用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 痴左線!!浸會附幼全日班要$7500?
樓主: joeywongmy
go

痴左線!!浸會附幼全日班要$7500? [複製鏈接]

Just for your reference, the monthly tuition fee for K3 whole day Putonghua/English stream class in Learning Habitat is over HK$6000 and 12 installments per year.

There is no nap time since K2 whole day class and there are quite some activities in the afternoon in addition to teatime.

原帖由 joeywongmy 於 8/9/2010 13:02 發表

其實我見好多幼稚園全日既費用都唔係DOUBLE
因為小朋友下午多數係LUNCH+瞓覺+TEATIME
所以全日班多數都係加多$1XXX-2XXX
(或者我睇既幼稚園太少啦 ) ...

原帖由 joeywongmy 於 10-9-8 13:00 發表

咁我都會照報
不過讀半日囉
我話痴線係覺得小朋友讀幼稚園都要$7500一個月
一年下來=我讀兩年大學既錢
老實說
我以前讀大學要自己搵錢比學費
又要問政府借錢
4年後未搵到野做已經爭政府十幾萬

而家一個仔
一年學 ...

有人覺得買間大屋過癮d;
有人覺得買架法拉利爽d;
有人覺得d$$$可以一年全家去2次旅行興奮d;
又有人覺得押落去小朋友開心d;
更有唔少人一個月真係搵幾十萬而唔捨得俾HK$7500一個月學費。
一樣米養百樣人;冇話absolutely right or wrong.

原帖由 9284 於 10-9-8 11:11 發表
佢地的課程係由浸會大學的幼兒教育部監管的, 課程質素有保證, 各個科目都有浸大的專業顧問做support, 呢d都要唔少錢啦

而且佢地又有outdoor playground, 成個浸大其中一座的building (唔記得個名)有兩層比佢地用黎 ...

課程質素有保證 =/= 教師有經驗有質素 =/= 有愛心
其實依家kg 經過咁多年運作, 都懂得參考其他kg 而取長補短.  反而要搵有經驗有質素又有愛心先難.

我prefer 有愛心 > 課程質素 > 教師有經驗有質素

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 joeywongmy 於 10-9-8 12:53 發表

報名表上寫明係優先取錄喎
而且我舊年聽講座校長都係咁講

不過我知佢沙田局居民係收得少
呢個都係我煩惱
但阿仔都係3年半後先升小一唧
話唔定佢升到其他更有名既小學 ...

thank you~
可能我d料係兩年前嘅.. 唔update~
恐龍家

我一直都想幫你仔報間好啲全日制幼稚園但私人真不知有邊幾間.所以我都剛剛填好報名表.睇吓佢有冇機會考到..唔知有冇媽咪同子女IN過呢難唔難收架..只收18人真是好少.....
咁仲有冇幾它頪似呢間的全日制幼稚園介紹啊?感謝!

原帖由 小曳人 於 10-9-8 14:48 發表

thank you~
可能我d料係兩年前嘅.. 唔update~

我都覺得好貴呀!其實佢下午係唔係俾小朋友睡覺or學野?咁好似讀兩間幼稚園抵d! 因為有學劵,所以就算讀一間私立幼稚園,都係$3000-4000,有學劵的隨時幾百蚊! 不過中間段時間就有d趕!

我剛上過他們的網站,上午和下午班也只是中文班,請問英文程度OK嗎?  是否每天也有英文堂?  是否由NET教呢?

原帖由 healthybaby 於 10-9-9 14:59 發表
我都覺得好貴呀!其實佢下午係唔係俾小朋友睡覺or學野?咁好似讀兩間幼稚園抵d! 因為有學劵,所以就算讀一間私立幼稚園,都係$3000-4000,有學劵的隨時幾百蚊! 不過中間段時間就有d趕! ...

2/10 有入學講座+參觀校園,如果你想了解多d,一定要去參加,唔知到時會係校監定校長講,佢地好樂意回答問題,聽完睇完再決定要唔要申請,仲有以往interview 係問家長問題,小朋友完全需要答問題

correction

小朋友完全唔需要答問題

咁即是點啊?咁咪考父母而唔是考小朋友...咁即是通常每年有幾多人去IN咁成功又有幾多人啊?

