用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 潮媽心聲~~最低工資最高工時
go

潮媽心聲~~最低工資最高工時 [複製鏈接]

工作壓力大、教兒壓力大、有些更要同早已退休,但樣樣想當年的老人家同住,面對自由度有限的潮媽,唔想咁樣可以點樣? 我個人覺得事實改不了,呀Q又何況! 我的經驗分享站~~

我唔會自己攬晒D野做,通常我有共識老人家負責煮白飯,我回家煮D超簡單的小菜就可以開飯,然後各自開工,老人家緊係睇電視,老公就幫手開機洗衫晒衫(佢的運動時間),個仔做工課,我就同個仔睇功課(親子時間),1,2年班教晒佢填學校表格,一簽名搞掂。然後個仔係房睇書,老公入埋去睇報紙 (等佢親子+通識),我就可以做運動(清潔家務),然後去廁所焗sauna出身汗(洗廁所),跟住沖個涼。通常搞完都10點,老人家又睡埋,到我同老公2人世界,如果老公都瞓埋就係我happy hours, 上網睇連續劇,中可以補習埋台語,普通話,日語,有時CHECK吓個仔上過D什麼網站,FACEBOOK有什麼發言,都好忙GA. 得閒咪留句鼓勵說話囉,就係咁14年又過了。

星期6就食好d, 抽埋老公去街市, 帶埋個仔去超市, 等佢地知物價,同練手力喇. 星期日休息日,出街食。如果老人家礙我教仔,我會贊咗佢地先囉,我會話: 我老公咁有分寸,都係你地教得好,我個仔點可以mug都唔識做ga,你帶佢出街咪影衰你地囉,唔得ga,一家人關埋門教好d。

反正事實改不了,凡事向好方便諗會開心d, 正能量都會多d. 如果有最低工資最高工時選舉,我會投香港媽咪一票。
   0    0    0    0
QQ

講得好!! 你EQ好高. 讚.

我都會心情唔好, 我會化悲憤為力量. 我一嬲就會用個廚房出氣, 大清潔一次,洗一次要成個鐘. 什麼火都比D汗整息晒喇. 有時番工做到興,放工我會去買D靚和牛回家, 係屋企一家人玩韓燒(肉類). 加火鍋(煮菜),起碼我唔駛煮! 飲埋氣水. 都不錯. 不過我都知足, 因為我份工都叫準時放工. 我EQ練咗14年, 呢幾年都好好架!
QQ
‹ 上一主題|下一主題