用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
go

寶血會上智英文書院 家長交流區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位上智家長好,

今年囡囡升上F.1, 真係要請師姐家長多多指教!

另貼上"中學交流"區之版規,請大家留意!

此版目的是讓各間中學的家長組織起來
暢談自己仔女就讀學校的日常事務和交流意見
回文者亦必須尊重這點

1. 有關該學校的問題請到''
升中派位''發帖

2. 其他初中或高中時期的教育問題或意見請到''初中教育''或''高中教育''發帖

謝謝

14    0    0    1

醒目開學勳章

原帖由 Yukyuk 於 10-9-8 18:28 發表
各位上智家長好,

食lunch 有乜好介绍?

回覆 2# Yukyuk 的文章

請問甚麼成績可以入到此校?
要不要有課外活動?
我女今年要揀校了,煩請告之!

Yukyuk  Merry x'mas!  發表於 11-12-19 09:24

醒目開學勳章

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-9-9 10:32 發表
請問甚麼成績可以入到此校?
要不要有課外活動?
我女今年要揀校了,煩請告之!

Band one head.
Table tennis, basketball,越野跑••••••
自行主要看academic result.
今年有很多跨区入左。
不易入!(自行)

回覆 1# Yukyuk 的文章

Hi Yukyuk,

請收PM.

謝謝!

醒目開學勳章

明天選學生會主席,不用上堂。雖然F.1女沒有投票權,囡囡表現非常興奮,因為兩個候選人GE政岡都好吸引!

尤其是關於LUNCH外賣安排!

醒目開學勳章

昨天收到sport day notice, 真系好贴心ge 安排!

我现在的心情是「每天爱你多一些」!

我想大部分的上智家长同我一样感受得到!

原帖由 Yukyuk 於 10-9-8 18:28 發表
各位上智家長好,

原帖由 Yukyuk 於 10-9-9 10:02 發表
食lunch 有乜好介绍?

Hi Yukyuk,

你好,我個女都是今年也是中一,你是否都覺得這間學校頗低調,連D家長都低調D,希望多D家長加入,大家一齊傾。

我個女話南昌街有間麵舖D牛腩麵幾好食,仲好平,學生$12一碗。

醒目開學勳章

Hi 凍奶茶,

歡迎光臨!

多謝您囡囡分享, 我會叫囡囡去試下!

囡囡係Teresa House 嘅CHEERING TEAM,佢話鄰社好唔喜歡佢地,因為佢地聲量大得驚人!  (我昨天都有去,確實如此!)

今日中秋節翌日假期,希望大家能好好休息,準備迎接DAY 2嘅活動。

我好BUY學校嘅純樸風氣同埋校長和老師讓好多學姐學習做LEADER嘅機會。真係好渦心!

其實作風低調都係一種不錯的優點,看來我們HTC家長素質屬高水平!

原帖由 凍奶茶 於 10-9-22 23:33 發表

Hi Yukyuk,

你好,我個女都是今年也是中一,你是否都覺得這間學校頗低調,連D家長都低調D,希望多D家長加入,大家一齊傾。

我個女話南昌街有間麵舖D牛腩麵幾好食,仲好平,學生$12一碗。 ...

我想問問你哋來自那小學,嘉靈小學是否與她有聯糸?

原帖由 Yukyuk 於 10-9-23 09:52 發表
Hi 凍奶茶,

歡迎光臨!

多謝您囡囡分享, 我會叫囡囡去試下!

囡囡係Teresa House 嘅CHEERING TEAM,佢話鄰社好唔喜歡佢地,因為佢地聲量大得驚人!  (我昨天都有去,確實如此!)

今日中秋節翌日假期,希望大家能好好休息,準備 ...

真係有緣,我個女都係白社,我因為要返工,所以沒有去運動會,你就好啦。

我以前是住深水埗的,所以我一向都喜歡這間學校,學校低調的作風是我一向欣賞的,加上有醒目的校服,簡直是dream school。

原帖由 lily~lily 於 10-9-23 18:39 發表

上智是沒有聯繫或直屬小學的。

醒目開學勳章

原帖由 lily~lily 於 10-9-23 18:39 發表

我都聽過人地咁講?

醒目開學勳章

有緣人,

我同D家長坐左大半日,耳仔同腰骨都覺得好辛苦GAR!

我之前同囡囡選校時,做過關於上智的資料,好似某些網站之討論區, HTC嘅校服曾經被評為全港最漂亮的校服。我覺得我囡囡都好緊張件校服,所以熨校裙時會特別小心!  

明天DAY TWO,大家努力!

各個社都要加油呀!

原帖由 凍奶茶 於 10-9-23 18:48 發表

真係有緣,我個女都係白社,我因為要返工,所以沒有去運動會,你就好啦。

我以前是住深水埗的,所以我一向都喜歡這間學校,學校低調的作風是我一向欣賞的,加上有醒目的校服,簡直是dream school。 ...

很高興,白社攞冠軍,不枉啦啦隊打氣咁大聲。

醒目開學勳章

係呀。  白社今年D師姐好勁!

臨走時,囡囡想同師姐合照,可惜佢地太感動(想喊),唔好意思影人地啦。

DAY ONE 係白社大聲D,但係DAY TWO 紅社齊D大聲D。

在頒獎時,校長真係好醒目,明知烈日當空就快快手手頒獎給獲獎學生,免得她們晒親。

總之,皆大歡喜!  

P.S. 記住幫囡囡護膚呀!

原帖由 凍奶茶 於 10-9-25 22:17 發表
很高興,白社攞冠軍,不枉啦啦隊打氣咁大聲。

聽講去年運動會白社包尾,今年白社很齊心、很努力,所以有好成績,難怪D師姐感動到喊。

護膚真係最重要,運動會前我已賣定防曬俾個女,唔做防曬,好容易曬到出雀班,咁就唔靚。

醒目開學勳章

又是添置冬季校服时候了!

唔知件jacket褛用是否一定用到?

醒目開學勳章

Dear all,

Kam Lun Tailors have stocks now!  No need to wait 15 October 2010.

原帖由 Yukyuk 於 10-9-27 15:56 發表
又是添置冬季校服时候了!

唔知件jacket褛用是否一定用到?

原帖由 Yukyuk 於 10-10-9 15:03 發表
Dear all,

Kam Lun Tailors have stocks now!  No need to wait 15 October 2010.

咁你有無買件jacket 褸?
唔買又驚凍,買咗又驚D小姐唔着!
‹ 上一主題|下一主題