用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中大關卡 父母莫睇小
go

升中大關卡 父母莫睇小 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

教育心理學家彭智華表示,小學升上中學是一個大關卡,因小童能力尚淺,又不想別人幫忙,最易出事,其中三類學生為高危一族,性格內向的學童,因社交能力較差,會感到孤立無助。另一類是所讀的學校並非自己心儀的,易對學校缺乏歸屬感。最後是家庭有問題的學生,因學校與家庭不如意,最易做出傻事。
彭智華指出,現時年輕人甚少對家人傾吐心事,父母一般難以洞悉其內心世界,最佳方法是多留意他們有否失眠、睡覺磨牙及愁眉苦臉,若有不妥宜多加關心,誘導子女說出問題。
理工大學學生輔導網絡主任崔日雄則指出,剛升上中學的學生,在新環境下可能感到緊張及不安,甚至有適應困難的問題。他建議家長可在入學前安排子女參加一些升中預備課程,提早適應中學生活,而平日亦應留意其舉動,鼓勵他們積極面對新環境。

on.cc, 更新日期:2010年9月8日
---------------------------------------------

唔好咁快放手,佢地都要慢慢適應

0    0    0    0

今早看到有一升中一男生跳樓新聞, 初步懷疑他不適應升中生活而起, 聽到單新聞都好驚. 各位家長都唔好俾太大壓力啲小朋友, 佢地真係好忙, 剛開學一個星期, 已覺他們很忙.

我個小朋友都比自己很大壓力,每晚看書包都看幾次,成日怕帶留野,又話怕考試,我已經冇比壓力她了,我可以點做呢?
Have a nice day !

醒目開學勳章 王國長老

買兩樣武器--------

1)  白板---你寫下想提佢做的事件

2) 記事本-----要仔女寫下學校要做的事件

1)由主動幫手變成被動
升中 一, 由主動幫手變成被動,即係佢要求我才會幫, 溫書都是, 不過我會偷偷地check 有無帶齊物件,會提佢,或者將物件放係枱上, 笑笑口話佢知, 有意見畀佢,佢唔接受都由佢, 之後佢會明白.

2) 唔好要求佢地教一二次後唔會再錯
我女都好緊張做漏功課和漏帶物件要記conduct, 佢唔係想唔做, 係無記性, 忘記做, 佢地都好大壓力, 就算功課追唔上都唔會罵, 我地要幫佢, 唔係罵佢.如果佢有錯. 如果唔係好過份,我會由得佢, 因為漏功課和漏帶物件, 老師 都責怪過, 我唔會再罵, 只叫佢下次留心, 問佢下次使唔使提醒佢, 你要明白,大人都會錯, 何況佢地.但行為上唔可以犯錯. 而且被老師 罵下又唔係好大件事, 不過最緊要最重要係---------老師罵要認,罵完要改善.

3) 考試跌grade----特別是band 1  生的學校
i) 未適應全英文教學
ii) 以前小學band 1-3學生一起計成績, 現在全部 band 1 生.

我囡又係好緊張, 唔敢將 D 書放學校 LOCKER, 日日書包一大個, 勁重...

我個女和你個女的case 一樣,個書包仲重過小學好多倍,比佢激死!

原帖由 detungmama 於 10-9-10 15:31 發表
我囡又係好緊張, 唔敢將 D 書放學校 LOCKER, 日日書包一大個, 勁重...

1)  白板---你寫下想提佢做的事件 (呢野我都要做下先)

(呢樣我個女已經有,不過她一樣看完又看,仲話 -- 一收埋就好似乜都冇做過,好似會久交咁!) 她太過緊張了.

原帖由 ZZdaphne 於 10-9-10 13:46 發表
買兩樣武器--------

1)  白板---你寫下想提佢做的事件

1)由主動幫手變成被動
升中 一, 由主動幫手變成被動,即係佢要求我才會幫, 溫書都是, 不過我會偷偷地check 有無帶 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bobokiko 於 10-9-11 11:37 發表
    (呢樣我個女已經有,不過她一樣看完又看,仲話 -- 一收埋就好似乜都冇做過,好似會久交咁!) 她太過緊張了.

叫佢寫係白板,逐樣剔.
咁應該會安心.

今日立即買左白板給她,看看是否好一些
‹ 上一主題|下一主題