用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係唔係15分都唔使揀有宗教背景小學?
go

係唔係15分都唔使揀有宗教背景小學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

係唔係15分都唔使揀有宗教背景小學?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

唔一定,收生唔足的咪一定可以

原帖由 yeemelody 於 10-9-7 17:48 發表
係唔係15分都唔使揀有宗教背景小學?

醒目開學勳章

咁即係我只有15分, 唔好申請有宗教背景的熱門小學啦.

原帖由 ziyi 於 10-9-7 17:55 發表
唔一定,收生唔足的咪一定可以

醒目開學勳章

以往都有15分係自行入到灣仔區St. Paul Primary同St. Francis,咁當然唔係一定啦。你想報邊間?

原帖由 yeemelody 於 10-9-7 18:01 發表

醒目開學勳章

當然啦,熱門重要分等級
以女校來說(因我的是囡囡)
Maryknoll, Marymount, 協恩等,沒有25分都唔保証收,20分是有看運氣
而聖家,藍田2間聖公會LSK,20分基本上沒有問題
所以一定要看個別的
這亦是導致一些聖公會學校只認聖公會的會友,一些則連天主教都可以加分

原帖由 yeemelody 於 10-9-7 18:01 發表

but unfortunately, almost all 熱門小學都有宗教背景... my son has only 15 points too, I am still thinking whether to participate in the 自行分配.

醒目開學勳章

軒小咪沒有宗教背景
而一些地區名校也是
唔係一定沒有機會的

原帖由 peipeiwong 於 10-9-7 18:51 發表
but unfortunately, almost all 熱門小學都有宗教背景... my son has only 15 points too, I am still thinking whether to participate in the 自行分配.

醒目開學勳章 王國長老

唔係架, 有d校網太多好學校, 名校15分一樣有機(係有機, 唔係sure win)
之前聽過天神, 聖心, st frances, canossa, 雖然機會唔大, 都叫有個希望

如果你揀返區內的教會小學, 就算15分自行唔得, 咁抽籤的機會都仲有希望.

如果15分, 仲要誇區, 就真係微過微豆粥喇.

如有錯請更正.

醒目開學勳章

第1輪是不地區的
所以跨區是沒有影響
只不過如果第1輪同分而申請人又多過扣除了20分或以上的申請人後,大家咪抽籤
而不幸的你抽唔到
而第2輪你又入唔到本區的第1志願,你又去叩門
有些家長說學校會看你是否2輪都選擇她才會增加成功率
所以才有家長說這叫誠意,明知不可為也要填

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-7 22:11 發表
如果你揀返區內的教會小學, 就算15分自行唔得, 咁抽籤的機會都仲有希望.

如果15分, 仲要誇區, 就真係微過微豆粥喇.

如有錯請更正.

醒目開學勳章

唔...聽聞過天神及聖家15分是有機會的,但唔保証
有些家長在BK說過如果今年天神有15分成功的話,下一年就會輪到今年15分沒有機會的聖家有可能有15分成功的
所以搞到像玩俄羅斯輪盤
心臟承受少一些都不得了

好彩我囡囡現有一校在手,我才可以風騷一下,在自行時沒有需要擔驚受怕
可以放膽這制度死過

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-7 21:01 發表
唔係架, 有d校網太多好學校, 名校15分一樣有機(係有機, 唔係sure win)
之前聽過天神, 聖心, st frances, canossa, 雖然機會唔大, 都叫有個希望

因為第一輪多數都係炮灰, 咁甲部誇區的百分比會否低好多??

原帖由 ziyi 於 7-9-2010 10:18 PM 發表
第1輪是不地區的
所以跨區是沒有影響
只不過如果第1輪同分而申請人又多過扣除了20分或以上的申請人後,大家咪抽籤
而不幸的你抽唔到
而第2輪你又入唔到本區的第1志願,你又去叩門
有些家長說學校會看你是否2輪都選擇她 ...

醒目開學勳章

甲部跨區是第1輪自行收生之後的餘下學位的10%
舉例: A小學有180個位
自行正常佔90個,包括了世襲生及計分制,而計分制最少佔36個位
而如果世讓生在該年有60個,而申請的計分制的人又超過了36個
那A小學在第1輪實際上已收取了96個,那第2輪只有84個
即甲部只有8個,比最初預算的少1個,本區的比預算才5個

而根據教育局出版2009年小一報告
甲部跨區有2400多個成功,佔學額的5.48%
其中2100個左右是甲一的選擇,即填在甲2的也有機會,只不過是低於1%

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-8 00:39 發表
因為第一輪多數都係炮灰, 咁甲部誇區的百分比會否低好多??

TKS

即係甲部自行失敗, 甲2抽中的機會真係好細....
如果我只填第一志願, 第2 & 3 唔填, 係咪都有大數多DD機會??

我都要玩呢個GAME.

原帖由 ziyi 於 8-9-2010 12:56 AM 發表
甲部跨區是第1輪自行收生之後的餘下學位的10%
舉例: A小學有180個位
自行正常佔90個,包括了世襲生及計分制,而計分制最少佔36個位
而如果世讓生在該年有60個,而申請的計分制的人又超過了36個
那A小學在第1輪實際上已 ...

醒目開學勳章

喇沙小學. 得15分, 係唔係應該慳番啖氣呢?

原帖由 traeh 於 10-9-7 18:22 發表
以往都有15分係自行入到灣仔區St. Paul Primary同St. Francis,咁當然唔係一定啦。你想報邊間?

醒目開學勳章

原帖由 yeemelody 於 10-9-8 10:33 發表

你可以咁講.

醒目開學勳章 王國長老

可以咁講
唔好好似前幾年個傻佬咁, 放榜(係自行放榜!)果日渣架"波子"去CHECK結果, 仲大搖大擺接受訪問話自己花左幾多幾多錢o係41網置業, 搏個仔讀喇沙, 上晒頭版
記者問佢幾多分, 佢答"15"

原帖由 yeemelody 於 10-9-8 10:33 AM 發表

如果你住41網, 第2round都可以再抽喇沙.  如果round 1入左第二間小學, 無得再參加round 2啦.

原帖由 yeemelody 於 10-9-8 10:33 發表
~easybring~

第2 & 3 唔填, 係咪都有大數多DD機會?? <-- 唔會多D機會.  如果唔填甲2&3, 直接去乙部第一志願.  如果你心儀區內其中一間學校, 把她放甲部1 和 乙部1. 甲部1唔中, 就直接去乙部1.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-8 01:06 發表
TKS

即係甲部自行失敗, 甲2抽中的機會真係好細....
如果我只填第一志願, 第2 & 3 唔填, 係咪都有大數多DD機會??

我都要玩呢個GAME.

~easybring~

醒目開學勳章 王國長老

又唔可以咁講
如果家長好想入某一間網內學校, 甲一當然要填, 但甲2, 甲3如果填左其他學校又入左, 就無法再PROCESS乙部架喇
所以甲2,3唔填, 係有原因的
原帖由 easybring 於 10-9-8 11:10 AM 發表
第2 & 3 唔填, 係咪都有大數多DD機會??  
‹ 上一主題|下一主題