用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望校車服務已改善, 問題已解決..
樓主: YuChing0731
go

德望校車服務已改善, 問題已解決.. [複製鏈接]

其實如果能真正解決問題, 我真不介意學校或PTA有冇回覆我, 原本我都以為問題只是在校巴公司度, 沒想到發展落去學校方面都出現問題, 最後成三輸局面..

從生意角度來看, 校巴公司想用最低成本達最高利潤是無可厚非, 但搵錢之餘亦都要有責任良心, 我地家長唔介意比多少少車費, 只是希望學生們能得到合理服務(已經唔係要求優質服務), 車費是加了(原本加幅達25%, 後來開學後才更正是7.3%), 但服務卻差了...

只是希望學校能以學生利益為前題, 早日檢討校巴服務和放學制度吧!

原帖由 Nelly@Huang 於 10-10-15 15:18 發表
有人話佢係新校巴公司 ????? 究竟新定以前個間 ?????

今年呢間"安順"是新校巴公司, 舊個間叫"寶發勁", 但佢地都係用噃哂寶發勁嘅車, 初時該公司訂19路線是每月$850, 比舊公司上學年$680貴了25%, 但奇怪在其餘兩條將軍澳線是收$730, 惟獨19路線收$850, 起初我仲以為因為可能校巴公司安排了一架又新又大又舒適嘅校車比小朋友, 成本貴所以就貴過人, 點知原來係架極殘極舊又要兜路嘅校車, 仲衰過舊年, 後來可能有家長投訴為何收得貴過其他將軍澳線, 在沒有理據支持下才收噃同其他路線一樣價錢..

好開心學校和校巴公司都有正視問題而令校巴服務有所改善, 我們家長絕對有誠意同學校溝通, 我地所做嘅絕對是以學校和學生利益為前題, 看著初時學校愛理不理真是很痛心, 希望校巴公司真的是有誠意去改善, 而不是三分鐘熱度罷

從其他家長得知, 學校在放學政策方面已作出調節, 校巴公司亦有改善, 校巴放學時已提早離開學校, 確實呢幾日小朋友回到家時跟往年差不多, 問題困擾多時終得到解決, 總算放下心頭大石..

在此多謝學校協助解決問題, 相信學校是重視學生和家長, 之前因事件遲遲未得到回應, 因而對學校同PTA產生誤會, 如有冒犯本人在此致歉..

此外, 由於各人對事件的了解程度不同, 故有不同意見實屬正常, 若事情令家長們困擾, 本人十分抱歉

事情已得到解決, 原本想delete個topic, 後來發覺係唔得嘅, 唯有改topic以切合實際情況, 本人以後亦不會在此發言..
‹ 上一主題|下一主題