用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 grade 3 violin
go

grade 3 violin [複製鏈接]

請問有經驗的媽媽,可以分享一下嗎?少爺下月exam,是第一次所以有些少驚會肥佬!有什麼要注意??thank you
   0    0    0    0

原帖由 AlanShirley 於 10-9-6 12:31 發表
記住唔好緊張保持鎮定,如果萬一錯左唔緊要, 大膽d同評審官要求重做一次, 3級應該可原諒, 唔會扣太多分卦. (因亞仔當年拉錯scale都有要求try again, 最後都有merit)

...
唔該晒!是不是每一part拉得不好就無分的,另外想問aural困難嗎?謝謝您好!

原帖由 cc234 於 10-9-6 15:12 發表
係呀...最緊要就淡定呀
我果陣考8級鋼琴果陣唔小心彈錯左個scale問個考官可唔可以比我彈多次..佢都比
我諗佢都係著涼扣小小啦...我最後果part都有19/21 成個試都distinction=]
btw...3級aural唔算難架...最緊要肯定d ...
謝謝!我會叫少爺明係驚都扮震定>>哈哈!!

原帖由 davisma 於 10-9-6 13:35 發表
唔該晒!是不是每一part拉得不好就無分的,另外想問aural困難嗎?謝謝您好!

拉得不好會扣分,但不至於會無分,我諗除非真係好屎啦...
你有無請翻譯呀?aural只要老師同佢練多幾次,就應該無乜問題~

我想問GRADE 3 VIOLIN通常考幾多個SCALE. THANKS!

原帖由 Snoopy_Mom 於 10-9-8 14:16 發表

拉得不好會扣分,但不至於會無分,我諗除非真係好屎啦...
你有無請翻譯呀?aural只要老師同佢練多幾次,就應該無乜問題~
咁都好啲!我有請翻譯的!但是aural只是琴行
免費送4堂,但好似好求期,亞囝都唔係好知考什麼??真頭痛!!

通常aural唔會令到你的小孩子不合格。我記得我老細在英國的小提琴老師說拉好歌仔就可以。我老細於是次次靠歌仔同規模都有merit.

原帖由 veronicamama 於 10-9-9 22:43 發表
通常aural唔會令到你的小孩子不合格。我記得我老細在英國的小提琴老師說拉好歌仔就可以。我老細於是次次靠歌仔同規模都有merit.
thank you 你的回應!你真好運有個咁好的老師!我會叫亞囝努力.謝謝

好多時小提琴學生都係揾幫佢伴奏既琴先生操埋aural嫁~

恕我直言﹐我覺得這樣的態度很有問題﹐不能接受﹗我絕對不讓我的學生有這樣的觀念﹔音樂學習裡的如何一項﹐能力高的低的﹐都一定要不停地督導他們去改善。

原帖由 veronicamama 於 10-9-9 22:43 發表

hmm
I think the teacher wants the kid to enjoy the music first.

Kids usually when they need to excel higher level they'd practice scales themselves.  'cos by the end of the day if you need to be a performer you won't perform scale in the concert hall.

請問你們的小朋友在那兒學小提琴的? 現正幫女兒找尋中...

醒目開學勳章

原帖由 beryl88318 於 10-9-20 12:11 發表

係琴書的第一頁印有考試的范圍.

請問是那本琴書呀?因為我仔仔出年
exam grade 3,現在都是老師copy 琴譜俾佢練.....

回復 2# irisleung7 的帖子

My son learns violin from a teacher who's studying Master of Violin Performance in APA and I know that she's also teaching some kids from DBS.  

If you're interested I'd pm her info to you.

醒目開學勳章

請問你囝囝學左幾耐考三級?
‹ 上一主題|下一主題