用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 痴左線!!浸會附幼全日班要$7500?
go

痴左線!!浸會附幼全日班要$7500? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

咁咪揀過第間囉!
又唔可以話人黐線;
市場經濟,妳唔願讀有其他人願;真係冇人讀自然會減價/執笠。

very expensive....

呢間有乜好? 點解收咁貴?

佢加到10k 一樣有人讀.  好kg 好多, 不過唔係間間有full day.

因為佢同沙田一間頗出名的私立小學有聯繫lor, 就係咁已經值錢啦

原帖由 kyliejet 於 10-9-8 10:15 發表
呢間有乜好? 點解收咁貴?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實e+好多無學卷嘅學校半日都三千幾,  咁你要返全日嘅, double 好正常啫~
俾唔起嘅, 可以唔讀全日架!

btw, 自從早兩年佢地大地震之後.. 有朋友响BU做, 叫我睇定d, 唔好諗住..之後一路無聲氣, 真係唔知e+ stable返未~~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 9284 於 10-9-8 10:48 發表
因為佢同沙田一間頗出名的私立小學有聯繫lor, 就係咁已經值錢啦

如果你講王綿暉嘅.. no la.. 一嚟係直資, 二嚟.. 佢地無優先架! 更加講唔上聯繫
最慘係住沙田嘅有quota (好似唔可以多過幾多個%, 一個細數~ 10%)
住其他地區嘅, 又唔鍾意佢遠~
恐龍家

佢地的課程係由浸會大學的幼兒教育部監管的, 課程質素有保證, 各個科目都有浸大的專業顧問做support, 呢d都要唔少錢啦

而且佢地又有outdoor playground, 成個浸大其中一座的building (唔記得個名)有兩層比佢地用黎上堂, 分分鐘大過某d九龍塘幼稚園的實用面積

呢間學校的小朋友自信心強, 語言能力強, 又有家長會, arm哂我呢d"問題家長", 呢間學校其實我係highly recommend的

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 9284 於 10-9-8 11:11 發表
佢地的課程係由浸會大學的幼兒教育部監管的, 課程質素有保證, 各個科目都有浸大的專業顧問做support, 呢d都要唔少錢啦

而且佢地又有outdoor playground, 成個浸大其中一座的building (唔記得個名)有兩層比佢地用黎 ...

你有無聽過早兩年大地震呀?
e+係咪穩定返?

我本身都好鍾意, 但係一聽到裡面做嘅人話唔讀得過.. 就無報喇
恐龍家

不要再因為某些傳言而影響你替小朋友作入學與否的決定,最可靠的做法應該是親自到學校了解情況,上學放學時向"真正用家"查問校內情況;亦可向一些幼稚園教師打探一下 , 我本身讀過兩個有關幼稚園工作者的課程, 所以都識得不少幼稚園教師 (但我唔係做幼稚園工作, 都係為個女而讀的)

而對於學校的負面消息,最好還是從多方面深入了解,清楚事情真相,片面之詞不可盡信,極其量只可參考。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 9284 於 10-9-8 11:39 發表
不要再因為某些傳言而影響你替小朋友作入學與否的決定,最可靠的做法應該是親自到學校了解情況,上學放學時向"真正用家"查問校內情況;亦可向一些幼稚園教師打探一下 , 我本身讀過兩個有關幼稚園工作者的課程, 所以都識得 ...

你講得啱~
問題係~ 我識嘅教育工作者話我知, 如果某間學校老師流失率大, 會有d主要原因~
e.g. 校長唔掂, 教學法好難做到-->老師走
响呢個情況下, 唔應該俾小朋友入去讀

以我所知, 浸幼唔係呢種情況, 只係管理層問題, 但我知道時, 係無校長兼大批老師離職..
所以想問問最update情況.. 如果已經回覆正常嘅, 就當然好啦!
恐龍家

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

When comparing kindgarten education and U. education, I see it more effective to invest for kindergarten than university assuming the budget constraint.

When a good foundation is laid down early, say, building up reading habit and language ability, it benefits the kid for the whole life. As such, I fully accept paying more for quality kindergarten education than in U. education for fixing the students' lack of learning motivation and poor foundation.

原帖由 joeywongmy 於 8/9/2010 13:00 發表

咁我都會照報
不過讀半日囉
我話痴線係覺得小朋友讀幼稚園都要$7500一個月
一年下來=我讀兩年大學既錢
老實說
我以前讀大學要自己搵錢比學費
又要問政府借錢
4年後未搵到野做已經爭政府十幾萬

而家一個仔
一年學 ...
‹ 上一主題|下一主題