用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

祝大家子女新學年有好開始!

yuk hei mum
   35    0    0    0
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

醒目開學勳章

hi,

我上年有參加,但超熱鬧(多人),所以今年就.......

yuk hei mum
原帖由 PoPofamily 於 10-9-8 23:04 發表
Hi,
今天參加了敬師日,很感動,也見了兩位班主任。食物很多,但是下次不煮雞翼了,有十種雞翼。您們去了嗎?
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

醒目開學勳章

hi,

試吓同學校傾(福中),睇吓佢點安排!!

yuk hei mum
原帖由 kobie 於 10-9-9 15:21 發表
hi, 大家好!
知道已出了新生招生時間表,面試當天剛好是小兒到大陸農村小學交流 (學校辦,全級學生都去) 知不知可否另約時間面試, 請問有無家長知道,謝謝 ...

醒目開學勳章

hi,

英and數都有補習老師!

yuk hei mum
原帖由 sumyee 於 10-9-6 17:48 發表
Hi tinetinew, 閣家長,
請問你哋有沒有請補習老師or去補習班?

sumyee

醒目開學勳章

hi,

nganC9話少嚟蒲,我咪胆粗粗'扮'樓主law!

yuk hei mum
原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-9-6 10:19 發表
Hi tinetinew,

做咗長老囉wor , 我見而家都少咗高年班gei媽咪上黎回應, me too la.  因為亞仔大個囉, 好多野都自己一手一腳攪掂, 我都唔係好知佢d野 .

呢度靠你喇~  

p.s. 亞仔中一至中三都 ...

醒目開學勳章

hi,

好!下次有機會見!

yuk hei mum
原帖由 PoPofamily 於 10-9-9 23:12 發表
tinetinew,
您好!希望下次再見。您有沒有參加義工或興趣班?可以指教下。

醒目開學勳章

hi,

yuk hei mum
原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-9-10 10:11 發表

醒目開學勳章

hi,

yes,難食and唔夠食!

yuk hei mum
原帖由 worldpeace 於 10-9-14 22:49 發表
你地d小朋友有冇投訴今年個飯商好難食呀?  阿女話寧願食杯麫, d飯又凍又少菜, d汁一pat pat......

醒目開學勳章

hi,

我自己就冇問題,但亞仔唔知適唔適應到 順其自然la!

yuk hei mum
原帖由 treeisgreen 於 10-9-13 21:08 發表
to sumyee:
下個月係校運會,剛出時間表幾乎日日都要彩排,是否年年如是?
是啦,中一的任務

福中及屬校創英文「一條龍」

【大公報訊】記者孟苑報道:直資英文小學再添一員。去年七月易名為「福建中學附屬小學」的原 ...

醒目開學勳章

hi,

我隻仔要返交安,所以唔使參加!

yuk hei mum
原帖由 sumyee 於 10-9-14 10:04 發表
多謝各位的回覆

哈哈, 好一個"中一的任務", 不過我仔話幾好玩.

逢星期六都有課外活動,但個個星期吾去彩排(共3個星期六),好似不太好.

sumyee ...

醒目開學勳章

hi fss-ambassador,

可唔可以反影吓d飯餐呢??

yuk hei mum
原帖由 fss-ambassador 於 10-9-26 17:15 發表
@ PoPofamily
以我所知 家長義工間唔中會係學校展覽同一D節日 例如敬師節 幫下手 詳細都係問返學校會比較合適^^

@A-May
有關問題並不在我可解答範圍之內。但我已將有關疑問轉介至社際之內,有進一步消息將於稍後同大 ...

醒目開學勳章

hi,

祝大家新年快樂!!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

唔好咁諗la,當年我同你情況一樣,都收咗!

good luck!!

yuk hei mum
原帖由 dawnhu 於 11-1-16 00:02 發表
亞女今日都interview咗,不過係見副校長,只係見咗5分鐘度,我諗應該無乜希望,我見有啲見成1xmin都有。唉!超灰!

醒目開學勳章

hi,

恭喜發財!
  身壯力健!
  如意吉祥!

yuk hei mum

醒目開學勳章

回覆:官塘福建家長站~Part 2

有點兒慚愧,很久都沒有蒲頭

終於捱過大考,過埋星期一、二TSA,咁終於可鬆了小小,不過緊張時刻先剛開始,就係選科啦,等27及28號對卷有分數,咁就真正決定揀咩科,七月份亦會知道會否揀到!

不過我想講考試嘅一段插曲:
喺考試第一星期,我亞仔放學遇上交通意外,放學後乘坐嘅綠van撞倒人,我仔同班同學就冇受傷,但個途人就傷重不治,當時交通警到場見到有班學生,就聯絡學校,學校即派老師到場接亞仔及班同學回校輔導,而訓導主任事後亦逐一致電給家長。我好感謝學校之安排,亦希望那途人可以安息!

醒目開學勳章

有心,我亞仔冇乜大礙,心情都沒太大起伏!
其實不用太頭痛,學校開始會同同學及家長一同聽講座,等大家都有概念,係下學期學校亦會辦講座俾同學多了解,我亞仔自己亦有決定,我只從旁俾多少意見!有唔明多問老師,佢地亦好願意解答,佢地學校宗旨「家校合作」,不是空談的!

醒目開學勳章

回覆:PoPofamily 的帖子

還有一年諗,加油

醒目開學勳章

回覆:tinetinew 的帖子

亞仔今日要交選科,到現在還未落實

醒目開學勳章

物理地理

醒目開學勳章

回覆:babiB 的帖子

以下是今年選科嘅通告:http://58.64.129.22:83/download/notice/74.pdf

我冇乜心得架,佢自己揀自己想讀嘅,佢之前科學成績好差,數學就一時時,但中三嘅科學分為phy,chem,bio,佢返而phy讀得好好,數學亦keep到,所以我都估佢唔到佢會揀兩理一商,中五應該揀埋m2(如果數學keep到平均分七十五分以上),所以唔好咁快set死咗,睇吓中三讀成點,因為七月先交選科表

‹ 上一主題|下一主題