用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補習心得交流區....歡迎各位發表意見^^ ...
go

初中補習心得交流區....歡迎各位發表意見^^ [複製鏈接]

各位家長..你囝囝囡囡升讀中學以後..有冇打算為他們找補習?

始終上中學後好多事都完全不同以往..

我認為找補習可以為子女打好初中的根底

我亦希望繼續為自己子女找補習班..

大家如果有任何補習問題..可以透過此post交流一下..

或者可以發表一下自己的心得..
   2    0    0    0

與其大家都不提自己意見..不如就讓我拋磚引玉..

首先..我認為初中一定要為子女打好根基..

好好給他們學習..吸收..

所以現時提倡的"小班教學"自然成為首要目標

我個女升中一後,我只給他專科補習,英文和數学科,而中文我想睇下佢日後成績先作出考慮.

請問中學補習,應該揾功課輔導班定專科補習呢?請各位家長比D意見.
謝謝

原帖由 winnietang704 於 10-9-10 01:59 發表
我個女升中一後,我只給他專科補習,英文和數学科,而中文我想睇下佢日後成績先作出考慮.

請問你囡囡小學時有補習嗎?

現在你替囡囡找補習有冇什麼首先的考慮因素?

原帖由 さかな 於 10-9-10 15:36 發表
請問中學補習,應該揾功課輔導班定專科補習呢?請各位家長比D意見.
謝謝

有冇考慮過功課輔導可以應付現在子女初中課程嗎?

我當初因為怕功課輔導此類補習的作法不大..所以報專科補習..

始終小學跟初中的學制不同..而334又可以直升高中..

所以初中的根基必定要打好..專科補習比較切合現時學制..

推一推..

請問有家長會為子女報初中補習嗎?

小學時沒有找補習, 入部自己教, 我諗住中一初期會自己教, 初中D嘢我還ok, 看看情况而定啦. 不過會好傷感情, 唔得先補習啦, 點都要佢自己溫書唔可以輩補習架啦.

原帖由 my-baby. 於 10-9-10 19:17 發表

有冇考慮過功課輔導可以應付現在子女初中課程嗎?

我當初因為怕功課輔導此類補習的作法不大..所以報專科補習..

始終小學跟初中的學制不同..而334又可以直升高中..

所以初中的根基必定要打好..專科補習比較切合現 ...

原帖由 melindalsl 於 10-9-13 14:18 發表
小學時沒有找補習, 入部自己教, 我諗住中一初期會自己教, 初中D嘢我還ok, 看看情况而定啦. 不過會好傷感情, 唔得先補習啦, 點都要佢自己溫書唔可以輩補習架啦.

...

初初我都以為可以自己教..但總被子女話自己囉嗦..

正如你所說..子女學習期間都覺得爸媽麻煩..感覺上都有點心灰..

但既然如此..我決定去找一些補習社幫子女報名..

一來可減輕自己壓力..二來又有專業導師教學..

總比由我自己來比較好...子女都會比較乖話..

原帖由 my-baby. 於 10-9-13 22:50 發表

初初我都以為可以自己教..但總被子女話自己囉嗦..

正如你所說..子女學習期間都覺得爸媽麻煩..感覺上都有點心灰..

但既然如此..我決定去找一些補習社幫子女報名..

一來可減輕自己壓力..二來又有專業導師教學..

...

其實我都試過四年班時找補習, 但總覺得她沒有學到什麼, 回來自己也教到儍因為以為補習攪定晒, 所以2個月就stop咗, 但自已教最衰是無咁多materials.  買補充又唔係一定有用.  我個女一坐低溫書就面黑, 做多兩就發皮四.

那現在有報補習嗎? 什麼形式的?

原帖由 my-baby. 於 10-9-14 15:40 發表
那現在有報補習嗎? 什麼形式的?

現在沒有報補習呀.  想報那間在暑假前己滿, waiting list 都成幾十個, 真無奈!  現在正處於觀望, 我諗過一個考試看看成績如何再算. 不過我個女性格好自以為是覺得自已好smart又hea!! 上中一後重hea!!!! 我同佢講讀書阿媽比你叻得多, 佢就話係咪, 你叻哂囉!!  吹涱!!!

我仔暑假係英X補習社報左數學,筆記中英對照
個仔話英X教得好快,因為暑假係學校有補中英數三個星期,有比較佢話補英X要温筆記同做多D數先明白,學校就教得比較慢用3堂=1堂英X數學但容易明白,完左暑假就沒有補英X數,個仔話學校教就得。
9月尾報左英X英文,試下好唔好,如果個仔覺得唔好就會去返以前補嗰間,之前補左二年半個仔話幾好,但就要睇彩數d學生嘈唔嘈,試過英文作文班太嘈佢話好難集中精神,所以我先試下英X好唔好呢~~

我個囡小五開始, 我就比佢星期1-5都去功課輔導班, 就算依家中一, 亞囡都繼續落去補習, 雖然, 我唔知個導師補中一掂唔掂, 但話晒由p.5開始跟亞囡, 知道晒佢個程度, 而且呢個導師仲係亞囡依家中學既師姐tim, 所以亞囡都好聽話. 其實, 依家見亞囡真係比小學既時候hea咗好多, 功課無咁多同緊張, 但係真係需要備課, 講真, 如果要個囡自己備課, 佢一定唔得, 全部英文, 佢都唔知備d乜, 但依家去補習社, 有個導師帶住同埋同佢傾吓埋, 我都覺得亞囡暫時都ok.

我覺得補習或多或少也有幫助! 尤其是英文。 我同仔仔報讀開英文班, 一來可以等仔仔搞清楚上堂唔明嘅嘢,二來又可以等佢學啲課堂以外嘅嘢, 例如生字... 我相信睇多啲學多啲點都會有用處。

上左中一好鬼忙
想補都好難就時間
好頭痕

原帖由 師奶 於 10-9-15 10:23 發表
我仔暑假係英X補習社報左數學,筆記中英對照
個仔話英X教得好快,因為暑假係學校有補中英數三個星期,有比較佢話補英X要温筆記同做多D數先明白,學校就教得比較慢用3堂=1堂英X數學但容易明白,完左暑假就沒有補英X數,個仔 ...
我都係係英x度補緊, 英文就真係要睇邊個導師同邊個center上, 因為有d center既學生好噪, 但有d就好靜....

原帖由 melindalsl 於 10-9-15 09:16 發表

現在沒有報補習呀.  想報那間在暑假前己滿, waiting list 都成幾十個, 真無奈!  現在正處於觀望, 我諗過一個考試看看成績如何再算. 不過我個女性格好自以為是覺得自已好smart又hea!! 上中一後重hea!!!! 我同 ...

唉...無用的..心態上以為等一個學期再看情況..
好似很合理...但事實上已比其他學生遲起步了
我的以前都係一樣...但沒等就已經逼他補習
問題是報什麼才重要......

原帖由 melindalsl 於 10-9-15 09:16 發表

現在沒有報補習呀.  想報那間在暑假前己滿, waiting list 都成幾十個, 真無奈!  現在正處於觀望, 我諗過一個考試看看成績如何再算. 不過我個女性格好自以為是覺得自已好smart又hea!! 上中一後重hea!!!! 我同 ...

‹ 上一主題|下一主題