用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無媽咪幫忙比意見
go

有無媽咪幫忙比意見 [複製鏈接]

亞仔5歲, 明年上小學, 我係要返工, 無乜朋友的兒子需要支援小學, 到現在只搵下以下的小學, 唔知有無媽咪的小朋友正在此校讀書, 可否比些少意見
(1) 柏德小學---啟業村
(2) 聖約翰天主教小學---啟業村
(3) 聖公會基顯小學--NAGN TAU KOK
(4) 觀塘官立小學
(5)基督教宣道會宣基小學-將軍澳尚德村
(6) 港澳信義會明道小學- 將軍澳洲
(7) 大角咀天主教小學(海返道) --大角咀

如有媽咪的小朋友在上述學校讀書, 可否話我知, 是否小班教學, (25人), 有無支援有需要小朋友
我亞仔輕微自閉, 智能正常, 社交差, 專注差, 好頭痛, 唔知點好

thanks
   0    0    0    0

回覆 1# pocoyo123 的文章

只知道 明道有支援, 但實際情況不大清楚, 大角咀海帆道)天主教都幾深

將軍澳的所有學校都是小班教學,則25人一班,不過校長有權每班recevied two more,則最多27人.宣基小學和明道小學都聽說老師有愛心.宣基小學比明道小學深,特別是中文,但讀緊的家長說它們的補底做得好.明道小學沒有什麼壓力,老師有a仔經驗,因幾多尚德s位的學生都會選這間.
小兒不是讀這2間學校,這些意見只是之前選學校時問人得知.

醒目開學勳章

我朋友個女向基顯讀, 聽講功課多同心喎恕我直言, 係咪應該搵間包容性高既會好d呢?

小雄維尼
你朋友果間係咪油塘基顯, 呢間係BAND 1 , 我唔係講呢間, 我係問牛頭角果間.
另外, 我聽有個媽咪話, 嶺南大學香港同學會小學幾好, 係直資, 25人一班, 有兩個老師, 有無媽咪有D意見比我呢
thx
原帖由 小雄維尼 於 10-9-9 23:00 發表
我朋友個女向基顯讀, 聽講功課多同心喎恕我直言, 係咪應該搵間包容性高既會好d呢?
‹ 上一主題|下一主題