用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 小一面試的形式?
go

小一面試的形式? [複製鏈接]

請問有去簡介會的家長,今年面試分幾多日考同埋用什麼形式?
   1    0    0    0

我個仔已經考左喇.
係玩攤位形式去玩.
普英數記憶體能

個仔話好好玩. 其實d題目唔淺. 個仔就考得麻麻地. 佢自己計到自己分數係38/50. 50係總分. 衰左記憶個項目.祝未考o既好運.

原帖由 kanahose 於 10-9-4 08:21 發表
請問有去簡介會的家長,今年面試分幾多日考同埋用什麼形式?

原帖由 愚人 於 10-9-8 16:08 發表
我個仔已經考左喇.
係玩攤位形式去玩.
普英數記憶體能

個仔話好好玩. 其實d題目唔淺. 個仔就考得麻麻地. 佢自己計到自己分數係38/50. 50係總分. 衰左記憶個項目.祝未考o既好運.

...

請問分數係點計法? Thanks!

我個仔講到好輪盡.

好似佢地每一個小朋友攞張分紙, 去到每一個攤位玩完老師比一個分. 唔知係唔係我個仔講錯, 考記憶係成廿分, 比例較重. 全部玩完總分係50分.
都玩成個幾鐘.
小朋友覺得好好玩, 但我見中途有小朋友落返來. 無跟大隊玩晒.

原帖由 RM1213 於 10-9-8 16:33 發表

請問分數係點計法? Thanks!

愚人,

唔該晒! 唉...我個女咪仲論盡,佢in完都冇話我知係咁計分,如果唔係你講我都唔知添......

唔駛客氣, 我個仔對數字好敏感至記得.

原帖由 RM1213 於 10-9-8 18:07 發表
愚人,

唔該晒! 唉...我個女咪仲論盡,佢in完都冇話我知係咁計分,如果唔係你講我都唔知添......

回覆 4# 愚人 的文章

愚人,

你好, 請問可唔可以問下阿仔考體能係考咩KA?
因為我個女將會24/9去INTERVIEW, 聽你講都幾好玩, 不過如果考體能就差D, 平時都比較輪盡些...
HI HI :-D

想問家長是否要填問卷? 及有什麼問題呢? 謝謝解答

when do you know the date for 2nd in??

是否交申請表後便很快有1st interview? 我仍未交表?

醒目開學勳章

份問題好簡單, 大約10條問題, 大部份係mc, 問你點知佢地呢間學校, 仲有報邊間學校, 覺得小朋友o既邊幾方面重要d, (有幾個choice俾係揀, 例如自信心, 健康, 知識, 正面思想 etc ....), 知唔知佢地收o左就要放棄派位等等, 另外有兩條open question, 問小朋友o既優點同要多加協助o既地方.

面試時間就係o係你交form o既時候安排埋, 我23/8交form, 8/9面試. 我個大仔前兩年都有報smc, 不過就reject o左, reject信係大約面試後一個月內已"掛號信"寄俾我o既. 而另外我有個friend個女就面試後兩個星期度收電話安排second in, second in 完即時confirm offer.

Geni,

十分感謝您的分享, 近月來真的感到很大壓力, 經常想如果阿仔一間都考不到怎算? 希望快些捱過啦.

回覆 10# wkceci 的文章

wkceci,

當你親身交表時,就會即時同你約埋1st interview啦.
HI HI :-D

醒目開學勳章

原帖由 gundomwing 於 10-9-10 12:20 發表
Geni,

十分感謝您的分享, 近月來真的感到很大壓力, 經常想如果阿仔一間都考不到怎算? 希望快些捱過啦.

前兩年我幫我大仔搵學校o既時候都好緊張, 又係擔心一間都考唔到, 結果就係真係一間都考唔到.... 咁諗住寄望大抽獎, 點知又抽得唔好..... 嚇死我!! 好彩最後佢叩門成功入到第一志願, 所以我完全明白你o既感受!!

我有一個見議俾你, 就係點都要考一兩間冇咁多人爭o既私校, 就算佢唔係你o既心水都好, 因為如果有間自己覺得都ok o既私校o係手, 萬一(touch wood)抽獎唔理想都唔會咁擔心. 我當年就係太老定, 搞到乜backup都冇....

