用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
樓主: cherrynequ
go

四年班家長來傾下 [複製鏈接]

P3 & P4 - Book1
P5 & P6 - Book2
原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 10:51 發表
我想問下英文本 pratical english usage 係唔係用到 p.6?

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 10:50 發表
你要加油, 比 d 信心阿女, 話比阿女知, 阿媽陪你一齊努力.

我都經常鼓勵佢讚佢, 等佢有動力去讀書, 但佢覺得合格唔合格都無所謂

哦. 原來係大家姐, 仲同細佬打架, 都好勁喎

唔緊要啦, 打者愛也

我個女只會同阿哥口角比試, 所以把口幾咁叻, 講就無敵, 做就無能為力 :;pppp:

原帖由 zater 於 10-9-10 10:53 發表

係細女 ar, 佢 11月出世, 佢係家中大家姐, 但成日同細佬打架鬧交

唔係 woo, 舊年都無見過依本書, 今年先第一次見, 我見阿女做功課都唔可以寫落本書, 要另外開簿攸?
mug 仲有分 book 1 book 2 ga??

原帖由 lt611 於 10-9-10 10:58 發表
P3 & P4 - Book1
P5 & P6 - Book2

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 12:24 發表
哦. 原來係大家姐, 仲同細佬打架, 都好勁喎

唔緊要啦, 打者愛也

我個女只會同阿哥口角比試, 所以把口幾咁叻, 講就無敵, 做就無能為力 :;pppp:

...

我好怕佢地兩個一齊o係屋企, 嘈到我頭暈

醒目開學勳章

想問下你地女女上英文堂係米一定要全英文,老師唔會講中文同小朋友都唔可以講中文? 因為阿女今日講老師上英文堂唔比講中文,如果係就好.

以我所知, 基本上係, 但如果大部份學生唔明老師, 老師就會用中文解釋一下, 跟住又轉返台.

原帖由 polarbb 於 10-9-10 13:48 發表
想問下你地女女上英文堂係米一定要全英文,老師唔會講中文同小朋友都唔可以講中文? 因為阿女今日講老師上英文堂唔比講中文,如果係就好.

醒目開學勳章

thanks
原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 14:06 發表
以我所知, 基本上係, 但如果大部份學生唔明老師, 老師就會用中文解釋一下, 跟住又轉返台.

我女前年P3時已開始用PEU-book1.可能你上年度的P3改了用另一本BYE(BetterYourEnglish),E本嘢我地P3時冇用過嫁.
我睇返張書單,你地上年度嘅P3只用BYE(冇用PEU),到今年P4才用PEU-book1 + BYE.  至於你出年P5時用返book1定book2,就不清楚了.

要另外開簿做,我諗老師係要迫佢地練寫撩草.
原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 12:27 發表
唔係 woo, 舊年都無見過依本書, 今年先第一次見, 我見阿女做功課都唔可以寫落本書, 要另外開簿攸?
mug 仲有分 book 1 book 2 ga??

如果係我, 我會叫佢地兩個入房, 嘈夠先出來

阿女話今日好多功課, 有成8、 9 樣, 唔知真唔真, 今晚放工睇下先.

原帖由 zater 於 10-9-10 13:44 發表

我好怕佢地兩個一齊o係屋企, 嘈到我頭暈

醒目開學勳章

咁快8,9樣?  我個女有4樣,又係抄寫多
原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 14:15 發表

阿女話今日好多功課, 有成8、 9 樣, 唔知真唔真, 今晚放工睇下先.

原帖由 lt611 於 10-9-10 14:14 發表
我女前年P3時已開始用PEU-book1.可能你上年度的P3改了用另一本BYE(BetterYourEnglish),E本嘢我地P3時冇用過嫁.
我睇返張書單,你地上年度嘅P3只用BYE(冇用PEU),到今年P4才用PEU-book1 + BYE.  至於你出年P5時用返book ...

PEU,亞女話唔係俾人用的,因為啲space太小了.
昨天囡囡都有這份功課,但她只是將簽案寫在書內,所以牙痛咁聲.

BYE: 我地舊年都有用.
PEU:總之就叫阿女小心用,可能出年用都要用.
thank you.

原帖由 lt611 於 10-9-10 14:14 發表
我睇返張書單,你地上年度嘅P3只用BYE(冇用PEU),到今年P4才用PEU-book1 + BYE.  至於你出年P5時用返book ...

hi hi
你女 4? 我女4B 呀, 阿女有好多朋友都唔係同佢一班

原帖由 vanyau 於 10-9-10 14:23 發表

昨天囡囡都有這份功課,但她只是將簽案寫在書內,所以牙痛咁聲.

原帖由 polarbb 於 10-9-10 13:48 發表

囡囡小一開始,英文堂要全英文聽講和答問題,但老師會因應學生的能力,慢慢作出調整,如開始有中文講解,然後逐點減少,以提高學生的英語能力.但小一第一次考試時,老師會說出標題和要求內容,但只會說英文,而下學期則要同學自己看標題和回答.若聽寫講能力不及,結果便會不合格.

若其後學生有明顯追不上時,學校會安排她們參加補底班(唔知而家還有沒有,以前上午班是在放學後,下午班是在上學前).

當學生上到高小(小三開始),若在英文堂講中文便會被老師罰,但大多只是罰在堂上將該中文意思用英文講返出嚟,囡囡當年有好多這類笑話.

原帖由 vanyau 於 10-9-10 14:23 發表

以前囡囡的PEU是用Book1及2兩本,這是一本十分重要的練習書,多做對考試十分有幫助(放假期間可以要求囡囡預做或溫習多做一點).

至於做落書還是做落簿,主要視乎功課的多少.因為做落書較容易,很快完成,而做落簿就要由頭抄到尾,唔可以只寫答案.老師會視乎當天的功課作出安排.但若學生做錯,則必須騰正,那便會很花時間,因此做時要多加小心.

醒目開學勳章

我就係覺得英文堂就應該用全英語,聽個女講P1時都係用中文,變左我就好擔心佢地語文能力,我女幼稚園時係全英語,所以佢英文不嬲都OK,上左小一後小接觸英語,見佢退步左所以有D擔心,而家知道P2開始要用全英語就放心返
原帖由 sfcssfcc 於 10-9-10 14:47 發表

囡囡小一開始,英文堂要全英文聽講和答問題,但老師會因應學生的能力,慢慢作出調整,如開始有中文講解,然後逐點減少,以提高學生的英語能力.但小一第一次考試時,老師會說出標題和要求內容,但只會說英文,而下學期則要同學自己看標 ...

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 14:15 發表

入房都唔掂, 又有尖叫聲, 又有喊聲, 又有野跌落地下聲, 總之好恐怖

阿囡無貢多功課 wor, 都係 6/7 樣度.

真係好熱鬧

下星期開始返全日, 希望阿女做功課快手快腳啦

原帖由 zater 於 10-9-10 15:02 發表

入房都唔掂, 又有尖叫聲, 又有喊聲, 又有野跌落地下聲, 總之好恐怖

阿囡無貢多功課 wor, 都係 6/7 樣度.

下星期真係有D担心阿女,因為佢係慢世魔王!今日佢有7樣功課,算係咁啦!Cherry, 你就好啦,阿女咁識諗,做埋時間表,要讚讚佢 , 叫佢教吓我個魔王。
‹ 上一主題|下一主題