終於都到星五 ,可以休息下, 聽日一定要訓晏 d, 依排都好早起身, 成日好想

回覆 142# wcp2029 的文章

我覆咗pm比你啦, 你check下收唔收到

原帖由 cathy-tse 於 10-9-15 19:16 發表
妳女有冇join風帆練習???join青年團?????即係每星期都要trainning果隻呢???

有收到要她升上青少年培訓隊,但我最近皮膚出現大問題,唔晒得,一晒一熱出很多紅斑,又唔擦得任何防晒等lotion,所以暑假時,只去了兩日,我就幫她停了.我都覺得很可惜.或者等我好返,再玩返囉!

現在轉行去玩ice-skating,可以不用晒,又不怕會熱親我,但好貴......

咁你囡囡仲有無玩,還有另外那個又有無一齊呢?

回覆 2# WongCW 的文章

收到啦,唔該晒。
wcp2029

原帖由 cathy-tse 於 10-9-17 12:21 發表
青少年培言川隊無參加呀...另外既小朋友都無..

下年先再玩吓....

祝妳反膚快Ds好oon..  

謝謝你的祝福,皮膚有事真的很慘,又要戒口,無啖好食.

25/9你返不返學,希望見到你啦!

還有,你最近用了很多公仔,很得意!

放完暑假都大半個月了,各位媽媽已經回復狀態未呢?
話說今日是Dictation,我昨晚都有叫亞女溫書的,但後來又被其他的瑣碎事給忘記了.到今早出門上學時,才突然記起.我叫亞女回到學校不准玩,一定要用來溫書呀!希望第一次默不要太難和太多啦!

另:又下雨了,每逢下雨,接放學是一大麻煩事.

英默: 我地早幾日溫左, 不過, 今早我再提佢返到學校要再溫, 阿女話返到學校上課室, 跟住就要立即離開課室去體育館, 如果要拿英交書, 咁根住祈禱時, 本英文書就要放在地上, 因為雙手要拿祈禱手冊, 所以唔使溫了, 就係咁阿女 reject 左我.
希望佢醒醒定定, 唔好錯太多就好了.

田徑訓練: 阿女比張通告我佢又想參加, 我其實唔係好想, 因為星期六都迫滿了, 依家仲要返田徑 (需然未知收唔收佢), 我真係唔想, 而且我担心遲下唔只星期六訓練, 到時連讀書都攪唔掂就  c 了. 仲有佢咁 like ballet, 田徑訓練我相信都會哂黑, 肌肉又唔多 beauty, 最好唔好參加, 我想即時 reject 佢, 但我又知阿女都幾鍾意 sports, especially running. 就將個 decision 比返阿女自己 decide.
咁啱田徑訓練時間撞正佢至愛的 drawing lesson, 我叫佢自己諗下, 鍾意邊樣多d, 佢諗左一陣, 就話都係唔好了.

上年因為功課關係 加上 上堂時間就唔到,我停左 drawing, 今年summer開始又學返, 佢好鍾意, 因為幼稚園已學了, 我話如果想 keep 住學 drawing, 一定要保持學校成績, 否則, cut 就 cut drawing 先, 佢同意了

原帖由 vanyau 於 10-9-21 10:28 發表
放完暑假都大半個月了,各位媽媽已經回復狀態未呢?
話說今日是Dictation,我昨晚都有叫亞女溫書的,但後來又被其他的瑣碎事給忘記了.到今早出門上學時,才突然記起.我叫亞女回到學校不准玩,一定要用來溫書呀!希望第一次 ...

原帖由 cherrynequ 於 10-9-21 13:40 發表
英默: 我地早幾日溫左, 不過, 今早我再提佢返到學校要再溫, 阿女話返到學校上課室, 跟住就要立即離開課室去體育館, 如果要拿英交書, 咁根住祈禱時, 本英文書就要放在地上, 因為雙手要拿祈禱手冊, 所以唔使溫了, 就係 ...

其實她們樣樣都鍾意,一日只得24小時,是完全不夠用的.
開學初期返半日,現在覺得原來真的很好用.

我昨日才知道今日原來返半日學咋,原因是開學彌撒.

中秋節快樂!

今日開學彌撒, 放早半天, 明天又放假, 希望今日返來無mug 功課做就好了

大家中秋節快樂

原帖由 vanyau 於 10-9-22 09:26 發表

其實她們樣樣都鍾意,一日只得24小時,是完全不夠用的.
開學初期返半日,現在覺得原來真的很好用.

我昨日才知道今日原來返半日學咋,原因是開學彌撒.

中秋節快樂! ...

原帖由 cherrynequ 於 10-9-22 10:04 發表
今日開學彌撒, 放早半天, 明天又放假, 希望今日返來無mug 功課做就好了

大家中秋節快樂

昨日和前日已經派了不少功課,今日又不用帶書包,應該不會再派功課吧?
嘻嘻,亞女做剩一份功課咋!我諗今晚和明天我們可以盡情的玩了.

我都好懷念一年級時返半日的美好時光。而家只覺得每日都唔停催囡囡快D快D。琴晚一樣都係咁催,點知臨睏覺囡囡先話D功課今日唔使交,仲反問我一句“么你唔知咩?”無語中...... 都好,功課差唔多完成。

祝大家的中秋節輕鬆又愉快!
‹ 上一主題|下一主題