用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 喇沙小學
go

喇沙小學 [複製鏈接]

如果想入喇沙小學,入邊間K1好?
KV or St Cat or York , Pls advise.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

KV / KM

La Salle Primary school is "govn't primary", for the lucky draw session, just count how many "points" you get.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 C.K.K.K 於 10-9-7 11:37 發表
La Salle Primary school is "govn't primary", for the lucky draw session, just count how many "points" you get.

應該咁講, 如果你有d分, 有機會人到LS, 想小朋友响KG時打好個底嘅.. KV / KM 會較理相, 到時易d適應多功課/課程深
恐龍家

KV係根德園,那麼KM係邊間呢?請指教

原帖由 小曳人 於 10-9-7 12:01 發表

應該咁講, 如果你有d分, 有機會人到LS, 想小朋友响KG時打好個底嘅.. KV / KM 會較理相, 到時易d適應多功課/課程深
:oops: :oops: :oops: :oops:

原帖由 Joan_Man 於 10-9-7 16:10 發表
KV係根德園,那麼KM係邊間呢?請指教

劍鳴
不過呢間收番自己 n1 學生為主,k1 幾近無位收新生

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-7 16:21 發表

劍鳴
不過呢間收番自己 n1 學生為主,k1 幾近無位收新生

唔係~
KM 11月就會通知30%家長, 佢地小朋友on waiting
咁大家都知學校未必收自己個小朋友, 個個都會報出面嘅學校..
最後.. 實數我唔知, 但係K1眼見, 舊生可能得一半
恐龍家

請問有什麽條件有分加?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 wanglee 於 10-9-9 10:16 發表
請問有什麽條件有分加?

http://www.chsc.hk/primary/tc/print/app_method_a.pdf
恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-9-7 16:25 發表

唔係~
KM 11月就會通知30%家長, 佢地小朋友on waiting
咁大家都知學校未必收自己個小朋友, 個個都會報出面嘅學校..
最後.. 實數我唔知, 但係K1眼見, 舊生可能得一半 ...

我仔果班K1好似有6個新生.  眼見有5, 6個女同學走左, 轉去一條龍的幼稚園, 大部份男同學留番係度, 男仔真係好少選擇

醒目開學勳章

如果小一派唔到入LS, 可以下年考插班入, 但一定要KEEP到小朋友有好成績至插得到.

For boy, other than LS, any other choices??? pls advise.

想問下幾多分先機會大,20分chance high or not.

原帖由 wanglee 於 10-9-9 16:26 發表
想問下幾多分先機會大,20分chance high or not.

好多人20分,要25分先ok
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Any other choices for boy?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 LMCK 於 10-9-9 15:34 發表

我仔果班K1好似有6個新生.  眼見有5, 6個女同學走左, 轉去一條龍的幼稚園, 大部份男同學留番係度, 男仔真係好少選擇

唔駛喊~
km 嘅小朋友都入到好好嘅小學, 係.. 過兩年要辛苦d囉!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 wanglee 於 10-9-9 16:47 發表
Any other choices for boy?

你一定要讀津校呀? 唔係咁多津校係男校架~
我target 直資喎~ e.g. YW, DBSPD
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-9-9 17:14 發表

唔駛喊~
km 嘅小朋友都入到好好嘅小學, 係.. 過兩年要辛苦d囉!

Hi 小曳人,想請教吓你2位小朋友o甘叻,你會俾佢讀蔡繼有呢d new thinking school還是DBS呢d傳統名校<
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

又請問DBS呢D直資校是否=要交學費校,入學途徑如何?要点舖路?請指教!

原帖由 小曳人 於 10-9-9 17:16 發表

你一定要讀津校呀? 唔係咁多津校係男校架~
我target 直資喎~ e.g. YW, DBSPD

唔介意過海(我估佢收你都仆到去), 華仁同st. jo咪津校男校囉
‹ 上一主題|下一主題