用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請問小信徒之旅..? [複製鏈接]

請問"小信徒之旅"是否="彩虹之約"?
如果不同的話,那麼"小信徒之旅"的作用是什麼?
   0    0    0    0

原帖由 阿mee 於 10-9-5 17:41 發表
請問"小信徒之旅"是否="彩虹之約"?
如果不同的話,那麼"小信徒之旅"的作用是什麼?

不同的.

彩虹之約是粉紅色的一張紙, 內有幾週的金句, 是要放在學校給一個有zipper 和有咩帶的袋內的, 個袋係藍色既, 日日要帶返學校的.

小信徒之旅是一張a4紙, 內有6週小朋友要在學校和家做到的不同事情, 是要按每周cut+paste 在手冊內的"通告" 欄內的.

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-6 08:50 發表

不同的.

彩虹之約是粉紅色的一張紙, 內有幾週的金句, 是要放在學校給一個有zipper 和有咩帶的袋內的, 個袋係藍色既, 日日要帶返學校的.

小信徒之旅是一張a4紙, 內有6週小朋友要在學校和家做到的不同事情, 是要按 ...

Oh..明白啦! 我以為又有一本書仔..etc..
Thank you:)

回覆 2# rabbitpiggy 的文章

想問下"小信徒之旅"係點填?我已cut出來, 見每周有兩個column, 係俾老師同家長簽名?但上面寫左幾樣野, 分別係小朋友係學校同屋企做唔做到. 但我都唔見同每日有格仔剔, 咁應該點填呀?

原帖由 阿mee 於 10-9-6 09:23 發表

Oh..明白啦! 我以為又有一本書仔..etc..
Thank you:)

我仔話彩虹之約遲D 係會有一本書架喎, 不過唔知真定假.

原帖由 bb108 於 10-9-7 09:36 發表
想問下"小信徒之旅"係點填?我已cut出來, 見每周有兩個column, 係俾老師同家長簽名?但上面寫左幾樣野, 分別係小朋友係學校同屋企做唔做到. 但我都唔見同每日有格仔剔, 咁應該點填呀? ...

係分別比老師同家長簽名既.

係呀, 今WEEK 有3件事在家要做到, 但冇每日有格仔TICK.  所以我只係在星期一家長簽名那格內簽名便算.

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-7 11:03 發表

係分別比老師同家長簽名既.

係呀, 今WEEK 有3件事在家要做到, 但冇每日有格仔TICK.  所以我只係在星期一家長簽名那格內簽名便算.

唔該晒呀. 我見每週都有幾野樣叫小朋友做, 但我見格內無再分細格tick. 我就係覺得奇怪, 要做果幾樣野可能有一兩樣做唔到, 咁點tick呀, 都照係格度tick.

原帖由 bb108 於 10-9-7 18:29 發表

唔該晒呀. 我見每週都有幾野樣叫小朋友做, 但我見格內無再分細格tick. 我就係覺得奇怪, 要做果幾樣野可能有一兩樣做唔到, 咁點tick呀, 都照係格度tick. ...

我同你一樣....都係睇唔唔明...@@
我簽名算啦,無tick..,都唔知tick佢係代表邊一日.?
點解唔一星期tick & sign 一次過呢?
我依家已經覺好煩,每日簽咁多嘢..
阿女又講得唔清楚..唉!有排適應!!

個藍色袋仔, 我見好重, 就拎起左攝響手冊裏面, 唔知得唔得呢?

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-6 08:50 發表

不同的.

小信徒之旅是一張a4紙, 內有6週小朋友要在學校和家做到的不同事情, 是要按 ...

張紙仔一格格有老師同家長簽, 所以我諗住老師tick完簽左, 我先再tick同簽! 查實音小真係唔算多通告架啦! 一日兩三張慢慢來, 我覺得ok, 我都成日填漏比漏野, 老師就會寫番張紙仔打回頭補番, 慢慢來啦! 大人小朋友都要慢慢適應!

見到小朋友開開心心返學, 乜野煩都無哂啦!

原帖由 阿mee 於 10-9-7 21:10 發表

我簽名算啦,無tick..,都唔知tick佢係代表邊一日.?
阿女又講得唔清楚..唉!有排適應!! ...

原帖由 wingtsang 於 10-9-7 23:19 發表
查實音小真係唔算多通告架啦! 一日兩三張慢慢來, 我覺得ok, 我都成日填漏比漏野, 老師就會寫番張紙仔打回頭補番, 慢慢來啦! 大人小朋友都要 ...

都係嘅...這些是其次....阿女放學真係好開心..不停講,不停唱...:)

原帖由 wingtsang 於 10-9-7 23:14 發表
個藍色袋仔, 我見好重, 就拎起左攝響手冊裏面, 唔知得唔得呢?

我唸如果當teacher 要時, 你小朋友可以拎得出呢都得既. 不過要小朋友小心d law, 因為手冊成日都要拎出呢, 怕佢跌左啫

原帖由 阿mee 於 10-9-7 21:10 發表

阿女又講得唔清楚..唉!有排適應!! ...

如果有咩不清楚其實可以send email 問同班家長law.

原帖由 bb108 於 10-9-7 18:29 發表

唔該晒呀. 我見每週都有幾野樣叫小朋友做, 但我見格內無再分細格tick. 我就係覺得奇怪, 要做果幾樣野可能有一兩樣做唔到, 咁點tick呀, 都照係格度tick. ...

可唔可以係簽名旁邊寫上第幾項做不到呢?

想問下你地班主任有係格度簽名or tick, 我地無wor , 唔係要日簽名or tick咩?

原帖由 bb108 於 10-9-8 10:03 發表
想問下你地班主任有係格度簽名or tick, 我地無wor , 唔係要日簽名or tick咩?

今天有

今日老師一簽簽返星期一至三d名, 咁我都照簽番三個名, 可能老師都唔記得左!

原帖由 阿mee 於 10-9-8 18:17 發表

今天有

回覆 1# wingtsang 的文章

me 2 ar. 我見老師簽番3日同埋tick番d格仔.
‹ 上一主題|下一主題