用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區 [複製鏈接]

回覆 1# 凍奶茶 的文章

你都係丫?

回復 3# flor.au 的帖子

金綸質素係咪真係咁好? 定係所謂的"名牌效應"而已?!我外甥女買開果間冇佢果D校服買丫...所以佢媽咪都為緊依D而煩惱囉~

回復 801# yee_man_man 的帖子

我個女今年F.2了,只不過見你同eaman_I問的問題一樣,咪估你地都係1月的插班生囉!

其實金綸校服,有幾十年歷史,我小時候都是穿她的做的校服裙,佢既價格係略貴,但布質同CUTTING都唔錯,唔好睇少校服的CUTTING,我中學時條校服裙,開學前幫X龍度身訂做,但取校服時完全貨不對辦,D店員又求其,明明我是憑單取貨,但第一次給我的小到我穿不下,第二次就求其俾見大到我總之穿到的給我,我每天上學(行路)都唔開心(因為條裙又長又大),結果媽咪就再帶我去金綸賣過一套。

雖然款是一樣,但我摸得出布料唔同,而且剪裁較FIT,所以我覺得你不用擔心。

(衣不稱身的問題,今日應該不會發生,因為現在的開多了很多校服公司,競爭大了,而且校服公司都設有試身室,試到合身才買,要比較只可比較布質,剪裁及服務)

回復 1# 凍奶茶 的帖子

我代我家姐係討論區問下其他家長咋,個女入讀新學校又擔心唔適應,又擔心追唔切學業D野....依家仲要擔心埋校服問題...因為佢地係好急咁轉校.所以都好多野未處理哂!我唔知學校點同佢地講關係係邊買校服丫,所以都問下其他家長先囉...我都覺得CUTTING好重要丫...售後服務更加重要,,凡想知如果唔ARM SIZE,買大左或者細左,有冇得換GA?同埋度得準唔準GA?

凍奶茶,

Pls check PM.

各位小姐考試加油!

原帖由 S.O.S 於 11-12-6 21:55 發表
各位小姐考試加油!

阿囡這兩日考試後回家, 立刻上fb, 非常輕鬆, hea到下午才温習, 都唔覺佢有考試壓力, 我問佢表現理想嗎?
她回應: [星期一的英文卷好深, 希望pass 及期望攞到C。 星期二的中文卷OK淺, 但無特別期望....]
你地家中戰況如何????

各位,

今次係自動導航定人手駕駛? "C"????? 好勁o者.......

原帖由 JuenJuen 於 11-12-7 01:18 發表

阿囡這兩日考試後回家, 立刻上fb, 非常輕鬆, hea到下午才温習, 都唔覺佢有考試壓力, 我問佢表現理想嗎?
她回應: [星期一的英文卷好深, 希望pass 及期望攞到C。 星期二的中文卷OK淺, 但無特別期望....]
你地家中戰 ...

原帖由 JuenJuen 於 11-12-7 01:18 發表

你地家中戰 ...

「星期二的中文卷OK淺」我想是因為是作文卷,明天是中文閱讀卷,我想應該難過英文卷,較難捉摸題目問咩?大家努力呀!

回覆 808# Yanamami 的文章

我介定係無領航員之旅。靠佢自己功力,因為我近排工務繁忙!
攞c 原來係好叻叻?我希望佢可以達到自己的期望!
今日英文作文,題目二選一,我囡選了有關zoo 題目!
大家努力,靜待佳音!

我o地非精英類, C已係好好啦, 係禁上下啦...... .  其實都只有靠佢自己, 平日都無理佢亦唔知佢教緊乜, 唔知點溫.  放手啦.....睇怕強差人意多.

原帖由 JuenJuen 於 11-12-7 10:42 發表
我介定係無領航員之旅。靠佢自己功力,因為我近排工務繁忙!
攞c 原來係好叻叻?我希望佢可以達到自己的期望!
今日英文作文,題目二選一,我囡選了有關zoo 題目!
大家努力,靜待佳音! ...

回復 1# Yanamami 的帖子

亞囡仍是自航型。由於上次中史科test徹底失敗,因而在上星期的一天放學後與同學找來老師協助溫習。而且這幾天放學後都到屋苑自修室溫習,希望可以改善啦!不過亦提醒她不能忘記還有IH及IS的溫習!

回復 804# yee_man_man 的帖子

放鬆D,學校會話俾佢知去邊到買校服,唔洗擔心,試到合身才買咪唔驚囉。

回復 805# Yanamami 的帖子

PLEASE CHECK PM :)

回復 812# flor.au 的帖子

讀書係佢地終身職業,要對佢地有信心,入到上智都係叻叻囡!l

回復 805# Yanamami 的帖子

PLEASE CHECK PM :)

回復 811# Yanamami 的帖子

精英班!係一個稱謂,假如你囡想入,那就真好,有目標,便有推動力!
緊記:學無前後,達者為先!

原帖由 flor.au 於 11-12-7 11:48 發表
亞囡仍是自航型。由於上次中史科test徹底失敗,因而在上星期的一天放學後與同學找來老師協助溫習。而且這幾天放學後都到屋苑自修室溫習,希望可以改善啦!不過亦提醒她不能忘記還有IH及IS的溫習! ...

我呀女考完考, 就好早上番到屋企, 根住上fd.  問佢ok 唔ok,佢話呀媽, 真佢唔洗驚wor, 學校冇名次show 出來. 只要合格就唔驚!!!! 就萛今次衰左, 下次比心幾, ....

"你" 不又緊張...

真比佢激死!!! 我話:  睇下點, 如果衰左, 我叫你行就行, 企就企, 不得異議!!!!..
佢話: 好呀...
:-D :-?

只要及格就唔洗惊......我就係怕佢肥囉....touch wood!

原帖由 csbaik 於 11-12-8 13:48 發表

我呀女考完考, 就好早上番到屋企, 根住上fd.  問佢ok 唔ok,佢話呀媽, 真佢唔洗驚wor, 學校冇名次show 出來. 只要合格就唔驚!!!! 就萛今次衰左, 下次比心幾, ....

"你" 不又緊張...

真比佢激死!!! 我話:  睇下點 ...

原帖由 Yanamami 於 11-12-8 13:56 發表
只要及格就唔洗惊......我就係怕佢肥囉....touch wood!

今次我比佢自己溫, 係因為 F.1, 比佢放鬆心情, 面對中學的生活. 人生有好多年要捱. 我個女係咁, 如何衰左, 佢會自動比心幾, 主動問我野. 但回到STANDARD, 佢又會放鬆.

我都唔想比佢咁大壓力 , 因為佢大個女.我覺得,呢的年幾要多關心, 要有共識...

講真, 我都想今年透下,  過去個6年(小1-小6), 真難捱!

:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題