當然, 最希望你心想事成, 想入邊間就入邊間啦!

Geni, Thanks for your info.

I also under pressure since June.  My son has interviews for two other DSS, one is waitlist  & the other one still waiting for the second-in call.

We know that St. Margaret is difficult to entry but just let my son an experience. I will a private school in Oct, I think the chance will a bite higher.

原帖由 Geni 於 10-9-10 13:06 發表

前兩年我幫我大仔搵學校o既時候都好緊張, 又係擔心一間都考唔到, 結果就係真係一間都考唔到.... 咁諗住寄望大抽獎, 點知又抽得唔好..... 嚇死我!! 好彩最後佢叩門成功入到第一志願, 所以我完全明白你o既感受!!

...

Geni,
Do you mean the teacher will tell us the result once after the 2nd interview??
I am very worried and nervous now. As the other parents, I am worired that my girl would not be accepted by any schools. ><
Really hope I can be happy before X'mas.

原帖由 Geni 於 10-9-10 11:45 發表
份問題好簡單, 大約10條問題, 大部份係mc, 問你點知佢地呢間學校, 仲有報邊間學校, 覺得小朋友o既邊幾方面重要d, (有幾個choice俾係揀, 例如自信心, 健康, 知識, 正面思想 etc ....), 知唔知佢地收o左就要放棄派位等 ...

醒目開學勳章

原帖由 cpcog 於 10-9-10 22:56 發表
Geni,
Do you mean the teacher will tell us the result once after the 2nd interview??
I am very worried and nervous now. As the other parents, I am worired that my girl would not be accepted by any sc ...

根據前兩年O既經驗, 有2ND IN O既差不多等如收你, 2ND IN 只係學校同你解O下佢地O既教學方式.

我諗大部份家長都擔心考唔到學校或派得唔好, 緊張係難免, 可以O既話盡量唔好影響小朋友, 等佢可以面試O既時候表現好D. 祝大家心想事成!

想番起舊年,我心情同你地一樣,但我個仔本身幼稚園有直上小學,唸住萬一無一間直資收,都係讀番私小。SMC 喺安排面試方面做得幾好,我一遞表即安排1st in,1st in 當日仔仔同一批約八個小朋友一組去面試,約45分鐘後,其他小朋友就落番嚟,但我又唔見個仔,心唸唔通佢過唔到關,又唔通唔識答,所以攪咁耐。之後等多30分鐘佢就番落嚟。聽佢講都好似幾好玩,無乜壓力嘅面試。不過講真,我當時都無寄望有2nd in. 大約10日後,有電話通知有2nd in,我仲同老公講2nd in 要同校長用英文面試喎,個仔英文麻麻,去唔去好呀?老公話嘅然個仔咁努力去1st in爭取,點解唔去2nd in? 如是者,我地抱着平常心去2nd in, 結果約兩個禮拜後,我地收到取錄信。
經此次後,我發覺我做家長的,要相信自己孩子嘅能力,有時小孩子的潛力係意想不到的。

cpcog,

Understood your feelings.

Last year, ~2 weeks after the 1st interview, we got the call for 2nd interview. And ~1 month after the 2nd interview, we got the acceptance letter. From last year's response, it's about half chance to be accepted after the 2nd int.

You can get more info from last year's threads. Hope this helps.   

原帖由 cpcog 於 10-9-10 22:56 發表
Geni,
I am very worried and nervous now. As the other parents, I am worired that my girl would not be accepted by any sc ...

醒目開學勳章

I believe in my boy, but he was the group only ended up in 1st interview last year, no step further...

原帖由 kiu-mummy 於 10-9-11 10:19 發表
想番起舊年,我心情同你地一樣,但我個仔本身幼稚園有直上小學,唸住萬一無一間直資收,都係讀番私小。SMC 喺安排面試方面做得幾好,我一遞表即安排1st in,1st in 當日仔仔同一批約八個小朋友一組去面試,約45分鐘後,其他小朋友就 ...
‹ 上一主題|下一主題