用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 李宗德課程是否好深?
go

李宗德課程是否好深? [複製鏈接]

聽人講李宗德課程好深...家長學歷高都未必教到? 其實係唔係呀?
   0    0    0    0

囡囡剛升小三,之前兩年功課唔多,課程唔深,

但佢人唔勤力,所以成績唔好。

上年聖誕,校方派了張WS比小朋友做,是找加拿大地方的。真是失禮 我有D唔識做,於是在朋友聚會時,拿出來做,我想當時有"Singapore、UT、ANU、SAC City U.....等大學生一齊做,但最後有2條唔識

其實好多時都要家長幫忙在internet search 一D資料去做功課, 好似上年有張WS是有關加拿大地方名的, 比較煩我都係在internet 搵料同佢做晒!

有時有些功課真係要家長部住一齊做的, 深唔深就見人見智, 好睇家長同小朋友, 但比屯門元朗既官津校就有d科目係深少少!

原帖由 violin-cello 於 10-9-9 23:00 發表
其實好多時都要家長幫忙在internet search 一D資料去做功課, 好似上年有張WS是有關加拿大地方名的, 比較煩我都係在internet 搵料同佢做晒!

有時有些功課真係要家長部住一齊做的, 深唔深就見人見智, 好睇家長同小朋 ...

其實中文同常識都唔深,英文課本好好,有少少深,原因係用道地嘅英文課本。

數學用英文教,所以覺得深,但其實都唔深。

比較深嘅係科學,用英文教,而且學好深嘅專用名詞,字長又難記,有D難度。例如:vertebrate, invertebrate, herbivore, carnivore, amphibia,  salamander 等等,仲有一堆其它類似嘅難字。以前我係中四中五先學,家陣佢哋2年班學,不過囡學得好開心,好有興趣,所以OK啦。

醒目開學勳章

唔知點解我覺得今年 (三年級) 啲野好似深咗好多咁呀... 仔仔好似開始handle唔到啦
‹ 上一主題|下一主題