用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 循道扣門技巧一問, 請賜教.
go

循道扣門技巧一問, 請賜教. [複製鏈接]

大女今年選小一, 15分, net 31.

最心儀循小.

想請教各位有經驗家長,

1.  甲 & 乙第一志願選循小,機會大嗎?
2. 如抽不中,要扣門,須要預備什麼呢?Profolio?要 
interview 嗎?
3. 還有什麼要注意呢?

請賜教!
   1    0    0    0

15分第一輪一定入唔到,20分都難抽。
1. 甲乙填第一機會當然大d,但都難抽,我抽唔中.
2. 如扣門,選循小第一會有誠意d,我有交profolio,要interview,我有寫信俾學校,以示誠意,當然要睇interview表現,今年好多人in,位應該好少,先in小朋友再in家長.
3. 父母要一齊去,我覺得誠意好緊要
希望你成功

我都覺得誠意好緊要, 加油丫!

原帖由 6ozstung 於 10-9-9 10:55 發表
大女今年選小一, 15分, net 31.

最心儀循小.

想請教各位有經驗家長,

1.  甲 & 乙第一志願選循小,機會大嗎?
2. 如抽不中,要扣門,須要預備什麼呢?Profolio?要 
interview 嗎?
3. 還有什麼要注意呢?

請賜教! ...

我個女都是扣門入的,學校十分注重家長對學生的關顧及支持,你要讓學校覺得你可以跟貼小朋友,而且樂意配合頗深的課程。Portfolio我也有交,我覺得學校都有看的。

我都係叩門入循小.  其實...最緊要比學校感覺到你好有"誠意"想入讀.  機會便自然會有.

今年到小兒選校了,好緊張,本人打算自行選循小,但亦害怕唔中,所以想打定Portfolio做BACKUP,希望赐予SAMPLE供參考,萬分感激!
原帖由 magiccandy 於 10-9-9 15:16 發表
我個女都是扣門入的,學校十分注重家長對學生的關顧及支持,你要讓學校覺得你可以跟貼小朋友,而且樂意配合頗深的課程。Portfolio我也有交,我覺得學校都有看的。 ...

我星期五晚去左循小睇升小一講座...校長都講....唔駛整咁多野...因為佢地未必有咁多時間睇...最主要係睇小朋友in既表現...

‹ 上一主題|下一主題