用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係唔係15分都唔使揀有宗教背景小學?
樓主: yeemelody
go

係唔係15分都唔使揀有宗教背景小學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔會
為什麼有人說不要填甲2,甲3
原因是,所有大抽獎是先處理甲部不分區的
完成後才處理乙部本區
如果你心儀的本區間乙1多於甲2
那你真的咁好彩甲2都中,那你就派唔到乙1

亦有人說,如果甲2填的小學跟乙1是相同的
那當你不幸運地甲2跟乙1都唔成功時
學校會覺得你少了些誠意,因不是將她排第1

所以玩這遊戲是策略加幸運
還有要早一年以上升即升上K2要開始啦

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-8 01:06 發表
TKS

即係甲部自行失敗, 甲2抽中的機會真係好細....
如果我只填第一志願, 第2 & 3 唔填, 係咪都有大數多DD機會??

我都要玩呢個GAME.

醒目開學勳章

如果咁講,你就算唔填甲二,乙一間學校都會問,點解你甲一唔填我?!

所以如果有跨區心儀學校,比本區更心儀,點都會填甲一係跨區的話,咁甲二填返本區最心儀小學,即同乙一相同,係最正路填法,亦會稍稍增加抽中機會,因為多咗喺甲部抽一次。

原帖由 ziyi 於 10-9-8 11:26 發表
亦有人說,如果甲2填的小學跟乙1是相同的
那當你不幸運地甲2跟乙1都唔成功時
學校會覺得你少了些誠意,因不是將她排第1

我仲未收到將小一入學表, 所以都真係未係好明.

不過, 多謝晒提點.

醒目開學勳章

你上學期收到個張入學表,係for第一輪自行派位用,無咁複雜,只要揀一間,唔計地區只計分,應該易明好多希望你第一輪搞掂,唔駛用到複雜個張!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-8 11:52 發表
我仲未收到將小一入學表, 所以都真係未係好明.

不過, 多謝晒提點.

多謝!!

原帖由 traeh 於 8-9-2010 11:56 AM 發表
你上學期收到個張入學表,係for第一輪自行派位用,無咁複雜,只要揀一間,唔計地區只計分,應該易明好多希望你第一輪搞掂,唔駛用到複雜個張!

...

請問自行收生的表格號碼和大抽獎號碼是否一樣呢? 政府的電腦編號是否又一樣呢?

醒目開學勳章

所以我咪說"有人說"
基本上這次自行跟大抽獎都跟我囡囡無太大關係了
因目標是直資/私校
而且已經有1私在手,勝過400幾校在林
心情放鬆

原帖由 traeh 於 10-9-8 11:49 發表
如果咁講,你就算唔填甲二,乙一間學校都會問,點解你甲一唔填我?!

所以如果有跨區心儀學校,比本區更心儀,點都會填甲一係跨區的話,咁甲二填返本區最心儀小學,即同乙一相同,係最正路填法,亦會稍稍增加抽中機會,因為多咗喺甲部抽一次 ...

醒目開學勳章

恭喜恭喜!你可以盡情咁搏最心儀學校,無後顧之憂!咁你最想囡囡入邊間?

原帖由 ziyi 於 10-9-8 12:35 發表
所以我咪說"有人說"
基本上這次自行跟大抽獎都跟我囡囡無太大關係了
因目標是直資/私校
而且已經有1私在手,勝過400幾校在林
心情放鬆

...

醒目開學勳章

1. TSL
2. EC/TL
3. LOGOS/HKGUA/DGJS/ICQM

原帖由 traeh 於 10-9-8 12:49 發表
恭喜恭喜!你可以盡情咁搏最心儀學校,無後顧之憂!咁你最想囡囡入邊間?

原帖由 gabmama 於 10-9-8 12:03 發表
請問自行收生的表格號碼和大抽獎號碼是否一樣呢? 政府的電腦編號是否又一樣呢?

係, 相同ga

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-8 10:58 發表
可以咁講
唔好好似前幾年個傻佬咁, 放榜(係自行放榜!)果日渣架"波子"去CHECK結果, 仲大搖大擺接受訪問話自己花左幾多幾多錢o係41網置業, 搏個仔讀喇沙, 上晒頭版
記者問佢幾多分, 佢答"15"

...

醒目開學勳章

政府個電腦隨機編號,係收表後由電腦隨機派出,無人知係幾號,相信亦唔會同份表格號碼一樣。

原帖由 gabmama 於 10-9-8 12:03 發表

係喇係喇, 我睇UNCLE DOS 係咁教.

BUT, 問題又來了, 我由始至終都係一心誇區的.

