用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補習心得交流區....歡迎各位發表意見^^ ...
樓主: my-baby.
go

初中補習心得交流區....歡迎各位發表意見^^ [複製鏈接]

原帖由 melindalsl 於 10-9-15 09:16 發表

現在沒有報補習呀.  想報那間在暑假前己滿, waiting list 都成幾十個, 真無奈!  現在正處於觀望, 我諗過一個考試看看成績如何再算. 不過我個女性格好自以為是覺得自已好smart又hea!! 上中一後重hea!!!! 我同 ...

唉...無用的..心態上以為等一個學期再看情況..
好似很合理...但事實上已比其他學生遲起步了
我的以前都係一樣...但沒等就已經逼他補習
問題是報什麼才重要......

原帖由 師奶 於 10-9-15 10:23 發表
我仔暑假係英X補習社報左數學,筆記中英對照
個仔話英X教得好快,因為暑假係學校有補中英數三個星期,有比較佢話補英X要温筆記同做多D數先明白,學校就教得比較慢用3堂=1堂英X數學但容易明白,完左暑假就沒有補英X數,個仔話學校教就得。
9月尾報左英X英文,試下好唔好,如果個仔覺得唔好就會去返以前補嗰間,之前補左二年半個仔話幾好,但就要睇彩數d學生嘈唔嘈,試過英文作文班太嘈佢話好難集中精神,所以我先試下英X好唔好呢~~

請問你報的是小班還是大班?
聽我地朋友說英x的導師不太有資歷..
相對上現x會好一點...
但另一個問題就是..現x的不是小班..
而且上堂會太嘈..她小朋友發脾氣再不肯上堂..

以上都是聽我朋友說的..她們子女都補過..
此時..問題已不在於師資..而是學習態度/環境..
所以如果比我選擇..還是有小班/全小班的好..
至少可以較易控制場面...

原帖由 LULU-MAK 於 10-9-15 17:13 發表
我個囡小五開始, 我就比佢星期1-5都去功課輔導班, 就算依家中一, 亞囡都繼續落去補習, 雖然, 我唔知個導師補中一掂唔掂, 但話晒由p.5開始跟亞囡, 知道晒佢個程度, 而且呢個導師仲係亞囡依家中學既師姐tim, 所以亞囡 ...

噢...用全英文讀初中...看來你小朋友成績都很不錯..

以我自己看..一對一導師若是有質素的話..仍可繼續補..
但備課跟"打底"又有分別...備課明顯地應用在課堂
但補習打好基礎又可以應用在多方面..應試/溝通/理解
所以如果可以抽多點時間的話..
我都會給小朋友補坊間較出名的小補習社..小班教學

原帖由 anewnewworld 於 10-9-16 00:54 發表
我覺得補習或多或少也有幫助! 尤其是英文。 我同仔仔報讀開英文班, 一來可以等仔仔搞清楚上堂唔明嘅嘢,二來又可以等佢學啲課堂以外嘅嘢, 例如生字... 我相信睇多啲學多啲點都會有用處。 ...

完全同意...我小朋友都說語文好難入手..
根本不知如何讀起..所以我給他報了中英補習
你囝囝補那一間?

原帖由 RSG媽媽 於 10-9-16 11:01 發表
上左中一好鬼忙
想補都好難就時間
好頭痕

會嗎? 我小朋友今年升中2..但都有時間上興趣班/補習班

原帖由 eunice.xp 於 10-9-18 14:22 發表
我都係係英x度補緊, 英文就真係要睇邊個導師同邊個center上, 因為有d center既學生好噪, 但有d就好靜....

我朋友住荃灣..我想她小朋友都應該補荃灣的..
但她投訴...嘈得不得了...

回復 25# my-baby. 的帖子

哎 星期一至星期日
佢得星期一晚同星期日朝無活動
都要比佢抖下架 所以我都唔敢幫佢安排補習
依家真係完全靠佢自己啦
中一就由佢先
如果佢跟唔上 我就要插手cut佢課外活動啦

開學後補習同啲課外活動撞晒期, 好煩!

