用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!!!阿女返學俾同學勁扯頭髮!大會有冇試過,有咩方法解1 ...
go

急!!!阿女返學俾同學勁扯頭髮!大會有冇試過,有咩方法解1? [複製鏈接]

點解決呀?原本我個女已經適應自己上堂都冇喊過,但佢日日都俾個男同學扯頭髮(連老師都覺得個小朋友有過度活躍,但佢媽咪唔信,只話佢比較百厭)!而家嚇到我個女唔敢返學,仲要勁驚!點算???
   0    0    0    0

原帖由 chloema622 於 10-9-9 11:15 發表
點解決呀?原本我個女已經適應自己上堂都冇喊過,但佢日日都俾個男同學扯頭髮(連老師都覺得個小朋友有過度活躍,但佢媽咪唔信,只話佢比較百厭)!而家嚇到我個女唔敢返學,仲要勁驚!點算??? ...

同校長傾: 一係要求個男仔轉班;一係妳個女轉班;如果學校唔做野;咁點期望小朋友快樂成長?
最後選擇:轉校!

回覆 1# chloema622 的文章

既然老師都覺得佢有問題,可以要求校長解決調佢班。

Which kindergarten are your child in?

Which kindergarten are your child in?

過度活躍既小朋友都係人, 唔應該當佢係人球要佢轉班, 反而學校要睇下點幫佢控制情緒.

我都覺得要同老師校長傾下點解決. 你都要同你囡囡講下個男仔係唔想, 只係唔懂控制情緒, 叫佢原諒佢. 再見學校安排兩個唔好坐埋一起, 睇下你囡囡會唔會好d.

我想問個男同學是唔是只扯你囡囡啲頭髮啊?因為小朋友唔會無拿拿只扯一個同學頭髮.如果是是要雙方家長及老師及校長坐底慢慢傾吓架. 有啲小朋友對某一樣東西是特別敏感架.可能你囡囡個頭籂特別吸引個男小朋友.所以要問清楚個男同學點解要扯女同學頭髮及問清楚佢媽媽個男小朋友是否對某一啲物件特別反應....先了解左先....

原帖由 chloema622 於 10-9-9 11:15 發表
點解決呀?原本我個女已經適應自己上堂都冇喊過,但佢日日都俾個男同學扯頭髮(連老師都覺得個小朋友有過度活躍,但佢媽咪唔信,只話佢比較百厭)!而家嚇到我個女唔敢返學,仲要勁驚!點算??? ...

回覆 2# sundae525 的文章

我都好明白,今日有個老師望住佢一個,分開佢地座,咁樣好好多!希望佢媽咪了解自己仔仔多d,對正下藥,對大家都好!

回覆 2# anlywan 的文章

因為佢見扯完我個女,阿女冇還手!所以專係扯阿女頭髮!今日分開座就好d!

我諗應該唔是單單是呢個原因..如果是咁佢會扯多幾個先會再針對你囡囡去扯.如只是咁佢就是想玩.咁就易攪只要老師或父母嚴厲啲話吓佢佢一定下次唔會咁做...如果唔找到原因所在只是分開咁對大家也未必是好......佢地有責任找出原因先能教好小朋友行為問題架!!!

原帖由 chloema622 於 10-9-9 17:29 發表
因為佢見扯完我個女,阿女冇還手!所以專係扯阿女頭髮!今日分開座就好d!

回覆 6# mschanchan2010 的文章

中西區一間幼稚園(唔方便開名)sorry!

Chloema622:

我亞女都有同我講話學校有同學仔打佢,佢仲話唔想返學,唔知我地會唔會係同一間學校呢?

真係令人擔心

回覆 1# oct2007 的文章

你係邊區讀??

the problem is at the boy.  teacher really need to look into this.  hope the problem can be solved asap.  gd luck ar.

回覆 1# MrsOrange 的文章

Thanks x100!!

原帖由 chloema622 於 10-9-9 23:19 發表
你係邊區讀??

中西區。

我唯有同亞女講要自己保護自己,如果佢再打你就走開,同老師講。同埋同個同學仔講:唔好打人呀,好痛架。

我讀NH得一班,我個女叫彤彤!你個女叫咩名?

原帖由 chloema622 於 10-9-10 22:05 發表
我讀NH得一班,我個女叫彤彤!你個女叫咩名?

NH?
睇來應該唔同學校喇!我以為自己幫亞女揀錯學校,揀左間學生質素差D既學校,原來仲有學校都有呢D學生架。

講真!每間學校都有曳曳學生,我老公話轉校,你話轉得幾多!其實我都好心痛個女俾人蝦!仲有依幾日個女好驚人,唔出聲,要我抱住,又唔聽話(平時好乖),唔知係唔係嚇親??
‹ 上一主題|下一主題