原帖由 os2002 於 10-9-9 17:46 發表
correction

小朋友完全唔需要答問題

其實都係圍繞份form果幾條問題問,所以interview上website睇吓,做D準備就ok.
唔記得上年幾多人apply,你可以2/10問校長

但係佢要自己帶午膳/茶點,有d麻煩...

我曾致電學校查詢,她們表示會提供微波爐或蒸爐翻熱午膳,但至今尚未安裝好蒸爐,如果要讓孩子天天吃微波爐或蒸爐翻熱的食物,我寧願另選他校,也不要我的孩子天天吃不新鮮的食物,吃壞身體!

同意..
早上返工返學已夠忙了, 仲要準備午膳, 好似日本人咁, 哈...
不過我諗家裡有姐姐的可以送飯呀

聽個園長講惦解唔攪學劵,收咁貴學費,完全是想收中產家庭的孩子,並非用於教育上,因此他們無
native English teachers. 我仔入去讀都是因有黃錦輝,同埋99和老公喜歡,我都唔會比個仔讀到咁遠的學校。課程是由老師設計的,我覺得同有學劵的屋村學校一樣,因有的屋村老師都由浸會出來,又惦會有大分別!論愛心,屋村老師唔會差好多,我惦解比較屋村學校,因收生人數少,上堂無咁噪吵,小朋友交往融洽好多,家長們平易近人一點,小朋友間更唔會作出有比較優秀情況,例如:我在適應期見家長會好緊張要孩子在老師面前一定要做好表現,來給老師看。我心想用不用咁假呀!?

簽名被屏蔽

原帖由 joeywongmy 於 10-10-5 16:08 發表

我又聽唔到校長有咁既意思喎
如果D錢唔用於教育上咁用左係邊?
教師薪酬得唔得?翻新校舍得唔得?
咁呢D野都係佔一個教育機構好大既支出部分
又有乜問題?

另外你話好多屋村學校既老師都係浸會出身
咁咪證明浸會係一間好 ...

首先我要向閣下道歉,對不起!因我的意見令到閣下感憤怒。我都是因樓主標題,令我有感而發,話浸幼收咁貴但課程普通,完全純粹個人見解,請見諒!其實它也是不錯的學校。
但當看到其他同一理念「兒童為本」,「愉快學習」的學校,例如:聖羅撒,創價,靈糧堂,基督教中心,啟思,以及同樣是學府級數的﹣﹣「香港教育學院滙豐幼兒發展中心」,以上全部學校都是有學卷的,課程質素以本人覺得它們都比浸幼好些少,只係輸一個馬鼻。
就算是這樣貴,我們都會依然繼續讀,因如之前所說有黃錦輝做保險,本人以直資小學為理想目標,同埋以我仔性格來看,不太宜咁快轉校,才好不容易習慣起來,所以對不起Sorry!要hold 住個位ar!

路過.  貴唔貴唔知, 值唔值先最緊要.  如果學校是著重學生就唔會interview是in家長啦.  唔知以為是家長讀.  至於有人話比唔起唔好讀又未免有d狗眼看人低:;pppp: .  樓主可能比得起都唔讀啫.  有d父母以為自己比左$7500好像好威好叻咁, 其實咪又係攞$$$買學位 .  不如叫你地d小朋友試試考下平民學校, 或者人地唔收你, 因為要你地d小朋友答問題喎, 睇怕佢地會成舊木咁唔識答 跎喥比人問同答, 講出自己心聲, 叫人比下意見, 嘩......結果呢, 答人既所謂父母都狗眼看人低, d仔女都唔方有禮貌得去邊

人地教左留位費hold住個位關你乜事啫, 你有本事咪hold番個, 自己hold唔到又要叫人放棄 ...............會唔會係學校唔收你個小朋友想人讓你呀.  你既就收歛一下有禮貌d.  知唔知?????唔知就學:;pppp:

原帖由 joeywongmy 於 10-10-5 16:08 發表

我又聽唔到校長有咁既意思喎
如果D錢唔用於教育上咁用左係邊?
教師薪酬得唔得?翻新校舍得唔得?
咁呢D野都係佔一個教育機構好大既支出部分
又有乜問題?

另外你話好多屋村學校既老師都係浸會出身
咁咪證明浸會係一間好 ...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題