用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

回覆:anna59 的帖子

G組 中國人 Mr. Lai

H組,Mr Daniel 教,會吾會個外籍老師系替工?初初我以為4個外籍老師每人教一班

eor 發表於 15-5-3 07:02
G組 中國人 Mr. Lai
請問你地當初點介紹這學校比小朋友認識?而後來小朋友又中意左呢?

我小朋友一早已經識呢間學校,吾使介紹,收列到風間學校辦得幾好,淨系知道好難入,所以心目中吾系首選,出乎意料之外入到,亞仔好高興,佢鍾意未比佢讀囉

anna59 發表於 15-5-7 19:44
我小朋友一早已經識呢間學校,吾使介紹,收列到風間學校辦得幾好,淨系知道好難入,所以心目中吾系首選,出 ...
你地住附近?

可以講下放棄大抽獎選這間的理由是什麼?

同區啦,因為亞仔成績高頂吾上低頂吾落,出去派位未必派到英中,冇把握,亞仔喜歡英文,講到出口鍾意讀英中,所以小四已經打算將來盡量揾直資中學,吾比佢派位,冇學校收先派位,官塘學生多英中學位小,亞仔面試完好鍾意,高興地放棄派位

kin818kin 發表於 15-5-8 14:18
你地住附近?

可以講下放棄大抽獎選這間的理由是什麼?
呢間學校資源夠,老師有教學熱情,肯創新,細心照顧學生,我地已經上緊英班,佢有分初中高照顧不同程度學生

Sindy 發表於 15-5-10 15:14
呢間學校資源夠,老師有教學熱情,肯創新,細心照顧學生,我地已經上緊英班,佢有分初中高照顧不同程度學生 ...

第一:這校越來越越難考入

第二:大埔去學校需時 1 個鐘以上,擔心路程太遠。

請問這學校有沒有要求學生一體一藝?請問中文/中史是否六年都係普通話教學?

你說得你對,呢間學校只會越來越難入,因為佢有間附屬小學,有一批學生升上福中,人數只會越來越多,對外招生的學位越來越少,我個仔今年好彩,因為歷史問題,最多只有50個人升上福中,所以對外招生學位最少有150個。有人考2x/100都要第三批先收到信,大埔去都幾遠,因為學校向個山仔上面,有D吊腳。简介會上好似冇聽到要一體一藝,中史同中文六年都用普通話教,如果小學系普教中會好小小,現在準中一生已經上緊英文班,$2004堂每堂1.5小時,有中國人或外籍老師教,連返英文都有dress code,如果想報請9月留意網頁,因為我呢年早左收表同面試

anna59 發表於 15-5-11 20:10
你說得你對,呢間學校只會越來越難入,因為佢有間附屬小學,有一批學生升上福中,人數只會越來越多,對外招 ...
anna59

多謝你的答覆﹗

你的答覆令我更了解這間學校。我9月會留意網站,盡力一試。

都係那句,好學校難求,路途遠但可以係間有心又學護學生的學校讀書,我覺得係值得的。

希望到時帶阿仔去參觀學校時,佢都中意就好了。

聽聞今年9月有新校長,希望會帶領學校走向更好的方向。收唔收到風,是否已經請左?

大埔去官塘好遠播,如果考到請唸清楚,因為讀書果個系個佢吾系自己,每日花三小時返學放學,仲要放學後有活動,我見晚上7點鐘仲有福中學生搭小巴落官塘,要讀6年喎,咁遠好辛苦假。至於換校長,我又吾驚,因為班福建佬咁要面,吾通想攪衰間學校咩。如果系我,我會向新界搵比人佢讀,一系就搬屋

回覆:官塘福建家長站~Part 2

副校長署任校長,為期1至2年

anna59 發表於 15-5-12 19:23
大埔去官塘好遠播,如果考到請唸清楚,因為讀書果個系個佢吾系自己,每日花三小時返學放學,仲要放學後有活 ...
我仲有個女,唔係話要搬就可以搬。

明白呀﹗ 所以仲15/16

考左如果收的話,再問名仔想點囉﹗

其實新界區有間我都幾中意:培僑

你有無聽聞?

dorismama 發表於 15-5-13 08:27
副校長署任校長,為期1至2年
謝謝﹗

培橋有聽過,不過吾知好吾好。有朋友個仔讀培基,band 2,都OK

anna59 發表於 15-5-13 19:42
培橋有聽過,不過吾知好吾好。有朋友個仔讀培基,band 2,都OK
謝謝﹗

回覆:kin818kin 的帖子

請問各位:福建中學有沒有規定要學一種樂器?謝謝謝解答。

Sindy  唔知喎,要其他家長答你了   發表於 15-5-18 02:40

吾記得左校長有冇講過,因為冇唸過個仔會入到,佢又想讀。吾緊要啦!如果要嘅,未學攞,我淨係記得中一要去軍訓

回覆:anna59 的帖子

Thank you so much

回覆:Bonboncoffee 的帖子

學校無規定中一生一定要學一種樂器,但中一生要參加一項課外活動,免費的,但要交按金三至四百元,出席率超過八成可退回,第二項就要俾學費喇。
中一生可參加中、西樂器或運動的課外活動,但運動的通常要經過選拔,不是你想參加便參加到。尤其是遊泳和羽毛球,因他們會變成校隊,參加校際比賽。希望以上能幫你更了解學校

Sindy    發表於 15-5-22 15:17
‹ 上一主題|下一主題