用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 網上家課冊問題
go

網上家課冊問題 [複製鏈接]

培正家長:
  我想用學校內聯網嘅家課冊內容 check 下小朋友有冇抄漏功課,但裏面乜都冇。想問吓大家呢個功能係假嘅,還是睇個別班老師自己嘅決定?謝謝回覆。
   0    0    0    0

謝謝你的回覆。覺得有D 奇怪,如果唔會將功課放上網,係咪應該唔比人係網上見到此功能呢(免得比人誤會可以上網 check 功課)。不過我都認同比多D 責任學生係好事嚟o既。

原帖由 若愚 於 10-9-12 14:12 發表

出面好多小學的確有網上家課冊,但亞李校長話佢地一向都唔會放家課冊上綱,係想訓練學生自己負責自己既野,小一會有"愛心小老師"(高年級既哥哥姐姐)幫忙係午飯時候幫佢地check手冊,所以你唔使太擔心 ...

我見有其他學校都係同培正呢個內聯網一樣的,連d公仔都係一樣, 所以可以已經係set好晒係咁。
另外,小一的愛心小老師只會有一個月時間幫d小朋友適應,之後都一定要靠返小朋友自己的。

原來係咁!謝謝回覆。

原帖由 kc 於 10-9-12 22:01 發表
我見有其他學校都係同培正呢個內聯網一樣的,連d公仔都係一樣, 所以可以已經係set好晒係咁。
另外,小一的愛心小老師只會有一個月時間幫d小朋友適應,之後都一定要靠返小朋友自己的。 ...
‹ 上一主題|下一主題