用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撤
go

沙田聖羅撤 [複製鏈接]

沙田聖羅撤好嗎? 程度如何?
   0    0    0    0

囡囡剛升讀中一。
喜歡此校,因為英文水平高,校風較嚴,學生都斯文有禮。
學校程度在沙田區內屬band 1中上。
英文課本讀高一年,校內的英語氣氛不錯,學校的英文會考成績,優良率逾八成,合格率達百分百。
因為女校關係,學生的語文表現較優,但數學程度較淺。

請問你囡囡是外來生定係小學直升?
睇返舊年, 校外生只有13個,
似乎好難入, 令家長都唔知博唔博好!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 TINGMUM 於 10-9-10 14:40 發表

呢個係咪中央派位名額.

如果band 1  生, 英文ok,
自行揀佢都好大機會,
因為沙田有好多band 1 學校.

請問校外生的數目在那裡可以知道,我也有考慮過選這校,但也同樣擔心收校外生很少.

原帖由 TINGMUM 於 10-9-10 14:40 發表

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 wing1206 於 10-9-11 23:17 發表
請問校外生的數目在那裡可以知道,我也有考慮過選這校,但也同樣擔心收校外生很少.

據我所知,大概有一半或五分二唔係聖小升上來.

醒目開學勳章 王國長老

重複

我囡是外校生。
好多人錯覺以為聖羅撒只有好少位,其實自行收生名額有54個,校方在這階段幾乎收晒外校生,如果有興趣入讀可以把握這個機會。
面試由校長或副校長分別接見所有學生和家長,我覺得佢地比較重視學生操行及健康家庭背景,乖女型會好有機會。
到大抽獎時,全港只剩4個位,區內也只有13個位,機會真係渺茫,所以囡囡大抽獎時唔敢博。

多謝你的意見.
請問學校功課如何?請問有無補底呢?

原帖由 Verveine 於 10-9-13 12:10 發表
我囡是外校生。
好多人錯覺以為聖羅撒只有好少位,其實自行收生名額有54個,校方在這階段幾乎收晒外校生,如果有興趣入讀可以把握這個機會。
面試由校長或副校長分別接見所有學生和家長,我覺得佢地比較重視學生操行及健康 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 wing1206 於 10-9-13 23:53 發表
多謝你的意見.
請問學校功課如何?請問有無補底呢?

Verveine,

請問你囡囡是否Band 1 頭的學生才入到這校?  可否透露是那間小學。 Many tks!

wing1206:
剛開學不久,功課量未算多,已有默書及小測等,但範圍唔多。阿囡入左精英班,但暫時都係輕輕鬆鬆、懶懶散散,未似傳聞咁辛苦。

bigmonster:
阿囡讀沙田區小學,但唔係熱門三小(兩呂小及培基)。阿囡小學1-65名屬band 1,佢兩次呈分試全級排1x,勉強屬band 1頭。另有三位小學同學都入到聖羅撒,一位全級考頭幾名,一位考3x,一位考4x,所以band 1中都有很大機會。

我都覺得競爭較少,所以比較保險。
原帖由 kswiss 於 10-9-16 16:15 發表
始終聖羅撒唔多沙田人揀. 唔係街坊口中較熱門個幾間.

Thank you Verveine!

原帖由 Verveine 於 10-9-16 16:13 發表
wing1206:
剛開學不久,功課量未算多,已有默書及小測等,但範圍唔多。阿囡入左精英班,但暫時都係輕輕鬆鬆、懶懶散散,未似傳聞咁辛苦。

bigmonster:
阿囡讀沙田區小學,但唔係熱門三小(兩呂小及培基)。阿囡小學1-65名屬band  ...

請問學校有否舉行開放日或升中選校講座?  另校規是否很嚴? 性格活潑, 好動跳皮的女孩谪合嗎? 謝謝回覆.

我女儿都好想去这家学校,不知道是否有OPEN DAY, 可以参观下。面试时是用普通话和英文吗?我女儿在一家直资不呈分学校,老是说她成绩在年级15-20,不知道有否希望,该怎么叩门。谢谢好心妈妈。

醒目開學勳章 王國長老

[quote]原帖由 ttrrmm 於 10-9-18 10:00 發表
我女儿都好想去这家学校,不知道是否有OPEN DAY, 可以参观下。

應該無, 打電話問下

面试时是用普通话和英文吗?

大部分英文, 小小中文

我女儿在一家直资不呈分学校,老是说她成绩在年级15-20,不知道有否希望,该怎么叩门。谢谢好心妈妈。 ...

呢個唔清楚,
不過純以成績,好大機會入到,
如果有誠意,
儘快寄呢兩年成績表給學校,
看看學校有什麼回應.

thank you for your nice advice, we will try.

成績方面算不上一流,但哪兒的女生基本上都挺淳樸.
‹ 上一主題|下一主題