咁甲一填誇區第一志願, 漏空 甲2 & 3, 咁乙部我可以再填誇區的第一志願呢??

係呢一點我唔係好SURE, TKS charlotte_mom

我完全放棄區內的, 我情願叩門 & 考私小.

原帖由 Charlotte_mom 於 8-9-2010 11:16 AM 發表
又唔可以咁講
如果家長好想入某一間網內學校, 甲一當然要填, 但甲2, 甲3如果填左其他學校又入左, 就無法再PROCESS乙部架喇
所以甲2,3唔填, 係有原因的
...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 traeh 於 10-9-8 02:32 PM 發表
政府個電腦隨機編號,係收表後由電腦隨機派出,無人知係幾號,相信亦唔會同份表格號碼一樣。

用返個APPLICTION NUMBER黎攪, 亦唔出奇
反正用咩NUMBER都無所謂, 家長都最後都唔知次序點排

醒目開學勳章

我估佢會派另一個號碼,否則份form個號碼越前咪越著數,個個都要揀細冧巴form?

EDB網頁都有以下資料,係好幾年前覆立法會議員嘅:

電腦程式進行統一派位時,會為每一名申請人編配一個『隨機編號』。當學校的小一學位求過於供時,電腦將按家長的選擇(即先處理所有家長的第一選擇,如果因第一選擇的學校學位求過於供而未能獲派該校學位,則電腦會處理這些家長的第二選擇,如此類推)及申請人『隨機編號』的次序(只適用於申請人所選擇的學校學位求過於供的情況)進行派位。派位完全由電腦程式控制,過程中不受任何外界干擾,直至全部申請人獲派學位為止。為確保派位程序的公平和公正,派位程式完成後,將不能任意更動派位結果,或重新執行派位程式,而有關的電腦程式由專家嚴密監察。

由於整個派位過程是經電腦進行的,列席觀察也無法看到電腦內的運作,故對提高透明度並無幫助。如個別學校希望更深入了解電腦統一派位的細節,教育署很樂意作出更詳細的解釋。

(http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=136&langno=2&UID=10151)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-8 14:36 發表

用返個APPLICTION NUMBER黎攪, 亦唔出奇
反正用咩NUMBER都無所謂, 家長都最後都唔知次序點排

醒目開學勳章

乙部只可以填本區。除非你已有私校係手,否則幾唔中意本區學校都好,都係填埋穩陣啲。

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-8 14:33 發表
係喇係喇, 我睇UNCLE DOS 係咁教.

BUT, 問題又來了, 我由始至終都係一心誇區的.

咁甲一填誇區第一志願, 漏空 甲2 & 3, 咁乙部我可以再填誇區的第一志願呢??

係呢一點我唔係好SURE, TKS charlotte_mom

我完全放棄 ...

醒目開學勳章

嘩,你已經有間媲美DGJS的一私在手!祝你囡囡順利考入TSL!

原帖由 ziyi 於 10-9-8 12:58 發表
1. TSL
2. EC/TL
3. LOGOS/HKGUA/DGJS/ICQM

醒目開學勳章 王國長老

有人估過, 可能好似之前抽居屋咁, 將01-99 RANDOM排先後, 即可能電腦抽出黎結果係54->62->38->03........所以"細NUMBER"唔等於"前"
(又MAKE SENSE WOR! BK亦有調查過, 份FORM細NUMBER唔一定派得好)
申請NUMBER又好RANDOM NUMBER又好, 總之家長都係"蒙在鼓裡"就係喇
原帖由 traeh 於 10-9-8 02:49 PM 發表
我估佢會派另一個號碼,否則份form個號碼越前咪越著數,個個都要揀細冧巴form?

EDB網頁都有以下資料,係好幾年前覆立法會議員嘅:

電腦程式進行統一派位時,會為每一名申請人編配一個『隨機編號』。當學校的小一學位求過於供 ...

醒目開學勳章

我都唔知原來ICQM是同DGJS同級
不過是一間好學校就真,就算馬騮囡考唔到其他,我都心滿意足

不過聽聞她今年的會考成績ok

原帖由 traeh 於 10-9-8 14:55 發表
嘩,你已經有間媲美DGJS的一私在手!祝你囡囡順利考入TSL!

醒目開學勳章

最緊要係喺你心目中屬邊級吖嘛,我見你都係排第三嘛

原帖由 ziyi 於 10-9-8 15:43 發表
我都唔知原來ICQM是同DGJS同級
不過是一間好學校就真,就算馬騮囡考唔到其他,我都心滿意足

不過聽聞她今年的會考成績ok

...
‹ 上一主題|下一主題