用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 喇沙小學
樓主: wanglee
go

喇沙小學 [複製鏈接]

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-9 17:20 發表

Hi 小曳人,想請教吓你2位小朋友o甘叻,你會俾佢讀蔡繼有呢d new thinking school還是DBS呢d傳統名校<

代答先, 佢講左target DBSPD同YW喇

佢個大曳人唔會比d仔去so called "new thinking school"嫁, 啱無?

原帖由 elmolly 於 10-9-9 17:44 發表

佢個大曳人唔會比d仔去so called "new thinking school"嫁, 啱無?

點解呀,叻人響呢d學校係咪得到更充份既發輝?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 elmolly 於 10-9-9 17:44 發表

啱d啦~
查實我都諗緊活動教學問題..
不過有兩名, 錢係一個問題, 其實唔想俾佢地讀太貴嘅學校, 但係.. 如果大仔入到dbspd, 又無理由唔俾佢讀.. 所以, 到時先諗!
如果讀YW就絕對無錢呢個問題喇!

我隻佬~ 佢話如果嗰個係人地個仔, 佢覺得應該讀活動教學嘅學校, 不過如果係自己個仔.. 都係讀傳統學校好d~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 wanglee 於 10-9-9 17:37 發表
又請問DBS呢D直資校是否=要交學費校,入學途徑如何?要点舖路?請指教!

dbs 有學費減免 (因應家庭收入)
報名~ 面試
校長話: 只要求小朋友有禮貌, d cert 無乜作用
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-9 17:59 發表

點解呀,叻人響呢d學校係咪得到更充份既發輝?

絕對應同
但最後係點, 無人知
我應該會報港同..
到係嗰句: 到時先算!

btw, 我自己都覺得個大仔有d特別 (唔敢講真係叻過人地啦~) 但係細仔得幾個月大咋, 唔好咁快話佢叻啦! 仲食緊兩餐夜奶呀~ 陰功!

恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-9-9 18:06 發表

絕對應同
但最後係點, 無人知
我應該會報港同..
到係嗰句: 到時先算!

btw, 我自己都覺得個大仔有d特別 (唔敢講真係叻過人地啦~) 但係細仔得幾個月大咋, 唔好咁快話佢叻啦! 仲食緊兩餐夜奶呀~ 陰功! ...

曳人讀traditional school怕唔怕悶死,至怕影響情緒同性格呀

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

I want to know also how to get into DBS. This is my dream school.

Is English standard important in the interview? I thought they only accept very smart boys. Is it true? Any DBS mom can share?

St. Joseph

原帖由 wanglee 於 10-9-9 16:24 發表
For boy, other than LS, any other choices??? pls advise.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-9 18:15 發表

曳人讀traditional school怕唔怕悶死,至怕影響情緒同性格呀

真係唔知呀~ 到時先算啦
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 GAT 於 10-9-9 23:59 發表
I want to know also how to get into DBS. This is my dream school.

Is English standard important in the interview? I thought they only accept very smart boys. Is it true? Any DBS mom can share?

我唔係dbs mom
不過我去咗聽簡介會
評分:
30% - 第一次面試          55% - 第二次面試          5% - 校內成績, 課外活動, 獎項 等 10% - 兄父為校友, 教友
interview 應該以小朋友母語進行, headteacher話, 佢地主要搵有禮, 家教好嘅小朋友
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題