回復 22# my-baby. 的帖子

係大班,每班20人,唔算好嘈。
派左一本筆記每堂都會叫你返屋企做,但做完老師又唔會改,所以學生唔做又得照抄答案又得,因為筆記後面是有答案的。
個仔話學校教得比較好,清楚容易明白。
我諗英X唔適合懶人讀,我仔話有d學生比左錢又冇上堂,連導師都話依家d學生浪費晒d錢。
小班補習社我諗同家長親密d,d學生唔敢唔返。試埋英文班再報料!

回復 17# eunice.xp 的帖子

同意!學生嘈唔嘈好緊要。
之前嗰間補英文文法同英文作文班,每班8人。文法班女仔多好靜個仔話學到英文文法,相反作文班男仔多好嘈令佢好難集中精神,環境好重要呢~~

原帖由 RSG媽媽 於 10-9-21 10:38 發表
哎 星期一至星期日
佢得星期一晚同星期日朝無活動
都要比佢抖下架 所以我都唔敢幫佢安排補習
依家真係完全靠佢自己啦
中一就由佢先
如果佢跟唔上 我就要插手cut佢課外活動啦 ...

我就反而認為減少課外活動比較好..
因為大了以後都不會上太多現有的興趣班..
我想學業都係由小開始會比較好..
課外活動故之言要上..但一定不會像你的這麼多..

原帖由 share.gain 於 10-9-21 14:29 發表
開學後補習同啲課外活動撞晒期, 好煩!

要視乎是什麼課外活動...
如果實在是太無關痛癢的..就一要會cut..或者調時間..
補習某程度上比課外活動重要....

原帖由 my-baby. 於 10-9-21 00:39 發表

噢...用全英文讀初中...看來你小朋友成績都很不錯..

以我自己看..一對一導師若是有質素的話..仍可繼續補..
但備課跟"打底"又有分別...備課明顯地應用在課堂
但補習打好基礎又可以應用在多方面..應試/溝通/理解
所 ...

係呀, 小班我覺得都會好D, 有一D細細地既補習社都唔錯。有朋友囡囡讀dgs, 向我推薦一間在太子/旺角, 叫碩X教育, 聽囡囡講教得幾好, 而且又係小班。遲D我都想去試下...

英x的 TW, KB, MK center多數都比較嘈

小學時完全無補習, 只有上英文班, 自己可以教到而成績又幾好, 所以一直無搵補習.  但上到英中, 科目多左, 開始搵緊補習, 因為教佢時開始有爭吵, 同唔知用咩方式教好, 比人跟住希望對大家都好d~~:)

有點離題..

岩岩睇完TBB訪問樽李JUXX, 佢既一舉手一投足, 我諗我唔會比我仔去呢間野補習.....

原帖由 my-baby. 於 10-9-24 20:10 發表

我就反而認為減少課外活動比較好..
因為大了以後都不會上太多現有的興趣班..
我想學業都係由小開始會比較好..
課外活動故之言要上..但一定不會像你的這麼多.. ...

其實佢都唔係學咁多樣野
但係之前學開ok既 keep住學既得2樣
有一樣一個week要返4次 一樣返一次
上左中學佢揀多一樣學校活動要返2日
雖然話係課外活動 但係如果學到咁上下
一個星期真係要練幾日架
讀書當然重要
但我唔希望個女係淨係識讀書 其他野都唔識既小朋友
佢學得到 我會盡量比佢學
當然係唔影響學業既情況下囉

我新成立的補習網

原帖由 MsLuk 於 10-9-30 02:36 發表

係呀, 小班我覺得都會好D, 有一D細細地既補習社都唔錯。有朋友囡囡讀dgs, 向我推薦一間在太子/旺角, 叫碩X教育, 聽囡囡講教得幾好, 而且又係小班。遲D我都想去試下... ...

嗯...小班這點一定會是細補習社較優勝

我都是幫自己小朋友到旺角報補習...

O&X教育中心...聽說初中都有質素就決定試試..

原帖由 eunice.xp 於 10-10-1 12:34 發表
英x的 TW, KB, MK center多數都比較嘈

嘈是一回事........何況她的質素也不及其他細補習社
‹ 上一主題|下一主題