用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有關九龍城區中學
go

請問有關九龍城區中學 [複製鏈接]

想請問有經驗或研究的媽咪:

1) 請問九龍城區是否旅港﹑華英﹑迦密是最好的?
2) 東華三院黃芴南﹑銀禧等是否次於以上三間?
3) 伊利莎伯中學又是否好過以上的學校?

期待各位回答, 謝謝!
   0    0    0    0

我覺得間間都咁差唔多, 一樣咁好, 可以入到其中一間都已經好好

主要睇你子女的能力,如果是band 1 生,入以上幾間無問題,全部都是差不多,難分高下,要選擇的是孩子的能力及專長,專注讀書或喜歡體育,音樂較強又或是十項全能。

回覆 3# 漢堡飽 的文章

囡囡係全級約10-15名, 係學校泳隊, 係管弘樂團員, 我覺得又不是好好, 但應該是中上, 都唔知點選擇好.

原帖由 芯朗 於 10-9-9 23:26 發表
囡囡係全級約10-15名, 係學校泳隊, 係管弘樂團員, 我覺得又不是好好, 但應該是中上, 都唔知點選擇好.

如果不嫌要去沙田返學,我提議黃笏南,黃笏南體育成績好,又有好好的音樂傳統。
第二選擇是旅港開平,體育一樣好,學業成績也不差,不過音樂就麻麻,學校自由度大。
華英也不錯,游泳也有點成績,音樂我不見得好,無樂團。
其他只著重學業,想一心一意只要求成績,一定滿意。

回覆 1# 漢堡飽 的文章

黃笏南not in Shatin, it is located in Kowloon Tong, belongs to K3 secondary school net.

原帖由 MacMa 於 10-9-10 14:41 發表
黃笏南not in Shatin, it is located in Kowloon Tong, belongs to K3 secondary school net.

明年學校重建,會搬去沙田臨時校舍。

女拔播?!
個人應為頭五名機會大D播。
九龍城區如果入到樓主所講個幾間都好開心,間間都有機。

我姪女當年小學時雖不是考第一,但都在頭幾名,在女拔未轉直資時派位博入到 (全校無人敢揀,在老師建議下,得姪女一個報)。之後中學一直讀平民百姓班,成績及課外活動並不突出。
最大的收穫是:女拔畢業生,達個名出來的確是令人另眼相看。

與其雞立鶴群,不如鶴立雞群。信心都好緊要!!
當然同學仔性格積極,有強烈鬥心係遇強愈強個隻則作別論。

樓主,漢堡飽意見是值得參考,飽大人游走這個圈子多時。
閱歷豐富。

全級10-15名不算太高,女拔太多這類學生。入到去都無機會發揮,亳不起眼。
入到你提出的幾間,一樣要爭,唔好以為會大晒。不過我肯定孩子發揮的機會一定比女拔多,孩子更有自信,更開心。
唔好俾虛榮衝昏頭腦呀!

原帖由 芯朗 於 10-9-9 23:26 發表

可以考慮 德望協恩

個人應該都唔會諗女拔, 太勁啦, 我都認同頭五名先好諗, 囡囡未到, 我想問問德望是私校還是直資?

原帖由 elbar 於 10-9-11 22:17 發表

可以考慮 德望 和 協恩

你覺得迦密又如何?

原帖由 漢堡飽 於 10-9-10 13:43 發表

如果不嫌要去沙田返學,我提議黃笏南,黃笏南體育成績好,又有好好的音樂傳統。
第二選擇是旅港開平,體育一樣好,學業成績也不差,不過音樂就麻麻,學校自由度大。
華英也不錯,游泳也有點成績,音樂我不見得好,無樂團。
其他只著重學 ...

聽聞迦密比較著重讀書,同埋囡囡咁叻可以睇高一線,試下華英都係不錯的選擇,你囡下年升中?如果係的話應該係出生率低既一年,唔知入心儀機會係咪高D,有無媽咪可以指教一下

咩華英好過迦密? 囡囡下年升中, 應該係多人的一年, 因為係千禧年的.

原帖由 minijelly 於 10-9-12 15:42 發表
聽聞迦密比較著重讀書,同埋囡囡咁叻可以睇高一線,試下華英都係不錯的選擇,你囡下年升中?如果係的話應該係出生率低既一年,唔知入心儀機會係咪高D,有無媽咪可以指教一下 ...

華英/開平, 只可擺第一
迦密/黃笏南/銀禧 放第二都有機
丘佐榮 識人放第三都入到

原帖由 lopoto 於 10-9-12 21:33 發表

AGREE, 我都聽人係咁講

咩原來迦密低過華英和開平.

原帖由 lopoto 於 10-9-12 21:33 發表

早幾年確是有點差距,但近年已收窄很多。迦密不算差,一樣是好學校。
‹ 上一主題|下一主題